Modtag ugentlig nyhedsbrev
tilmeld
afmeld
     
 
OPSLAGS-
TAVLEN
SE FLERE
     
 
 
   
       
 

ARTIKLER

Følg med i scenekunsten!
Tilmeld dig ovenfor hvis du vil modtage Prosceniums ugentlige nyhedsoversigt (udsendes mandage)
<12345678910>
 
06-10-2015 | artikel nr. 5238
del

Kulturministeren vil have Videnscenter til Aarhus

Bertel Haarder forestiller sig, at Videnscenter for Scenekunst skal placeres i Aarhus i universitetsregi.

I sidste uge annoncerede statsminister Lars Løkke Rasmussen, at 3.900 statslige arbejdspladser skal flyttes fra hovedstaden, og nu fortæller kulturminister Bertel Haarder om sine udflytningsplaner på kulturområdet.

Under overskriften ”Bedre balance i kulturlivet” vil Kulturministeriet medvirke til, som man melder i en pressemeddelelse, ”at fordele kulturliv og kulturadministration mere ligeligt i hele Danmark”.

“Kulturministeriets institutioner er i deres natur hovedstadstunge. Jeg kunne ikke forestille mig Det Kongelige Teater eller Nationalmuseet andre steder end i København. Men det betyder jo ikke, at fokus altid skal være på København, eller at de største bevillinger som en naturlov skal tilfalde hovedstaden,” udtaler kulturminister Bertel Haarder.

Styrke kulturen i hele landet

”Københavns og Frederiksberg Kommuner nyder godt af, at en stor del af de statslige kulturkroner bruges i hovedstaden, samtidig med at DR’s programudbud til dels afspejler placeringen i København, til trods for at licensen betales af alle danskere. Det siger noget om manglende balance mellem hovedstaden og resten af landet. Det kan vi gøre bedre. Vi kan styrke kulturen i hele landet – uden at hovedstadens kulturliv tager skade,” vurderer Bertel Haarder.

Kulturministeren vil konkret kaste sig over fire områder.  

”For det første vil jeg i tildelingen af diverse tilskud og frie midler lægge vægt på, at de i stigende grad skal gives uden for København og Frederiksberg. De to kommuner bidrager økonomisk med væsentligt mindre pr. indbygger end landsgennemsnittet – også når man sammenligner med andre danske storbyer. Det er ikke rimeligt, at de to kommuner i kraft af de mange statslige institutioner så at sige får både i pose og sæk.”

Videncenter uden Aarhus Universitet

Og så er der nyt om Videnscenter for Scenekunst, som tidligere kulturminister Marianne Jelved ville etablere som en selvstændig enhed under Kulturstyrelsen, men hvis skæbne har stået hen i det uvisse siden valget.

”Og jeg vil lægge op til, at Videnscenter for Scenekunst, som skal etableres i løbet af 2015, placeres i tilknytning til Aarhus Universitet,” fortæller kulturminister Bertel Haarder og tilføjer: ”For det tredje vil jeg fremme en større geografisk spredning, når der udpeges medlemmer til sagkyndige udvalg, herunder også Statens Kunstfonds faglige udvalg.”

Statens Værksteder og DR må rykke ud

Derudover etablerer ministeren ”Statens Kulturarvskontor” som en del af den nyoprettede Slots- og Kulturstyrelse med placering i Nykøbing Falster. Desuden vil han sætte gang i en analyse af, hvordan der kan ske en udflytning af Statens Værksteder for Kunst til Kronborg og Jagt- og Skovbrugsmuseet til Gl. Estrup på Djursland. Statens Værksteder ligger i dag placeret i henholdsvis København og Hørsholm. Desuden vil ministeren i dialog med DR fremme, at flere produktioner og administrationsopgaver placeres udenfor hovedstaden.

21-11-2017

Teatret som demokratiskaber

I månederne op til kommunalvalget i dag den 21. november har flere teatre landet over sat vælgermøder, forestillinger og festivaler op med udgangspunkt i valg og demokrati.

