Modtag ugentlig nyhedsbrev
tilmeld
afmeld
     
 
OPSLAGS-
TAVLEN
SE FLERE
     
 
 
   
       
 

ARTIKLER

Følg med i scenekunsten!
Tilmeld dig ovenfor hvis du vil modtage Prosceniums ugentlige nyhedsoversigt (udsendes mandage)
<12345678910>
 
07-04-2016 | artikel nr. 5552
del

Haarder afviser udspil til Mobil Åben Scene

Bertel Haarder afviste oplægget til en Mobil Åben Scene i København.

Kulturministeren og partierne bag Teateraftalen af 21. juni 2011 vil ikke støtte etableringen af et sekretariat, men derimod konkret støtte til scenekunst. Sådan lyder begrundelsen for afvisningen af forslaget til en Mobil Åben Scene i København.

Der bliver ikke etableret en Mobil Åben Scene i København i denne omgang. Trods en grundig indsats og et gennemarbejdet oplæg af TIO, Scenekunstnere uden Scene og Uafhængige Scenekunstnere, der henover efteråret 2015 arbejdede på et fælles udspil på opfordring af netop kulturministeren, så bed Bertel Haarder ikke på det endelige forslag.

”Partierne bag Teateraftalen af 21. juni 2011 har behandlet jeres forslag og er blevet enige om ikke at følge det. Begrundelsen for ikke at følge forslaget er, at det vil medføre, at for stor en del af pengene kommer til at gå til administration i et sekretariat frem for til konkret støtte til scenekunst. Hertil kommer, at aftalekredsen ikke finder det bæredygtigt at understøtte etableringen af et sekretariat, som man ikke på nuværende tidspunkt kan garantere fortsat bevilling fra 2018,” skriver Bertel Haarder i et brev stilet til Teatrenes Interesseorganisation den 18. marts 2016.

TIO: Vi fortsætter arbejdet

Det var naturligvis ikke det udkomme, som TIOs formand Gitta Malling havde håbet på.

”Det er drønærgerligt, at Kulturministeriet ikke vil realisere oplægget, men vi tager afgørelsen til efterretning. I TIO vil vi fortsætte arbejdet med at finde måder, hvorpå vi kan understøtte de sceneløse projekters mulighed for at finde spillesteder i København,” siger Gitta Malling til Proscenium.dk og fortsætter:

”Det er en problematik, der kun er blevet mere aktuel i kraft af beslutningen om at omfordele midlerne til de små storbyteatre fra hovedstaden til provinsen. Den udmelding kommer jo oveni, at København i forvejen mangler sceneplads til gæstespil. Dansehallerne står overfor en flytning, Københavns Musikteater har ikke længere egne faste scener, og S/H endnu ikke har fået bygget sine nye scener efter den brand, der hærgede teatret i Skindergade i 2014.”

Administrationsudgifter er uundgåelige

Uafhængige Scenekunstnere og Scenekunstnere uden Scene kom med en fælles udmelding efter afslaget på de tre organisationers udspil til, hvordan en åben scene i hovedstaden kan se ud. Det skete i form af et brev, der blev sendt til Kulturministeren og Folketingets Kulturudvalg, og som også kan læses på Uafhængige Scenekunstneres facebookside.

”Vi anser det for praktisk umuligt inden for den ramme, som er skitseret i Tillægsaftalen af 21. juni 2013, hvor nogle af midlerne allerede er brugt, at skabe et reelt nyt scenerum med plads til de frie produktioner, og vi mener ikke, at man kan komme uden om udgifter til administration, når det handler om at koordinere og derigennem sikre ledig scenekapacitet,” skriver Uafhængige Scenekunstnere og Scenekunstnere uden Scene.

Oplæg var reel støtte til kunstnerisk virksomhed

De to organisationer henvendte sig til ministeriet for at få bede om muligheden for at uddybe, hvorfor forslaget ville gavne den frie scenekunst, men forespørgslen blev afvist i begyndelsen af marts.

”Vores forslag ville komme scenekunstnerne fra det frie felt til gode, da de ville være sikret adgang til den ledige scenekapacitet, der måtte være. Derudover dækker det, som under eet kaldes "administration", en række nødvendige aktiviteter, som den frie scenekunstner må udføre i sin fritid og uden løndækning, og det at skabe en understøttende og undersøgende instans betyder derfor en reel støtte til den kunstneriske virksomhed.”

Læs hele US og SUS’s udmelding på facebook

Med Kulturministeriets afvisning af Mobil Åben Scene-udspillet fortsætter puljen til visning af forestillinger i København og på Frederiksberg i sin nuværende form. Det er Statens Kunstfonds, i forvejen overbebyrdede, Projektstøtteudvalg for Scenekunst, der fordeler den.

