Modtag ugentlig nyhedsbrev
tilmeld
afmeld
     
 
OPSLAGS-
TAVLEN
SE FLERE
     
 
 
   
       
 

ARTIKLER

Følg med i scenekunsten!
Tilmeld dig ovenfor hvis du vil modtage Prosceniums ugentlige nyhedsoversigt (udsendes mandage)
<12345678910>
 
11-10-2015 | artikel nr. 5251
del

TIO-formand om videncenter: Skal være brugbart i praksis

Kulturminister Bertel Haarder ser gerne, at Videncenter for Scenekunst bliver lagt under Aarhus Universitet. Det giver anledning til skepsis hos formanden for Teatrenes Interesseorganisation.

Af Signe Ravn

TIO har hele tiden argumenteret for et Videnscenter for Scenekunst, der er placeret uafhængigt at universiteter og Kulturstyrelsen, og derfor er TIOs formand Gitta Malling forbeholden overfor udsigten til, at Videncenter for Scenekunst placeres under Aarhus Universitet. Sådan har kulturministeren for nylig meldt ud, at han ønsker det. 

Scenekunstbranchen skal være hands-on

”TIOs bekymring er, at et Videncenter for Scenekunst placeret i universitetsregi kun bliver til papirløsninger og afhandlinger, der er svære at bruge i praksis. Det, vi drømmer om, er et videndelingscenter, hvor scenekunstbranchen kan være hands-on, så det bliver lige dele videnbank, samarbejder, udveksling af metoder for eksempel om Åben skole, arbejde med nye publikumsgrupper, outreach tiltag mv,” siger Gitta Malling til proscenium.dk.

Mere end statistikindsamling

”Jeg kan være nervøs for, at det ender med kun at være indsamling af statistik om publikumsudvikling i stedet for et videndelingscenter på linje med de aktive publikumsudviklingscentre i Norge og Sverige, som TIO ser som forbilleder på det her område. På sin vis spænder begreberne ben for hinanden, for den kreative udvikling der er, handler ikke om publikumsudvikling i traditionel form og at nå sine publikummer med annoncer eller særarrangementer. Det handler derimod om audience involvement,” forklarer Gitta Malling.

”Videndeling er mere end blot statistikindsamling. Statistikindsamling har vi også brug for, og derfor vil et tæt samarbejde med Aarhus Universitet være godt, hvis det ender med den variant. Men TIO så hellere, at man kiggede på en løsning for et videncenter, hvor scenekunstområdet selv er med og har direkte indflydelse,” fastslår Gitta Malling. 

Et praktisk arbejdsredskab

Og TIO er ikke den eneste organisation, der ser faldgruber i et videncenter placeret i en universitetskonstruktion. Scenit vurderer også, at det nye tiltag skal være funderet i scenekunstbranchen selv.

"Siden ideen om et videncenter for scenekunst for alvor blev italesat, har det været en afgørende præmis, at hovedfokus skal ligge på en praksisnær erfaringsudveksling. Selvfølgelig kan et samarbejde med et universitet være givende, men selve regiet bør være funderet i branchen med et klart blik for vilkårene for kunstnerisk og publikumsrettet arbejde. Desuden er det helt afgørende, at vi ikke "genopfinder" allerede eksisterende strukturer, men satser på at videreføre og udbygge vores nuværende viden på en måde, så den viden kan omdannes til praktiske arbejdsredskaber for branchen," udtaler Johanne Prahl, direktør Scenit, til proscenium.dk.

21-02-2018

PS Profil: Odin Teatret

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Odin Teatret.

19-02-2018

Navnenyt: Charlotte Bach tiltræder som jurist i TIO

Charlotte Bach tiltræder den 1. marts 2018 som TIOs nye jurist. Hun erstatter dermed Sanne Bech.

15-02-2018

En fælles stemme til Kulturmødet på Mors 2018

Vi gentager succesen fra sidste år og deltager til Kulturmødet på Mors 23-25. august 2018 med nye cases, der kan sætte gang i kulturdebatten.

