Modtag ugentlig nyhedsbrev
tilmeld
afmeld
     
 
OPSLAGS-
TAVLEN
SE FLERE
     
 
 
   
       
 

ARTIKLER

Følg med i scenekunsten!
Tilmeld dig ovenfor hvis du vil modtage Prosceniums ugentlige nyhedsoversigt (udsendes mandage)
<12345678910>
 
31-05-2016 | artikel nr. 5650
del

Nyt om Videncenter på Egnsteaterkonferencen

TIOs formand fortalte om Videncentret for Scenekunst på Egnsteaterkonferencen i Herning.

Dialogkredsen fra Scenekunstdialog 2015 står samlet bag et oplæg om at samle Videncenter for Scenekunst og Udviklingsplatformen i en organisation. Det fortalte TIOs formand på Egnsteaterkonferencen. Hensigten er at skabe maksimal synergieffekt og sikre den bedst mulige udnyttelse af de økonomiske midler.

Af Signe Ravn

Til Egnsteaterkonferencen på Team Teatret i uge 21 diskuterede godt 50 scenekunstaktører lokal forankring, hvad teatrene gør i deres lokalområder, og hvordan man kan udvikle teatrene der. Og det var en god konference, fortæller TIOs formand Gitta Malling, der var på det officielle program med punktet ”Aktuelle sager fra TIO”.  Her fortalte hun blandt andet om Videncentret for Scenekunst, og hvor man er i processen.

”Først og fremmest er jeg rigtig glad for, at kulturminister Bertel Haarder har taget denne særlige opgave fra den forrige kulturminister på sig, og at han ser med stor vigtighed på, at vi på scenekunstområdet får indsamlet al den viden, der er, så man på baggrund af reel og opdateret viden i højere grad kan udvikle scenekunsten og nå endnu bredere ud både herhjemme og internationalt,” siger Gitta Malling til Proscenium.dk.

Dialogkreds til møde med Haarder

Kulturminister Bertel Haarder holdt i marts 2016 møde med den dialogkreds, der mødtes under forhenværende kulturminister Marianne Jelved i kølvandet på Scenekunstdialog 2015. Marianne Jelved foreslog efter møderne med dialogkredsen at skabe et Videncenter for Scenekunst*, men på grund af valgudskrivelsen nåede ideen ikke at blive ført ud i livet. Kulturminister Bertel Haarder har set med velvilje på scenekunstbranchens ønske om et videncenter, og det var i det lys, at dialogkredsen var indkaldt til møde. 

Udvikling på baggrund af viden

Her var det en samlet og enig dialogkreds, der præsenterede ministeren for et fælles bud på, hvordan man fremadrettet kan knytte Videncentret og Udviklingsplatformen**, som Bikubenfonden og Projektstøtteudvalget fra Scenekunst står bag, i et tæt samarbejde. Hensigten er at opnå synergieffekt og få det maksimale ud af midlerne samt øge mulighederne for at etablere alternativ permanent finansiering efter projektperioden udløber. 

”Det er meget vigtigt for scenekunsten at få sådan et videncenter, der er ingen tvivl om at vi virkelig står og mangler data og viden til at kunne underbygge scenekunstens udvikling” forklarer Gitta Malling overfor Proscenium.dk, ”På den måde kan vi udnytte de gode ting, der foregår på scenekunstområdet, drage nytte af hinandens erfaringer og viden, og der er ingen tvivl om, at vi både nationalt og internationalt kan få gavn af Videncentret, blandt andet på publikumsudviklingsområdet.”

Vi er godt på vej

I forbindelse med mødet bad kulturminister Bertel Haarder om en redegørelse for, hvordan en samlet organisation med både Udviklingsplatformen og Videncentret kunne konstrueres, hvor Videncentret placeres i Aarhus, hvorfra det skal arbejde tæt sammen med Udviklingsplatformen i København.  

”Dialogkredsen er enig i placeringen af Videncentret i samarbejde med Udviklingsplatformen, og branchen er samlet omkring det her. Vi har en god dialog med ministeriet, så vi er godt på vej,” slutter TIOs formand Gitta Malling. 

De to centres formål

*Videnscenter for Scenekunst skal have til formål at styrke videndeling, dokumentation, rådgivning og erfaringsudveksling indenfor publikumsudvikling og internationalisering.

**Udviklingsplatformens overordnede formål er at bidrage til udvikling af den frie scenekunst, projektstøttede teatre og mindre etablerede teatre. Det sker i dialog med nationale og internationale aktører, for herigennem at bidrage til et mere dynamisk, kvalificeret og mangfoldigt scenekunstmiljø i Danmark til gavn for publikum.

