Modtag ugentlig nyhedsbrev
tilmeld
afmeld
     
 
OPSLAGS-
TAVLEN
SE FLERE
     
 
 
   
       
 

ARTIKLER

Følg med i scenekunsten!
Tilmeld dig ovenfor hvis du vil modtage Prosceniums ugentlige nyhedsoversigt (udsendes mandage)
<12345678910>
 
21-03-2016 | artikel nr. 5519
del

Haarder omfordeler fra hovedstadens små storbyteatre til provinsens

Gitta Malling glæder sig over, at kulturministeren prioriterer provinsens små storbyteatre, men ærgrer sig over, at det sker på bekostning af de små storbyteatre i København.

Odense og Aalborg kan se frem til flere tilskudskroner til teater over de næste år. Pengene tages fra de små storbyteatre i København, der i 2024 vil have godt og vel tre millioner kroner færre.

Af Signe Ravn

Siden han tiltrådte som kulturminister, har Bertel Haarder talt for en bedre fordeling af kulturkronerne mellem hovedstaden og resten af landet. Nu melder Kulturministeriet, at kulturministeren har besluttet at omfordele de statslige tilskudsmidler til de små storbyteatre.

Fra 2017 ændrer Kulturministeriet derfor fordelingen af sin støtte til de små storbyteatre. Ændringen vil kunne ses første gang i 2018 og slå gradvist igennem frem til 2024.

Vil udjævne forskellen

”Fordelingen af statens tilskud til små storbyteatre er i dag skæv mellem hovedstad og provins. Derfor har jeg besluttet at sætte en omfordeling i gang fra 2017 og indfase den frem til 2024. Omfordelingen vil flytte statslige tilskudsmidler fra København til provinsens storbyer. Det synes jeg giver god mening, fordi det medvirker til at udjævne forskellen mellem hovedstad og provins,” udtaler Bertel Haarder i en pressemeddelelse.

I pressemeddelelsen står endvidere, at ”statens tilskud til de små storbyteatre er vokset fast i et mønster, som bygger på den måde kommunerne støttede deres små storbyteatre på for mange år siden, og en for stor andel af det samlede tilskud tilfalder hovedstadens kommuner.”

Aalborg og Odense vinder, København taber 3 mio.

Det laves der så om på nu. Der flyttes tilskudskroner fra København til Aalborg og Odense, mens tilskuddene til de små storbyteatre i Aarhus og på Frederiksberg forbliver uændrede. Ændringen påvirker ikke den samlede størrelse af statens tilskud til små storbyteatre.

Konkret betyder det, at København, der i 2017 får 17.084.937 kr. i støtte til de små storbyteatre, i 2024 vil få et samlet tilskud på 13.845.056. Et fald på ca. 3,2 millioner kroner. Til gengæld kan Aalborg glæde sig over til den tid at få ca. 2,3 millioner kroner mere årligt, mens Odense får 982.149 kroner mere årligt i 2024.

Økonomien er allerede presset

”Det er dejligt, at man i Kulturministeriet ser problematikken med, at Aalborg og Odense igennem en lang periode ikke har fået de penge, som de var berettiget til, men det er ærgerligt, at man tager dem fra de små teatre i København, som i den grad er presset økonomisk i forvejen,” siger Gitta Malling til Proscenium.dk og fortsætter: "Det er trist, hvis det på sigt lukker et teater i København."

Denne opfattelse deler Teater Nordkrafts teaterchef, Jakob Højgaard Jørgensen.

"Vi er selvfølgelig glade her i Aalborg, men det er irriterende, at pengene tages fra København. Det er jo ikke sådan, at man tager pengene fra hovedstaden, fordi de har fået for mange penge der. De små storbyteatre i København er jo enormt pressede i forvejen, og det må da være muligt at finde de tre millioner et andet sted," siger Jakob Højgaard Jørgensen til Proscenium.dk.

Koster på udviklingen

I Valby ærgrer Teater V's chef, Pelle Koppel, sig også over, at et ellers godt initiativ med at styrke provinsens små storbyteatre, bliver til på bekostning af hovedstaden.

"Jeg synes, det er rigtig fint, at der nu åbenbart kommer flere teaterpenge til provinsen, men ærgerligt, at det skal ske ved at tage fra de små storbyteatre i København. Det kan ikke undgå at gå ud over den positive udvikling, der jo ellers længe har været på området, og som jeg selvfølgelig helst havde set, at man i stedet have valgt at styrke fra statens side, så vi kunne have sat yderligere skub i udviklingen generelt. Med mindre, selvfølgelig, at Københavns Kommune nu vælger at gå ind og tilføre området de penge, der bliver omfordelt, hvilket jeg desværre ikke kan forestille mig, at der vil være midler til, fra kommunens side,” siger Pelle Koppel til Proscenium.dk. 

”De mere end tre millioner kroner, der nu bliver provinsen til gavn i sidste ende, svarer jo til at skære mere end ét af de nuværende mindre små københavnske storbyteatre helt væk, så et eller andet vil der jo blive nødt til at ske, hvis der ikke tilføres midler et andet sted fra. Og dét, altså konsekvensen af statens omfordeling i forhold til de små københavnske storbyteatre, får du mig altså ikke til, at sige noget hverken positivt eller konstruktivt om," slutter Pelle Koppel.

