Modtag ugentlig nyhedsbrev
tilmeld
afmeld
     
 
OPSLAGS-
TAVLEN
SE FLERE
     
 
 
   
       
 

ARTIKLER

Følg med i scenekunsten!
Tilmeld dig ovenfor hvis du vil modtage Prosceniums ugentlige nyhedsoversigt (udsendes mandage)
<12345678910>
 
05-04-2016 | artikel nr. 5515
del

Nu skal kunstneres økonomiske forhold udredes

SF’s kulturordfører Holger K. Nielsen og Jonas Dahl lægger i et nyt beslutningsforslag op til, at kunsternes livsvilkår skal udredes.

Af Signe Ravn

Den seneste dagpengereform gav ingen løsninger for freelancere og andre løst ansatte. Men nu kommer der atter fokus på de atypisk ansattes livsvilkår. Den 15. marts fremsatte SF's Holger K. Nielsen og Jonas Dahl nemlig et forslag til folketingsbeslutning om en udredning af kunstneres sociale og økonomiske forhold, da de mener, at kunstnernes liv er præget af for stor økonomisk usikkerhed.

TIO: Godt initiativ

”Det initiativ hilser TIO velkommen. Vi har kun et levende kunst- og kulturliv i hele landet, hvis vi skaber strukturer, der tager højde for, at scenekunstbranchen er afhængig af et fleksibelt freelance-system,” siger TIOs sekretariatsleder Loa Haislund Larsen til Proscenium.dk.

De to SF-politikere noterer sig i bemærkningerne til beslutningsforslaget, at man skal tilbage til 1988 for at finde seneste udredning, der specifikt handlede om kunstnere, og her var det musikere og artister placering i dagpengesystemet, der blev udredt.

Hæmmer kunstens udvikling

Og problemet er altså langt fra løst i dag.

”Der er altså således en række forhold, som er hæmmende for de enkelte kunstnere, og som er på bekostning af kunsten og kulturens udvikling og kvalitet,” skriver Nielsen og Dahl i bemærkningerne til beslutningsforslaget.

”Det er på høje tid, at vi får undersøgt kunsternes økonomiske vilkår, netop fordi vi ved, at der forekommer skadelige forhold for det kunstneriske miljø og produkt,” skriver Holger K. Nielsen og Jonas Dahl i bemærkningerne og efterlyser et overblik, ”Så vi kan få kortlagt de områder, som er nødvendige at rette op på for at sikre ordentlige forudsætninger for vores kunst og kultur.”

Nu venter 1. behandling

Hvornår beslutnignsforslaget eventuelt kan sættes til afstemning, melder Folketingets hjemmeside ikke noget om pt. Dog skal forslaget først i 1. behandling, videre til udvalgsbehandling, hvor der kan stilles spørgsmål og kaldes i samråd, derefter er der 2. behandling.

Proscenium.dk følger sagen.

Læs hele beslutningsforslag ”B 87 Forslag til folketingsbeslutning om en udredning af kunstneres sociale og økonomiske forhold”

23-11-2017

Forlaget DRAMA er lukket efter betalingsstandsning

DATS’ forlag, butik og webshop, DRAMA, har været nødt til at indføre betalingsstandsning. De vil sandsynligvis senere indgive en konkursbegæring. Bestyrelsen håber, at de engang i fremtiden kan starte et nyt forlag.

22-11-2017

Navnenyt: Ulla Dengsøe får Merete Hegner Prisen

Merete Hegner Prisen gik i år til den kunstneriske leder af Festival of Wonder, Ulla Dengsøe.

21-11-2017

Teatret som demokratiskaber

I månederne op til kommunalvalget i dag den 21. november har flere teatre landet over sat vælgermøder, forestillinger og festivaler op med udgangspunkt i valg og demokrati.

20-11-2017

Kunst og kultur til debat i kommunalvalget

Dagen op til kommunalvalget har Proscenium samlet en række debatindlæg fra kulturdebattører og kommunalpolitikere: Rasmus Norup (K) vil holde fast i aktiv kulturpolitik, fordi den skaber velfærd og livskvalitet. Maria Frej (SF) insisterer på at tale kulturen op, fordi kunst og kultur er med til at gøre os til stærkere og klogere mennesker, hvilket dermed også gør vores samfund stærkt. Michael Vajhøj (LA) mener, at kunsten er vigtig, fordi den tvinger os til at forholde os til vores samfund og til os selv.

17-11-2017

Bora Bora får støtte fra Statens Kunstfond

Projektstøtteudvalget for Scenekunst (PUS) under Statens Kunstfond har netop uddelt midler fra puljen for internationale residensværtskaber. Bora Bora, Københavns Internationale Teater og Dansehallerne har fået støtte.

17-11-2017

Skab bedre rammer for kunst i Åben Skole med national forpligtelse

Til et dialogmøde på Christiansborg fremhævede blandt andet TIO’s Åben Skole-udvalg, at samarbejdet med kommunerne er vigtigt for at få implementeret kunsten i skolen – samtidig efterspørges klare nationale rammer.

16-11-2017

Sammenlægning af de kunstneriske uddannelser: Er deres udfordringer egentlig ens?

Søndag Aften sætter spørgsmålstegn ved, om Henrik Sveidahls diagnose af de kunstneriskes uddannelsers udfordringer er korrekt, og om der skal findes én løsning til alle skolerne.

15-11-2017

PS Profil: Teatret Zeppelin

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teatret Zeppelin.

15-11-2017

Navnenyt: Martin Kragballe Appelquist Rasmussen er ny formand for UNIMA Danmark.

Martin Kragballe Appelquist Rasmussen er ny formand for den danske afdeling af den internationale dukketeaterorganisation UNIMA.

14-11-2017

Navnenyt: Caroline Kirkegaard er ny i TIO

TIOs kommunikationsmedarbejder Signe Ravn er gået på barsel, og Caroline M.B. Kirkegaard er derfor ny kvinde på posten.

13-11-2017

Flere går i teatret

En analyse fra Søndag Aften viser, at der i 2016 var næsten 100.000 flere gæster i teatret i forhold til 2015, og at teatrene fra 2012 til 2016 har oplevet en stigning i gæster på 11 pct.

13-11-2017

Fælles initiativ mod sexchikane

Det er skræmmende tal, som en undersøgelse fra Politiken blandt Dansk Skuespilforbunds kvindelige skuespillere, viser. Her er det kommet frem, at 64 pct. af de adspurgte kvindelige skuespillere har oplevet sexchikane fra en chef.

10-11-2017

Hvor mange penge bruger din kommune på kultur?

Undervisning og kultur er en post på alle kommuners budget. Men hvor mange penge bruger din kommune på kultur? Politiken.dk har lavet en oversigt.

09-11-2017

Bock: Sveidahls analyser skal diskuteres åbent

Mette Bock lovede i forrige uge, at der ikke bliver nogen tvangsfusion af de kunstneriske uddannelser, men hun understreger, at Sveidahl-rapportens analyser fortjener at blive diskuteret.

09-11-2017

GrowOP! Festival: Danmarks første operafestival for børn

Fra lørdag den 11. til søndag den 26. november får børn mulighed for at opleve opera målrettet netop dem, når GrowOP! Festival sted i Aarhus, Herning, Samsø, Ikast, Struer og Holstebro.

Proscenium er de danske teatres portal til internettet.
Artikler på Proscenium skrives og redigeres af TIO's sekretariat.
Opslagstavlen på Proscenium er brugerdrevet; TIO fralægger sig ethvert ansvar for indlæg på opslagstavlen.