Modtag ugentlig nyhedsbrev
tilmeld
afmeld
     
 
OPSLAGS-
TAVLEN
SE FLERE
     
 
 
   
       
 

ARTIKLER

Følg med i scenekunsten!
Tilmeld dig ovenfor hvis du vil modtage Prosceniums ugentlige nyhedsoversigt (udsendes mandage)
<12345678910>
 
15-06-2016 | artikel nr. 5667
del

TIO har indsendt bud til Danmarkskanon

Samtidigt med landsindsamlingen af forslag til Danmarkskanonen sætter Kulturministeriet gang i en ”Kanonkaravane” af debataktiviteter. Store folkelige events som Folkemødet på Bornholm, Kulturmødet på Mors og Ungdommens Folkemøde i Søndermarken får besøg af karavanen.

Hvilke samfundsværdier, traditioner eller bevægelser, der har formet os, vil du tage med ind i fremtidens Danmark? Det spørgsmål stiller kulturminister Bertel Haarder nu befolkningen. Landsindsamlingen af forslag til Danmarkskanonen er åbnet.

Af Signe Ravn

Siden den 6. juni 2016 har befolkningen via sociale medier og sitet danmarkskanon.dk kunnet komme med forslag til Danmarkskanonen.

Danmarkskanonen skal ifølge kulturminister Bertel Haarder ”tydeliggøre og formidle befolkningens og samfundets immaterielle kulturarv. Kanonen vil bestå af traditioner, bevægelser og samfundsværdier, som har formet det danske samfund, og som har relevans for nutiden og fremtiden”.

Formet af kulturelle lag

”Jeg håber, rigtig mange vil stille forslag og sådan være med til at skabe Danmarkskanonen. Det er vigtigt, at vi er bevidste om vores kulturelle identitet, fordi den fortæller, hvem vi er, hvorfor vi lever, som vi gør, og hvorfor der er værdier, vi ikke kan gå på kompromis med. Vi svigter vores børn, hvis de ikke kender til de kulturelle lag, der har formet os. Og vi svigter også dem, som kommer til os udefra, ved ikke at være kulturelt tydelige,” udtaler kulturminister Bertel Haarder.

På danmarkskanon.dk kan man læse de mange indsendte bud på samfundsværdier, traditioner og bevægelser, der fortjener en plads i kanonen. Danmarks Teaterforeninger, revy, lejlighedssange og amatørmusikkulturen er blandt forslagene.

TIO har indsendt ”Det danske børneteater” som et bud på en tradition, der bør optages i Danmarkskanonen.

Børneteatret demokratiserer adgangen til kunsten

”Det frie danske børneteater opstod som konsekvens af, at Dansk Skolescene lukkede i 1968. Med rod i tidsånden var det, og er det, børneteatrets klare målsætning, at komme ud der, hvor børnene er i forvejen. Siden 1968 har børneteatret derfor, både stationært og turnerende til skoler, institutioner og biblioteker, udgjort de fleste børns første møde med scenekunsten – et møde, der ikke er afhængigt af social og økonomisk status – og dermed har børneteatret været med til at demokratisere adgangen til kunsten.

Børneteatret er udtryk for et menneskesyn, der tager børnene alvorligt og møder dem med respekt og i øjenhøjde. Børneteatret tilpasser allerede i den kunstneriske skabelsesproces forestillingen til børnenes specifikke alderstrin og forståelsesverden. Børneteatret tager fat på store emner, så de små kan forstå dem, reflektere over dem og snakke om dem – børneteatret og de kunstneriske oplevelser, som det leverer, er en vigtig brik i det store puslespil, der skaber det hele, empatiske og dannede menneske.

Det danske børneteater og dets tilgang til scenekunst for det yngste publikum, er så stor en succes, også internationalt, at der i gennemsnit spilles en danskproduceret børneteaterforestilling udenfor Danmark hver eneste dag året rundt.

Børneteatret er ikke voksenkunst formidlet til børn. Det er kunst skabt for og til børn.

Det er en tradition, der fortjener en plads i Danmarkskanonen,” skriver formand Gitta Malling på vegne af TIO på sitet.

Kuratorer udvælger bud til afstemning

Læs flere indsendte forslag

Hvad fortjener en plads i kanonen? På danmarkskanon.dk, facebook.com/danmarkskanon og ved brug af hashtagget #DKkanon på Instagram og Twitter kan man via tekst, billeder eller video indstille sit forslag til Danmarkskanonen. Alle forslag vil til efteråret 2016 blive kurateret af udvalgte videnspersoner til en bruttoliste, som sendes til digital folkeafstemning.

Læs mere om Danmarkskanonen, se indkomne forslag, og hent inspiration til at lave egne debatarrangementer på www.danmarkskanon.dk.