15-02-2018

En fælles stemme til Kulturmødet på Mors 2018

Vi gentager succesen fra sidste år og deltager til Kulturmødet på Mors 23-25. august 2018 med nye cases, der kan sætte gang i kulturdebatten.

13-02-2018

Forsker følger huskunstnerprojektet ”Fortællinger i lokalsamfundet”

I et forskningsprojekt, hvor Statens Kunstfonds Huskunstnerordning blev undersøgt, var seks caseprojekter udvalgt til at blive fulgt tæt af forskergruppen. En af de cases, som blev undersøgt, var Jesper la Cour og Det Fortællende Teaters samarbejde med Hem Skole i Skive.

12-02-2018

Danskerne er de største kulturforbrugere i EU

En ny opgørelse fra Eurostat viser, at hele 85,3 pct. af danskerne i løbet af et år deltager i en kulturel aktivitet. I gennemsnit deltager 63,7 pct. af europæerne i kulturelle aktiviteter.

09-02-2018

Island Connect residency går til Teater Bæst og Clownidoscopio Teatre

BIRCA og C.IN.E. har besluttet, hvem der får gratis recidency på Bornholm og Mallorca. Clownidoscopio Teatre, som kommer fra Ibiza, har allerede kontakt med Danmark, da deres stykke skal instrueres af Gitta Malling, teaterleder på Limfjordsteatret.

08-02-2018

Dansk Kunstnerråd om Åben Skole: Integrer kunst i skolen gennem fagligt samarbejde

I en ny rapport peger Dansk Kunstnerråd på, at de kunstneriske og kulturelle indslag i Åben Skole ofte blot bliver et underholdende indslag med kunstnere som ”dagens gæst”. I stedet for disse kortere besøg bør kunstnere og lærere indgå et samarbejde, forberede undervisningen sammen og derigennem drage fordel af hinandens fagligheder.

07-02-2018

PS Profil: Cantabile 2

I en serie skiftes TIO’s medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Cantabile 2.

06-02-2018

Stormøde: Teater- og filmbranchen viser vejen for andre brancher

Fredag den 2. februar løb et stormøde af stablen om psykisk arbejdsmiljø, sexkrænkelser og magt i film- og teaterbranchen. På mødet debatterede de ca. 180 deltagere livligt om bl.a. gråzoner og etiske retningslinjer. 
05-02-2018

Navnenyt: Maria Westh Hage er ny producent på Cantabile 2

Cantabile 2, egnsteater i Vordingborg, har ansat en producent med solid erfaring i ledelse, udvikling og samarbejde. Maria Westh Hage bor i Vordingborg, hvor hun i mange år har arbejdet inden for uddannelsesverdenen med skoleledelse, udvikling og samarbejder på tværs af organisationer, kommune og erhvervsliv.

02-02-2018

Fælles kultur med plads til forskellighed i kulturhus med 61 aktører

I forbindelse med Carte Blanches bidrag ”KUNSTEN AT LYTTE” til Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 lavede teatret et POP-OP-KULTURHUS i Viborg. I de 25 dage, kulturhuset var åbent, var der i alt 71 arrangementer med 61 forskellige aktører. Proscenium har talt med Carte Blanche, som giver deres anbefalinger til, hvordan man får et samarbejde med så mange parter til at lykkes.

01-02-2018

Årets Teateroplevelser 2017

CPHCulture har netop offentliggjort vinderne af Årets Teateroplevelser 2017:

31-01-2018

PS Profil: TEATRET

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer TEATRET.

30-01-2018

Navnenyt: Thorkild Andreasen udnævnt til Kunstrådet i Aarhus

Thorkild Andreasen, administrativ leder af Carte Blanche og medlem af TIOs bestyrelse, er ét af de seks nye medlemmer i Kunstrådet i Aarhus Kommune.

30-01-2018

Eksterne evaluatorer til egnsteaterevalueringen på plads

Det er nu faldet på plads, at de eksterne evaluatorer, som skal evaluere 13 egnsteatre, bliver Niels Andersen, Rasmus Adrian, Steen Nørgaard samt Pernille Plantener og Rikke Juellund. Evalueringen sættes i gang i februar 2018 og forventes afsluttet senest september 2019.

26-01-2018

Politisk opbakning til film- og teaterbranchens arbejde for et bedre arbejdsmiljø

TIO og syv andre organisationer fra teater- og filmbranchen var til møde med ligestillingsminister Karen Ellemann og kulturminister Mette Bock for at tale om branchens tiltag mod krænkelser og chikane.

25-01-2018

Debatarrangement om censur og selvcensur

Som optakt til Kulturmødet 2018 afholder Aalborg Universitet, Kulturmødet og Aalborg Teater et debatarrangement på Aalborg Teater om censur og selvcensur i kunst og videnskab. Tore Müller, Limfjordsteatrets administrator og medlem af TIOs overenskomstudvalg, er den ene af i alt fem panelister, som bl.a. skal diskutere, om vi stadig kan sige hvad som helst fra en scene.

Proscenium er de danske teatres portal til internettet.
Artikler på Proscenium skrives og redigeres af TIO's sekretariat.
Opslagstavlen på Proscenium er brugerdrevet; TIO fralægger sig ethvert ansvar for indlæg på opslagstavlen.