Modtag ugentlig nyhedsbrev
tilmeld
afmeld
     
 
OPSLAGS-
TAVLEN
SE FLERE
     
 
 
   
       
 

ARTIKLER

Følg med i scenekunsten!
Tilmeld dig ovenfor hvis du vil modtage Prosceniums ugentlige nyhedsoversigt (udsendes mandage)
<12345678910>
 
31-05-2016 | artikel nr. 5650
del

Nyt om Videncenter på Egnsteaterkonferencen

TIOs formand fortalte om Videncentret for Scenekunst på Egnsteaterkonferencen i Herning.

Dialogkredsen fra Scenekunstdialog 2015 står samlet bag et oplæg om at samle Videncenter for Scenekunst og Udviklingsplatformen i en organisation. Det fortalte TIOs formand på Egnsteaterkonferencen. Hensigten er at skabe maksimal synergieffekt og sikre den bedst mulige udnyttelse af de økonomiske midler.

Af Signe Ravn

Til Egnsteaterkonferencen på Team Teatret i uge 21 diskuterede godt 50 scenekunstaktører lokal forankring, hvad teatrene gør i deres lokalområder, og hvordan man kan udvikle teatrene der. Og det var en god konference, fortæller TIOs formand Gitta Malling, der var på det officielle program med punktet ”Aktuelle sager fra TIO”.  Her fortalte hun blandt andet om Videncentret for Scenekunst, og hvor man er i processen.

”Først og fremmest er jeg rigtig glad for, at kulturminister Bertel Haarder har taget denne særlige opgave fra den forrige kulturminister på sig, og at han ser med stor vigtighed på, at vi på scenekunstområdet får indsamlet al den viden, der er, så man på baggrund af reel og opdateret viden i højere grad kan udvikle scenekunsten og nå endnu bredere ud både herhjemme og internationalt,” siger Gitta Malling til Proscenium.dk.

Dialogkreds til møde med Haarder

Kulturminister Bertel Haarder holdt i marts 2016 møde med den dialogkreds, der mødtes under forhenværende kulturminister Marianne Jelved i kølvandet på Scenekunstdialog 2015. Marianne Jelved foreslog efter møderne med dialogkredsen at skabe et Videncenter for Scenekunst*, men på grund af valgudskrivelsen nåede ideen ikke at blive ført ud i livet. Kulturminister Bertel Haarder har set med velvilje på scenekunstbranchens ønske om et videncenter, og det var i det lys, at dialogkredsen var indkaldt til møde. 

Udvikling på baggrund af viden

Her var det en samlet og enig dialogkreds, der præsenterede ministeren for et fælles bud på, hvordan man fremadrettet kan knytte Videncentret og Udviklingsplatformen**, som Bikubenfonden og Projektstøtteudvalget fra Scenekunst står bag, i et tæt samarbejde. Hensigten er at opnå synergieffekt og få det maksimale ud af midlerne samt øge mulighederne for at etablere alternativ permanent finansiering efter projektperioden udløber. 

”Det er meget vigtigt for scenekunsten at få sådan et videncenter, der er ingen tvivl om at vi virkelig står og mangler data og viden til at kunne underbygge scenekunstens udvikling” forklarer Gitta Malling overfor Proscenium.dk, ”På den måde kan vi udnytte de gode ting, der foregår på scenekunstområdet, drage nytte af hinandens erfaringer og viden, og der er ingen tvivl om, at vi både nationalt og internationalt kan få gavn af Videncentret, blandt andet på publikumsudviklingsområdet.”

Vi er godt på vej

I forbindelse med mødet bad kulturminister Bertel Haarder om en redegørelse for, hvordan en samlet organisation med både Udviklingsplatformen og Videncentret kunne konstrueres, hvor Videncentret placeres i Aarhus, hvorfra det skal arbejde tæt sammen med Udviklingsplatformen i København.  

”Dialogkredsen er enig i placeringen af Videncentret i samarbejde med Udviklingsplatformen, og branchen er samlet omkring det her. Vi har en god dialog med ministeriet, så vi er godt på vej,” slutter TIOs formand Gitta Malling. 

De to centres formål

*Videnscenter for Scenekunst skal have til formål at styrke videndeling, dokumentation, rådgivning og erfaringsudveksling indenfor publikumsudvikling og internationalisering.

**Udviklingsplatformens overordnede formål er at bidrage til udvikling af den frie scenekunst, projektstøttede teatre og mindre etablerede teatre. Det sker i dialog med nationale og internationale aktører, for herigennem at bidrage til et mere dynamisk, kvalificeret og mangfoldigt scenekunstmiljø i Danmark til gavn for publikum.

