20.12.18

10 talenter får karriereløft af Statens Kunstfond

Julian Juhlin (th.) er udvalgt til Statens Kunstfonds karriereprogram “Den unge kunstneriske elite”. Foto: PR/Statens Kunstfond

Statens Kunstfond har udvalgt 10 danske kunstnere, som nu får et rygstød til at udvikle deres kunstneriske karriere både nationalt og internationalt.

Statens Kunstfond skriver i en pressemeddelelse, at man nu for første gang har udpeget en række navne, som bliver en del af det nye karriereprogram ’Den Unge Kunstneriske Elite’. Programmet støtter de bedste unge talenter inden for alle kunstarter med henblik på at udvikle deres kunstneriske karriere.

Over de næste to år vil de 10 unge kunstnere gennemføre et skræddersyet individuelt karriereforløb, der skal sætte fart i deres karriere både nationalt og internationalt. Med karriereprogrammet får de ekstra mulighed for at fordybe sig i arbejdet med deres kunstneriske udtryk, det kan for eksempel være gennem mentorforløb, residencies eller samarbejder med andre internationale kunstnere.

Karriereprogrammet bidrager også til, at de unge kunstnere kan udtænke en bæredygtig plan for deres karriere, så de får bedre muligheder for at agere som selvstændige og uafhængige kunstnere. Alle 10 navne har tilknyttet en professionel konsulent, som hjælper dem med at gennemføre deres karriereplan.

Fra scenekunstens verden er danser og koreograf Marie Topp og performancekunstner Julian Juhlin udvalgt til talentprogrammet.

Om Marie Topp skriver Statens Kunstfond: ”Marie Topp er koreograf og danser og er uddannet fra Statens Scenekunstskole i 2009. I sit karriereforløb ønsker Marie Topp at fordybe sig kunstnerisk ved at indgå i masterclasses med internationale koreografer, og hun har særligt fokus på at lave co-produktioner med internationale partnere for at udvide sin kunstneriske og karrieremæssige rækkevidde.”

Om Julian Juhlins planer for sit karriereforløb, noterer Statens Kunstfond: ”Julian Juhlin er performancekunstner og er uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i 2014. Juhlins kunstneriske arbejde er kendetegnet ved inddragelse af egen krop og historie, bl.a. under konceptet ’Virgin Tour’, hvor han udstillede sig selv i glasbur som en kommentar til sin egen jomfrustatus. I sit karriereforløb vil Julian bl.a. dygtiggøre sig inden for filmkunsten og udvikle sit netværk i Japan og USA.”

De otte øvrige udvalgte talenter er:

Alexis Mark / Annual Report (et grafisk designstudie og udstillingsrum, skabt af designerne Marie Grønkær Hansen, Martin Bek og Kristoffer Li Scheutz)

Buster’s World (tøjdesignduo bestående af Niels Gundtoft Hansen og Marie Munk Hartwig)

KasperSophie (en dansk/fransk kostumedesignduo, som udvikler koregrafiske værker til museer).

KOTTOS (en kammermusikvartet med en særegen kombination af instrumenter

Louise Haugaard Jørgensen (billedkunstner fra Det Jyske Kunstakademi)

Lydmor (elektronisk komponist og sangerinde)

Maria Bruun (møbeldesigner fra Det Kongelige Kunstakademis Designskole)

SVIN (et genrekrydsende instrumentalband, som består af Lars Bech Pilgaard, Thomas Eiler og Henrik Pultz Melbye)

Om puljen
Der er i 2018 blevet uddelt 3.880.000 fra karriereprogrammet Den Unge Kunstneriske Elite.

Den Unge Kunstneriske Elite er et led i kulturminister Mette Bocks talentindsats, der sætter fokus på udvikling af kunstneriske talenter i Danmark.