Modtag ugentlig nyhedsbrev
tilmeld
afmeld
     
 
OPSLAGS-
TAVLEN
SE FLERE
     
 
 
   
       
 

ARTIKLER

Følg med i scenekunsten!
Tilmeld dig ovenfor hvis du vil modtage Prosceniums ugentlige nyhedsoversigt (udsendes mandage)
<12345678910>
 
11-10-2015 | artikel nr. 5251
del

TIO-formand om videncenter: Skal være brugbart i praksis

Kulturminister Bertel Haarder ser gerne, at Videncenter for Scenekunst bliver lagt under Aarhus Universitet. Det giver anledning til skepsis hos formanden for Teatrenes Interesseorganisation.

Af Signe Ravn

TIO har hele tiden argumenteret for et Videnscenter for Scenekunst, der er placeret uafhængigt at universiteter og Kulturstyrelsen, og derfor er TIOs formand Gitta Malling forbeholden overfor udsigten til, at Videncenter for Scenekunst placeres under Aarhus Universitet. Sådan har kulturministeren for nylig meldt ud, at han ønsker det. 

Scenekunstbranchen skal være hands-on

”TIOs bekymring er, at et Videncenter for Scenekunst placeret i universitetsregi kun bliver til papirløsninger og afhandlinger, der er svære at bruge i praksis. Det, vi drømmer om, er et videndelingscenter, hvor scenekunstbranchen kan være hands-on, så det bliver lige dele videnbank, samarbejder, udveksling af metoder for eksempel om Åben skole, arbejde med nye publikumsgrupper, outreach tiltag mv,” siger Gitta Malling til proscenium.dk.

Mere end statistikindsamling

”Jeg kan være nervøs for, at det ender med kun at være indsamling af statistik om publikumsudvikling i stedet for et videndelingscenter på linje med de aktive publikumsudviklingscentre i Norge og Sverige, som TIO ser som forbilleder på det her område. På sin vis spænder begreberne ben for hinanden, for den kreative udvikling der er, handler ikke om publikumsudvikling i traditionel form og at nå sine publikummer med annoncer eller særarrangementer. Det handler derimod om audience involvement,” forklarer Gitta Malling.

”Videndeling er mere end blot statistikindsamling. Statistikindsamling har vi også brug for, og derfor vil et tæt samarbejde med Aarhus Universitet være godt, hvis det ender med den variant. Men TIO så hellere, at man kiggede på en løsning for et videncenter, hvor scenekunstområdet selv er med og har direkte indflydelse,” fastslår Gitta Malling. 

Et praktisk arbejdsredskab

Og TIO er ikke den eneste organisation, der ser faldgruber i et videncenter placeret i en universitetskonstruktion. Scenit vurderer også, at det nye tiltag skal være funderet i scenekunstbranchen selv.

"Siden ideen om et videncenter for scenekunst for alvor blev italesat, har det været en afgørende præmis, at hovedfokus skal ligge på en praksisnær erfaringsudveksling. Selvfølgelig kan et samarbejde med et universitet være givende, men selve regiet bør være funderet i branchen med et klart blik for vilkårene for kunstnerisk og publikumsrettet arbejde. Desuden er det helt afgørende, at vi ikke "genopfinder" allerede eksisterende strukturer, men satser på at videreføre og udbygge vores nuværende viden på en måde, så den viden kan omdannes til praktiske arbejdsredskaber for branchen," udtaler Johanne Prahl, direktør Scenit, til proscenium.dk.

23-11-2017

Forlaget DRAMA er lukket efter betalingsstandsning

DATS’ forlag, butik og webshop, DRAMA, har været nødt til at indføre betalingsstandsning. De vil sandsynligvis senere indgive en konkursbegæring. Bestyrelsen håber, at de engang i fremtiden kan starte et nyt forlag.

22-11-2017

Navnenyt: Ulla Dengsøe får Merete Hegner Prisen

Merete Hegner Prisen gik i år til den kunstneriske leder af Festival of Wonder, Ulla Dengsøe.