20-11-2017

Kunst og kultur til debat i kommunalvalget

Dagen op til kommunalvalget har Proscenium samlet en række debatindlæg fra kulturdebattører og kommunalpolitikere: Rasmus Norup (K) vil holde fast i aktiv kulturpolitik, fordi den skaber velfærd og livskvalitet. Maria Frej (SF) insisterer på at tale kulturen op, fordi kunst og kultur er med til at gøre os til stærkere og klogere mennesker, hvilket dermed også gør vores samfund stærkt. Michael Vajhøj (LA) mener, at kunsten er vigtig, fordi den tvinger os til at forholde os til vores samfund og til os selv.

17-11-2017

Bora Bora får støtte fra Statens Kunstfond

Projektstøtteudvalget for Scenekunst (PUS) under Statens Kunstfond har netop uddelt midler fra puljen for internationale residensværtskaber. Bora Bora, Københavns Internationale Teater og Dansehallerne har fået støtte.

17-11-2017

Skab bedre rammer for kunst i Åben Skole med national forpligtelse

Til et dialogmøde på Christiansborg fremhævede blandt andet TIO’s Åben Skole-udvalg, at samarbejdet med kommunerne er vigtigt for at få implementeret kunsten i skolen – samtidig efterspørges klare nationale rammer.

16-11-2017

Sammenlægning af de kunstneriske uddannelser: Er deres udfordringer egentlig ens?

Søndag Aften sætter spørgsmålstegn ved, om Henrik Sveidahls diagnose af de kunstneriskes uddannelsers udfordringer er korrekt, og om der skal findes én løsning til alle skolerne.

15-11-2017

PS Profil: Teatret Zeppelin

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teatret Zeppelin.

15-11-2017

Navnenyt: Martin Kragballe Appelquist Rasmussen er ny formand for UNIMA Danmark.

Martin Kragballe Appelquist Rasmussen er ny formand for den danske afdeling af den internationale dukketeaterorganisation UNIMA.

14-11-2017

Navnenyt: Caroline Kirkegaard er ny i TIO

TIOs kommunikationsmedarbejder Signe Ravn er gået på barsel, og Caroline M.B. Kirkegaard er derfor ny kvinde på posten.

13-11-2017

Flere går i teatret

En analyse fra Søndag Aften viser, at der i 2016 var næsten 100.000 flere gæster i teatret i forhold til 2015, og at teatrene fra 2012 til 2016 har oplevet en stigning i gæster på 11 pct.

13-11-2017

Fælles initiativ mod sexchikane

Det er skræmmende tal, som en undersøgelse fra Politiken blandt Dansk Skuespilforbunds kvindelige skuespillere, viser. Her er det kommet frem, at 64 pct. af de adspurgte kvindelige skuespillere har oplevet sexchikane fra en chef.

10-11-2017

Hvor mange penge bruger din kommune på kultur?

Undervisning og kultur er en post på alle kommuners budget. Men hvor mange penge bruger din kommune på kultur? Politiken.dk har lavet en oversigt.

09-11-2017

Bock: Sveidahls analyser skal diskuteres åbent

Mette Bock lovede i forrige uge, at der ikke bliver nogen tvangsfusion af de kunstneriske uddannelser, men hun understreger, at Sveidahl-rapportens analyser fortjener at blive diskuteret.

09-11-2017

GrowOP! Festival: Danmarks første operafestival for børn

Fra lørdag den 11. til søndag den 26. november får børn mulighed for at opleve opera målrettet netop dem, når GrowOP! Festival sted i Aarhus, Herning, Samsø, Ikast, Struer og Holstebro.

08-11-2017

Renovering af DDSKS Odsherred forventes færdig til december

Der er fuld gang i byggeriet på DDSKS Odsherred. Hovedhuset, Lærkehuset, er ved at blive renoveret med nye værelser, badeværelser med videre. Leder af efter- og videreuddannelsesområdet, Kerstin Anderson, fortæller Proscenium.dk om arbejdet.

07-11-2017

Navnenyt: Tim Rushtons afløser er fundet

Bestyrelsen for Dansk Danseteater har udpeget ny kunstnerisk leder, nemlig den prominente koreograf Pontus Lidberg, der tiltræder i april 2018.

Proscenium er de danske teatres portal til internettet.
Artikler på Proscenium skrives og redigeres af TIO's sekretariat.
Opslagstavlen på Proscenium er brugerdrevet; TIO fralægger sig ethvert ansvar for indlæg på opslagstavlen.