23-02-2018

Opfordring fra ministre: Bryd tabuet om seksuel chikane

I et brev til ledere, virksomheder og offentlige institutioner opfordrer ligestillingsminister Karen Ellemann og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen til at bryde tabuet om seksuel chikane.

22-02-2018

CPH STAGE: Highlights-udvalg klar

Hvert år udpeger CPH STAGE en række fremtrædende personer fra det danske scenekunstmiljø til at sidde i et uafhængigt udvalg, som skal udvælge en række highlights fra årets festivalprogram. Derudover har otte forestillinger fået produktionsstøtte til at spille på de internationale dage den 31. maj-2. juni 2018.

21-02-2018

PS Profil: Odin Teatret

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Odin Teatret.

19-02-2018

Navnenyt: Charlotte Bach tiltræder som jurist i TIO

Charlotte Bach tiltræder den 1. marts 2018 som TIOs nye jurist. Hun erstatter dermed Sanne Bech.

15-02-2018

En fælles stemme til Kulturmødet på Mors 2018

Vi gentager succesen fra sidste år og deltager til Kulturmødet på Mors 23-25. august 2018 med nye cases, der kan sætte gang i kulturdebatten.

13-02-2018

Forsker følger huskunstnerprojektet ”Fortællinger i lokalsamfundet”

I et forskningsprojekt, hvor Statens Kunstfonds Huskunstnerordning blev undersøgt, var seks caseprojekter udvalgt til at blive fulgt tæt af forskergruppen. En af de cases, som blev undersøgt, var Jesper la Cour og Det Fortællende Teaters samarbejde med Hem Skole i Skive.

12-02-2018

Danskerne er de største kulturforbrugere i EU

En ny opgørelse fra Eurostat viser, at hele 85,3 pct. af danskerne i løbet af et år deltager i en kulturel aktivitet. I gennemsnit deltager 63,7 pct. af europæerne i kulturelle aktiviteter.

09-02-2018

Island Connect residency går til Teater Bæst og Clownidoscopio Teatre

BIRCA og C.IN.E. har besluttet, hvem der får gratis recidency på Bornholm og Mallorca. Clownidoscopio Teatre, som kommer fra Ibiza, har allerede kontakt med Danmark, da deres stykke skal instrueres af Gitta Malling, teaterleder på Limfjordsteatret.

08-02-2018

Dansk Kunstnerråd om Åben Skole: Integrer kunst i skolen gennem fagligt samarbejde

I en ny rapport peger Dansk Kunstnerråd på, at de kunstneriske og kulturelle indslag i Åben Skole ofte blot bliver et underholdende indslag med kunstnere som ”dagens gæst”. I stedet for disse kortere besøg bør kunstnere og lærere indgå et samarbejde, forberede undervisningen sammen og derigennem drage fordel af hinandens fagligheder.

07-02-2018

PS Profil: Cantabile 2

I en serie skiftes TIO’s medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Cantabile 2.

06-02-2018

Stormøde: Teater- og filmbranchen viser vejen for andre brancher

Fredag den 2. februar løb et stormøde af stablen om psykisk arbejdsmiljø, sexkrænkelser og magt i film- og teaterbranchen. På mødet debatterede de ca. 180 deltagere livligt om bl.a. gråzoner og etiske retningslinjer. 
05-02-2018

Navnenyt: Maria Westh Hage er ny producent på Cantabile 2

Cantabile 2, egnsteater i Vordingborg, har ansat en producent med solid erfaring i ledelse, udvikling og samarbejde. Maria Westh Hage bor i Vordingborg, hvor hun i mange år har arbejdet inden for uddannelsesverdenen med skoleledelse, udvikling og samarbejder på tværs af organisationer, kommune og erhvervsliv.

02-02-2018

Fælles kultur med plads til forskellighed i kulturhus med 61 aktører

I forbindelse med Carte Blanches bidrag ”KUNSTEN AT LYTTE” til Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 lavede teatret et POP-OP-KULTURHUS i Viborg. I de 25 dage, kulturhuset var åbent, var der i alt 71 arrangementer med 61 forskellige aktører. Proscenium har talt med Carte Blanche, som giver deres anbefalinger til, hvordan man får et samarbejde med så mange parter til at lykkes.

01-02-2018

Årets Teateroplevelser 2017

CPHCulture har netop offentliggjort vinderne af Årets Teateroplevelser 2017:

31-01-2018

PS Profil: TEATRET

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer TEATRET.

Proscenium er de danske teatres portal til internettet.
Artikler på Proscenium skrives og redigeres af TIO's sekretariat.
Opslagstavlen på Proscenium er brugerdrevet; TIO fralægger sig ethvert ansvar for indlæg på opslagstavlen.