21-11-2017

Teatret som demokratiskaber

I månederne op til kommunalvalget i dag den 21. november har flere teatre landet over sat vælgermøder, forestillinger og festivaler op med udgangspunkt i valg og demokrati.

20-11-2017

Kunst og kultur til debat i kommunalvalget

Dagen op til kommunalvalget har Proscenium samlet en række debatindlæg fra kulturdebattører og kommunalpolitikere: Rasmus Norup (K) vil holde fast i aktiv kulturpolitik, fordi den skaber velfærd og livskvalitet. Maria Frej (SF) insisterer på at tale kulturen op, fordi kunst og kultur er med til at gøre os til stærkere og klogere mennesker, hvilket dermed også gør vores samfund stærkt. Michael Vajhøj (LA) mener, at kunsten er vigtig, fordi den tvinger os til at forholde os til vores samfund og til os selv.

17-11-2017

Bora Bora får støtte fra Statens Kunstfond

Projektstøtteudvalget for Scenekunst (PUS) under Statens Kunstfond har netop uddelt midler fra puljen for internationale residensværtskaber. Bora Bora, Københavns Internationale Teater og Dansehallerne har fået støtte.

17-11-2017

Skab bedre rammer for kunst i Åben Skole med national forpligtelse

Til et dialogmøde på Christiansborg fremhævede blandt andet TIO’s Åben Skole-udvalg, at samarbejdet med kommunerne er vigtigt for at få implementeret kunsten i skolen – samtidig efterspørges klare nationale rammer.

16-11-2017

Sammenlægning af de kunstneriske uddannelser: Er deres udfordringer egentlig ens?

Søndag Aften sætter spørgsmålstegn ved, om Henrik Sveidahls diagnose af de kunstneriskes uddannelsers udfordringer er korrekt, og om der skal findes én løsning til alle skolerne.

15-11-2017

PS Profil: Teatret Zeppelin

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teatret Zeppelin.

15-11-2017

Navnenyt: Martin Kragballe Appelquist Rasmussen er ny formand for UNIMA Danmark.

Martin Kragballe Appelquist Rasmussen er ny formand for den danske afdeling af den internationale dukketeaterorganisation UNIMA.

14-11-2017

Navnenyt: Caroline Kirkegaard er ny i TIO

TIOs kommunikationsmedarbejder Signe Ravn er gået på barsel, og Caroline M.B. Kirkegaard er derfor ny kvinde på posten.

13-11-2017

Flere går i teatret

En analyse fra Søndag Aften viser, at der i 2016 var næsten 100.000 flere gæster i teatret i forhold til 2015, og at teatrene fra 2012 til 2016 har oplevet en stigning i gæster på 11 pct.

13-11-2017

Fælles initiativ mod sexchikane

Det er skræmmende tal, som en undersøgelse fra Politiken blandt Dansk Skuespilforbunds kvindelige skuespillere, viser. Her er det kommet frem, at 64 pct. af de adspurgte kvindelige skuespillere har oplevet sexchikane fra en chef.

10-11-2017

Hvor mange penge bruger din kommune på kultur?

Undervisning og kultur er en post på alle kommuners budget. Men hvor mange penge bruger din kommune på kultur? Politiken.dk har lavet en oversigt.

09-11-2017

Bock: Sveidahls analyser skal diskuteres åbent

Mette Bock lovede i forrige uge, at der ikke bliver nogen tvangsfusion af de kunstneriske uddannelser, men hun understreger, at Sveidahl-rapportens analyser fortjener at blive diskuteret.

09-11-2017

GrowOP! Festival: Danmarks første operafestival for børn

Fra lørdag den 11. til søndag den 26. november får børn mulighed for at opleve opera målrettet netop dem, når GrowOP! Festival sted i Aarhus, Herning, Samsø, Ikast, Struer og Holstebro.

Proscenium er de danske teatres portal til internettet.
Artikler på Proscenium skrives og redigeres af TIO's sekretariat.
Opslagstavlen på Proscenium er brugerdrevet; TIO fralægger sig ethvert ansvar for indlæg på opslagstavlen.