13-02-2018

Forsker følger huskunstnerprojektet ”Fortællinger i lokalsamfundet”

I et forskningsprojekt, hvor Statens Kunstfonds Huskunstnerordning blev undersøgt, var seks caseprojekter udvalgt til at blive fulgt tæt af forskergruppen. En af de cases, som blev undersøgt, var Jesper la Cour og Det Fortællende Teaters samarbejde med Hem Skole i Skive.

12-02-2018

Danskerne er de største kulturforbrugere i EU

En ny opgørelse fra Eurostat viser, at hele 85,3 pct. af danskerne i løbet af et år deltager i en kulturel aktivitet. I gennemsnit deltager 63,7 pct. af europæerne i kulturelle aktiviteter.

09-02-2018

Island Connect residency går til Teater Bæst og Clownidoscopio Teatre

BIRCA og C.IN.E. har besluttet, hvem der får gratis recidency på Bornholm og Mallorca. Clownidoscopio Teatre, som kommer fra Ibiza, har allerede kontakt med Danmark, da deres stykke skal instrueres af Gitta Malling, teaterleder på Limfjordsteatret.

08-02-2018

Dansk Kunstnerråd om Åben Skole: Integrer kunst i skolen gennem fagligt samarbejde

I en ny rapport peger Dansk Kunstnerråd på, at de kunstneriske og kulturelle indslag i Åben Skole ofte blot bliver et underholdende indslag med kunstnere som ”dagens gæst”. I stedet for disse kortere besøg bør kunstnere og lærere indgå et samarbejde, forberede undervisningen sammen og derigennem drage fordel af hinandens fagligheder.

07-02-2018

PS Profil: Cantabile 2

I en serie skiftes TIO’s medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Cantabile 2.

06-02-2018

Stormøde: Teater- og filmbranchen viser vejen for andre brancher

Fredag den 2. februar løb et stormøde af stablen om psykisk arbejdsmiljø, sexkrænkelser og magt i film- og teaterbranchen. På mødet debatterede de ca. 180 deltagere livligt om bl.a. gråzoner og etiske retningslinjer. 
05-02-2018

Navnenyt: Maria Westh Hage er ny producent på Cantabile 2

Cantabile 2, egnsteater i Vordingborg, har ansat en producent med solid erfaring i ledelse, udvikling og samarbejde. Maria Westh Hage bor i Vordingborg, hvor hun i mange år har arbejdet inden for uddannelsesverdenen med skoleledelse, udvikling og samarbejder på tværs af organisationer, kommune og erhvervsliv.

02-02-2018

Fælles kultur med plads til forskellighed i kulturhus med 61 aktører

I forbindelse med Carte Blanches bidrag ”KUNSTEN AT LYTTE” til Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 lavede teatret et POP-OP-KULTURHUS i Viborg. I de 25 dage, kulturhuset var åbent, var der i alt 71 arrangementer med 61 forskellige aktører. Proscenium har talt med Carte Blanche, som giver deres anbefalinger til, hvordan man får et samarbejde med så mange parter til at lykkes.

01-02-2018

Årets Teateroplevelser 2017

CPHCulture har netop offentliggjort vinderne af Årets Teateroplevelser 2017:

31-01-2018

PS Profil: TEATRET

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer TEATRET.

30-01-2018

Navnenyt: Thorkild Andreasen udnævnt til Kunstrådet i Aarhus

Thorkild Andreasen, administrativ leder af Carte Blanche og medlem af TIOs bestyrelse, er ét af de seks nye medlemmer i Kunstrådet i Aarhus Kommune.

30-01-2018

Eksterne evaluatorer til egnsteaterevalueringen på plads

Det er nu faldet på plads, at de eksterne evaluatorer, som skal evaluere 13 egnsteatre, bliver Niels Andersen, Rasmus Adrian, Steen Nørgaard samt Pernille Plantener og Rikke Juellund. Evalueringen sættes i gang i februar 2018 og forventes afsluttet senest september 2019.

Proscenium er de danske teatres portal til internettet.
Artikler på Proscenium skrives og redigeres af TIO's sekretariat.
Opslagstavlen på Proscenium er brugerdrevet; TIO fralægger sig ethvert ansvar for indlæg på opslagstavlen.