23-11-2017

Forlaget DRAMA er lukket efter betalingsstandsning

DATS’ forlag, butik og webshop, DRAMA, har været nødt til at indføre betalingsstandsning. De vil sandsynligvis senere indgive en konkursbegæring. Bestyrelsen håber, at de engang i fremtiden kan starte et nyt forlag.

22-11-2017

Navnenyt: Ulla Dengsøe får Merete Hegner Prisen

Merete Hegner Prisen gik i år til den kunstneriske leder af Festival of Wonder, Ulla Dengsøe.

21-11-2017

Teatret som demokratiskaber

I månederne op til kommunalvalget i dag den 21. november har flere teatre landet over sat vælgermøder, forestillinger og festivaler op med udgangspunkt i valg og demokrati.

20-11-2017

Kunst og kultur til debat i kommunalvalget

Dagen op til kommunalvalget har Proscenium samlet en række debatindlæg fra kulturdebattører og kommunalpolitikere: Rasmus Norup (K) vil holde fast i aktiv kulturpolitik, fordi den skaber velfærd og livskvalitet. Maria Frej (SF) insisterer på at tale kulturen op, fordi kunst og kultur er med til at gøre os til stærkere og klogere mennesker, hvilket dermed også gør vores samfund stærkt. Michael Vajhøj (LA) mener, at kunsten er vigtig, fordi den tvinger os til at forholde os til vores samfund og til os selv.

17-11-2017

Bora Bora får støtte fra Statens Kunstfond

Projektstøtteudvalget for Scenekunst (PUS) under Statens Kunstfond har netop uddelt midler fra puljen for internationale residensværtskaber. Bora Bora, Københavns Internationale Teater og Dansehallerne har fået støtte.

17-11-2017

Skab bedre rammer for kunst i Åben Skole med national forpligtelse

Til et dialogmøde på Christiansborg fremhævede blandt andet TIO’s Åben Skole-udvalg, at samarbejdet med kommunerne er vigtigt for at få implementeret kunsten i skolen – samtidig efterspørges klare nationale rammer.

16-11-2017

Sammenlægning af de kunstneriske uddannelser: Er deres udfordringer egentlig ens?

Søndag Aften sætter spørgsmålstegn ved, om Henrik Sveidahls diagnose af de kunstneriskes uddannelsers udfordringer er korrekt, og om der skal findes én løsning til alle skolerne.

15-11-2017

PS Profil: Teatret Zeppelin

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teatret Zeppelin.

15-11-2017

Navnenyt: Martin Kragballe Appelquist Rasmussen er ny formand for UNIMA Danmark.

Martin Kragballe Appelquist Rasmussen er ny formand for den danske afdeling af den internationale dukketeaterorganisation UNIMA.

14-11-2017

Navnenyt: Caroline Kirkegaard er ny i TIO

TIOs kommunikationsmedarbejder Signe Ravn er gået på barsel, og Caroline M.B. Kirkegaard er derfor ny kvinde på posten.

13-11-2017

Flere går i teatret

En analyse fra Søndag Aften viser, at der i 2016 var næsten 100.000 flere gæster i teatret i forhold til 2015, og at teatrene fra 2012 til 2016 har oplevet en stigning i gæster på 11 pct.

13-11-2017

Fælles initiativ mod sexchikane

Det er skræmmende tal, som en undersøgelse fra Politiken blandt Dansk Skuespilforbunds kvindelige skuespillere, viser. Her er det kommet frem, at 64 pct. af de adspurgte kvindelige skuespillere har oplevet sexchikane fra en chef.

10-11-2017

Hvor mange penge bruger din kommune på kultur?

Undervisning og kultur er en post på alle kommuners budget. Men hvor mange penge bruger din kommune på kultur? Politiken.dk har lavet en oversigt.

09-11-2017

Bock: Sveidahls analyser skal diskuteres åbent

Mette Bock lovede i forrige uge, at der ikke bliver nogen tvangsfusion af de kunstneriske uddannelser, men hun understreger, at Sveidahl-rapportens analyser fortjener at blive diskuteret.

09-11-2017

GrowOP! Festival: Danmarks første operafestival for børn

Fra lørdag den 11. til søndag den 26. november får børn mulighed for at opleve opera målrettet netop dem, når GrowOP! Festival sted i Aarhus, Herning, Samsø, Ikast, Struer og Holstebro.

Proscenium er de danske teatres portal til internettet.
Artikler på Proscenium skrives og redigeres af TIO's sekretariat.
Opslagstavlen på Proscenium er brugerdrevet; TIO fralægger sig ethvert ansvar for indlæg på opslagstavlen.