25-04-2018

PS Profil: Teatret ved Sorte Hest

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teatret ved Sorte Hest.

24-04-2018

Debatmøde om mangfoldighed, ligestilling og kønsdiskrimination i teater- og musikbranchen

På debatfestivalen Talk Town inviterer TIO sammen med Dansk Komponistforening samt Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner til debatmøde om, hvordan der bliver skabt mere ligestilling og mangfoldighed i teater- og musikbranchen.

23-04-2018

Ny leder til Svendborg Scenekunstakademi

Gitte Gry Bech Ballesheim skal stå i spidsen for Svendborg Scenekunstakademi og skabe en ny 3-årig gymnasial uddannelse for Danmarks teatertalenter.

20-04-2018

SWOP festival og 10 år som egnsteater

Utæmmelige hollandske vilddyr, MAXI golf for hele kroppen og sveddryppende belgisk 90’er-fest er blot nogle af de ting, publikum kan opleve, når Aaben Dans afholder den fjerde SWOP-festival 3.-7. maj i Roskilde og samtidig fejrer deres 10-årsjubilæum som egnsteater i Roskilde.

20-04-2018

Navnenyt: Kasper Holten ny teaterchef for Det Kongelige Teater

Det Kongelige Teater kunne i dag den 20. april annoncere, at Kasper Holten er udnævnt som ny teaterchef fra 1. september 2018.

19-04-2018

Talk Town i Huset-KBH

Festivalen Talk Town finder sted for tredje gang i år. Denne gang 3.- 5. maj 2018 i Huset-KBH. Under festivalen afholder Københavns Musikteater en hel dag om scenekunst.

18-04-2018

PS Profil: Teater Refleksion

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teater Refleksion.

17-04-2018

Kunst- og Kulturpolitisk Topmøde: Dansk kunstpolitik i en globaliseret verden

Tirsdag den 15. maj inviterer Dansk Kunstnerråd, Kulturmødet Mors 2018 og Have Kommunikation til Kunst- og Kulturpolitisk Topmøde på Christiansborg. Kulturminister Mette Bock deltager, og danske kunstnere, politikere, kulturpersonligheder og formanden for Folketingets Kulturudvalg giver deres bud på, hvad kunsten kan gøre for at forandre samfundet. 

16-04-2018

Filiorum og Gentofte Kommune indgår ny aftale om teater til kommunens børn og unge

Filiorum og Gentofte Kommune tager nu hul på et nyt kapitel i deres samarbejde. Oven på fire sæsoner, hvor Filiorum har præsenteret professionelt teater og teaterfestivaler for børn og unge i kommunen, ligger nu en dugfrisk aftale om at sprede livsbekræftende og underfundige læringsforløb med teater som omdrejningspunkt til skoler, dagtilbud, GFO’er og fritidscentre.

16-04-2018

Scenekunstnere modtager livsvarig hædersydelse

Fire kunstnere, herunder scenekunstnerne Bodil Alling og Kitt Johnson, modtager livsvarig hædersydelse fra Statens Kunstfond.

13-04-2018

Hans Henriksen: Hold profitmotivet ude af det kunstneriske arbejde

I et debatindlæg på Altinget.dk skriver Hans Henriksen, direktør for Aalborg Teater, at de ikke-kommercielle teatre ikke må tvinges til at agere på de samme præmisser som de kommercielle teatre. I stedet bør man fokusere på selve formidlingen af de offentligt støttede teatres forestillinger.

12-04-2018

Syddjurs Egnsteater har forberedt sig i flere år til Aprilfestival

Aprilfestival indtager Syddjurs Kommune den 15.-22. april 2018, men allerede tilbage i 2013 begyndte Syddjurs Egnsteater at forberede sig til festivalen.

11-04-2018

PS Profil: Teatergruppen Batida

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teatergruppen Batida.

11-04-2018

Navnenyt: Ditte Felding bliver ny leder af Teaterhuset Filuren

Den 1. august 2018 starter Ditte Felding som ny leder af Teaterhuset Filuren.

10-04-2018

Samtalesalon om ligestilling, køn og feminisme

Hvordan finder man vej i de mange feminismer, der på tværs af køn, social klasse, seksuel orientering og etnicitet gør krav på ligestilling? Teatret Svalegangen og Kvindemuseet har slået pjalterne sammen, og folder emnet ud i en samtalesalon om køn, ligestilling og feminisme.

Proscenium er de danske teatres portal til internettet.
Artikler på Proscenium skrives og redigeres af TIO's sekretariat.
Opslagstavlen på Proscenium er brugerdrevet; TIO fralægger sig ethvert ansvar for indlæg på opslagstavlen.