Modtag ugentlig nyhedsbrev
tilmeld
afmeld
     
 
OPSLAGS-
TAVLEN
SE FLERE
     
 
 
   
       
 

ARTIKLER

Følg med i scenekunsten!
Tilmeld dig ovenfor hvis du vil modtage Prosceniums ugentlige nyhedsoversigt (udsendes mandage)
<12345678910>
 
06-10-2015 | artikel nr. 5238
del

Kulturministeren vil have Videnscenter til Aarhus

Bertel Haarder forestiller sig, at Videnscenter for Scenekunst skal placeres i Aarhus i universitetsregi.

I sidste uge annoncerede statsminister Lars Løkke Rasmussen, at 3.900 statslige arbejdspladser skal flyttes fra hovedstaden, og nu fortæller kulturminister Bertel Haarder om sine udflytningsplaner på kulturområdet.

Under overskriften ”Bedre balance i kulturlivet” vil Kulturministeriet medvirke til, som man melder i en pressemeddelelse, ”at fordele kulturliv og kulturadministration mere ligeligt i hele Danmark”.

“Kulturministeriets institutioner er i deres natur hovedstadstunge. Jeg kunne ikke forestille mig Det Kongelige Teater eller Nationalmuseet andre steder end i København. Men det betyder jo ikke, at fokus altid skal være på København, eller at de største bevillinger som en naturlov skal tilfalde hovedstaden,” udtaler kulturminister Bertel Haarder.

Styrke kulturen i hele landet

”Københavns og Frederiksberg Kommuner nyder godt af, at en stor del af de statslige kulturkroner bruges i hovedstaden, samtidig med at DR’s programudbud til dels afspejler placeringen i København, til trods for at licensen betales af alle danskere. Det siger noget om manglende balance mellem hovedstaden og resten af landet. Det kan vi gøre bedre. Vi kan styrke kulturen i hele landet – uden at hovedstadens kulturliv tager skade,” vurderer Bertel Haarder.

Kulturministeren vil konkret kaste sig over fire områder.  

”For det første vil jeg i tildelingen af diverse tilskud og frie midler lægge vægt på, at de i stigende grad skal gives uden for København og Frederiksberg. De to kommuner bidrager økonomisk med væsentligt mindre pr. indbygger end landsgennemsnittet – også når man sammenligner med andre danske storbyer. Det er ikke rimeligt, at de to kommuner i kraft af de mange statslige institutioner så at sige får både i pose og sæk.”

Videncenter uden Aarhus Universitet

Og så er der nyt om Videnscenter for Scenekunst, som tidligere kulturminister Marianne Jelved ville etablere som en selvstændig enhed under Kulturstyrelsen, men hvis skæbne har stået hen i det uvisse siden valget.

”Og jeg vil lægge op til, at Videnscenter for Scenekunst, som skal etableres i løbet af 2015, placeres i tilknytning til Aarhus Universitet,” fortæller kulturminister Bertel Haarder og tilføjer: ”For det tredje vil jeg fremme en større geografisk spredning, når der udpeges medlemmer til sagkyndige udvalg, herunder også Statens Kunstfonds faglige udvalg.”

Statens Værksteder og DR må rykke ud

Derudover etablerer ministeren ”Statens Kulturarvskontor” som en del af den nyoprettede Slots- og Kulturstyrelse med placering i Nykøbing Falster. Desuden vil han sætte gang i en analyse af, hvordan der kan ske en udflytning af Statens Værksteder for Kunst til Kronborg og Jagt- og Skovbrugsmuseet til Gl. Estrup på Djursland. Statens Værksteder ligger i dag placeret i henholdsvis København og Hørsholm. Desuden vil ministeren i dialog med DR fremme, at flere produktioner og administrationsopgaver placeres udenfor hovedstaden.

15-02-2018

En fælles stemme til Kulturmødet på Mors 2018

Vi gentager succesen fra sidste år og deltager til Kulturmødet på Mors 23-25. august 2018 med nye cases, der kan sætte gang i kulturdebatten.

13-02-2018

Forsker følger huskunstnerprojektet ”Fortællinger i lokalsamfundet”

I et forskningsprojekt, hvor Statens Kunstfonds Huskunstnerordning blev undersøgt, var seks caseprojekter udvalgt til at blive fulgt tæt af forskergruppen. En af de cases, som blev undersøgt, var Jesper la Cour og Det Fortællende Teaters samarbejde med Hem Skole i Skive.