20-04-2018

SWOP festival og 10 år som egnsteater

Utæmmelige hollandske vilddyr, MAXI golf for hele kroppen og sveddryppende belgisk 90’er-fest er blot nogle af de ting, publikum kan opleve, når Aaben Dans afholder den fjerde SWOP-festival 3.-7. maj i Roskilde og samtidig fejrer deres 10-årsjubilæum som egnsteater i Roskilde.

20-04-2018

Navnenyt: Kasper Holten ny teaterchef for Det Kongelige Teater

Det Kongelige Teater kunne i dag den 20. april annoncere, at Kasper Holten er udnævnt som ny teaterchef fra 1. september 2018.

19-04-2018

Talk Town i Huset-KBH

Festivalen Talk Town finder sted for tredje gang i år. Denne gang 3.- 5. maj 2018 i Huset-KBH. Under festivalen afholder Københavns Musikteater en hel dag om scenekunst.

18-04-2018

PS Profil: Teater Refleksion

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teater Refleksion.

17-04-2018

Kunst- og Kulturpolitisk Topmøde: Dansk kunstpolitik i en globaliseret verden

Tirsdag den 15. maj inviterer Dansk Kunstnerråd, Kulturmødet Mors 2018 og Have Kommunikation til Kunst- og Kulturpolitisk Topmøde på Christiansborg. Kulturminister Mette Bock deltager, og danske kunstnere, politikere, kulturpersonligheder og formanden for Folketingets Kulturudvalg giver deres bud på, hvad kunsten kan gøre for at forandre samfundet. 

16-04-2018

Filiorum og Gentofte Kommune indgår ny aftale om teater til kommunens børn og unge

Filiorum og Gentofte Kommune tager nu hul på et nyt kapitel i deres samarbejde. Oven på fire sæsoner, hvor Filiorum har præsenteret professionelt teater og teaterfestivaler for børn og unge i kommunen, ligger nu en dugfrisk aftale om at sprede livsbekræftende og underfundige læringsforløb med teater som omdrejningspunkt til skoler, dagtilbud, GFO’er og fritidscentre.

16-04-2018

Scenekunstnere modtager livsvarig hædersydelse

Fire kunstnere, herunder scenekunstnerne Bodil Alling og Kitt Johnson, modtager livsvarig hædersydelse fra Statens Kunstfond.

13-04-2018

Hans Henriksen: Hold profitmotivet ude af det kunstneriske arbejde

I et debatindlæg på Altinget.dk skriver Hans Henriksen, direktør for Aalborg Teater, at de ikke-kommercielle teatre ikke må tvinges til at agere på de samme præmisser som de kommercielle teatre. I stedet bør man fokusere på selve formidlingen af de offentligt støttede teatres forestillinger.

12-04-2018

Syddjurs Egnsteater har forberedt sig i flere år til Aprilfestival

Aprilfestival indtager Syddjurs Kommune den 15.-22. april 2018, men allerede tilbage i 2013 begyndte Syddjurs Egnsteater at forberede sig til festivalen.

11-04-2018

PS Profil: Teatergruppen Batida

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teatergruppen Batida.

11-04-2018

Navnenyt: Ditte Felding bliver ny leder af Teaterhuset Filuren

Den 1. august 2018 starter Ditte Felding som ny leder af Teaterhuset Filuren.

10-04-2018

Samtalesalon om ligestilling, køn og feminisme

Hvordan finder man vej i de mange feminismer, der på tværs af køn, social klasse, seksuel orientering og etnicitet gør krav på ligestilling? Teatret Svalegangen og Kvindemuseet har slået pjalterne sammen, og folder emnet ud i en samtalesalon om køn, ligestilling og feminisme.

10-04-2018

Island Connect-residency går til Gunilla Lind Danseteater og Tatjana Vukadinovic

De to vindere af Island Connect Kroatien er nu fundet: Gunilla Lind Danseteater fra Danmark og Tatjana Vukadinović fra Kroatien. De skal også indgå i programmet for Bornholms Kulturuge i september.

10-04-2018

Høring i Beskæftigelses- og Ligestillingsministeriet om seksuel chikane

I går, mandag den 9. april 2018, holdt beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og ligestillingsminister Karen Ellemann en fælles høring om seksuel chikane på arbejdspladsen.

08-04-2018

Dansk Teater søger direktør

Til at stå i spidsen for den kommende brancheorganisation, Dansk Teater, som etableres på en generalforsamling den 13. juni 2018, søger fusionsudvalget nu en direktør til at stå i spidsen for organisationen.

Proscenium er de danske teatres portal til internettet.
Artikler på Proscenium skrives og redigeres af TIO's sekretariat.
Opslagstavlen på Proscenium er brugerdrevet; TIO fralægger sig ethvert ansvar for indlæg på opslagstavlen.