12-02-2018

Danskerne er de største kulturforbrugere i EU

En ny opgørelse fra Eurostat viser, at hele 85,3 pct. af danskerne i løbet af et år deltager i en kulturel aktivitet. I gennemsnit deltager 63,7 pct. af europæerne i kulturelle aktiviteter.

09-02-2018

Island Connect residency går til Teater Bæst og Clownidoscopio Teatre

BIRCA og C.IN.E. har besluttet, hvem der får gratis recidency på Bornholm og Mallorca. Clownidoscopio Teatre, som kommer fra Ibiza, har allerede kontakt med Danmark, da deres stykke skal instrueres af Gitta Malling, teaterleder på Limfjordsteatret.

08-02-2018

Dansk Kunstnerråd om Åben Skole: Integrer kunst i skolen gennem fagligt samarbejde

I en ny rapport peger Dansk Kunstnerråd på, at de kunstneriske og kulturelle indslag i Åben Skole ofte blot bliver et underholdende indslag med kunstnere som ”dagens gæst”. I stedet for disse kortere besøg bør kunstnere og lærere indgå et samarbejde, forberede undervisningen sammen og derigennem drage fordel af hinandens fagligheder.

07-02-2018

PS Profil: Cantabile 2

I en serie skiftes TIO’s medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Cantabile 2.

06-02-2018

Stormøde: Teater- og filmbranchen viser vejen for andre brancher

Fredag den 2. februar løb et stormøde af stablen om psykisk arbejdsmiljø, sexkrænkelser og magt i film- og teaterbranchen. På mødet debatterede de ca. 180 deltagere livligt om bl.a. gråzoner og etiske retningslinjer. 
05-02-2018

Navnenyt: Maria Westh Hage er ny producent på Cantabile 2

Cantabile 2, egnsteater i Vordingborg, har ansat en producent med solid erfaring i ledelse, udvikling og samarbejde. Maria Westh Hage bor i Vordingborg, hvor hun i mange år har arbejdet inden for uddannelsesverdenen med skoleledelse, udvikling og samarbejder på tværs af organisationer, kommune og erhvervsliv.

02-02-2018

Fælles kultur med plads til forskellighed i kulturhus med 61 aktører

I forbindelse med Carte Blanches bidrag ”KUNSTEN AT LYTTE” til Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 lavede teatret et POP-OP-KULTURHUS i Viborg. I de 25 dage, kulturhuset var åbent, var der i alt 71 arrangementer med 61 forskellige aktører. Proscenium har talt med Carte Blanche, som giver deres anbefalinger til, hvordan man får et samarbejde med så mange parter til at lykkes.

01-02-2018

Årets Teateroplevelser 2017

CPHCulture har netop offentliggjort vinderne af Årets Teateroplevelser 2017:

31-01-2018

PS Profil: TEATRET

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer TEATRET.

30-01-2018

Navnenyt: Thorkild Andreasen udnævnt til Kunstrådet i Aarhus

Thorkild Andreasen, administrativ leder af Carte Blanche og medlem af TIOs bestyrelse, er ét af de seks nye medlemmer i Kunstrådet i Aarhus Kommune.

30-01-2018

Eksterne evaluatorer til egnsteaterevalueringen på plads

Det er nu faldet på plads, at de eksterne evaluatorer, som skal evaluere 13 egnsteatre, bliver Niels Andersen, Rasmus Adrian, Steen Nørgaard samt Pernille Plantener og Rikke Juellund. Evalueringen sættes i gang i februar 2018 og forventes afsluttet senest september 2019.

26-01-2018

Politisk opbakning til film- og teaterbranchens arbejde for et bedre arbejdsmiljø

TIO og syv andre organisationer fra teater- og filmbranchen var til møde med ligestillingsminister Karen Ellemann og kulturminister Mette Bock for at tale om branchens tiltag mod krænkelser og chikane.

25-01-2018

Debatarrangement om censur og selvcensur

Som optakt til Kulturmødet 2018 afholder Aalborg Universitet, Kulturmødet og Aalborg Teater et debatarrangement på Aalborg Teater om censur og selvcensur i kunst og videnskab. Tore Müller, Limfjordsteatrets administrator og medlem af TIOs overenskomstudvalg, er den ene af i alt fem panelister, som bl.a. skal diskutere, om vi stadig kan sige hvad som helst fra en scene.

Proscenium er de danske teatres portal til internettet.
Artikler på Proscenium skrives og redigeres af TIO's sekretariat.
Opslagstavlen på Proscenium er brugerdrevet; TIO fralægger sig ethvert ansvar for indlæg på opslagstavlen.