Modtag ugentlig nyhedsbrev
tilmeld
afmeld
     
 
OPSLAGS-
TAVLEN
SE FLERE
     
 
 
   
       
 

ARTIKLER

Følg med i scenekunsten!
Tilmeld dig ovenfor hvis du vil modtage Prosceniums ugentlige nyhedsoversigt (udsendes mandage)
<12345678910>
 
30-08-2016 | artikel nr. 5771
del

Fyringer sender teaterjournalistikken i krise

Fremover skal læserne have luppen frem for at finde fagkvalificeret teaterjournalistik. Jyllands-Posten og Politiken har begge fyret deres teaterkritikere. Dermed har kun Berlingske en fastansat teaterkritiker herhjemme.

Både Politiken og Jyllands-Posten har fyret sine teaterskribenter. Førstnævnte forventes i stedet at købe sig til freelanceanmeldelser, mens Jyllands-Posten overvejer helt at droppe teateranmeldelserne. Teatre overvejer annoncestop som modtræk.

Af Signe Ravn

De seneste mange år har kultur- og teaterstoffet i de store danske dagblade ikke oplevet andet end at blive beskåret, forkortet og minimeret. Og da JP/Politikens Hus mandag gennemførte de annoncerede fyringer af redaktionelle medlemmer gik det hårdt ud over teaterstoffet. På Politiken er teaterredaktør gennem 21 år, Monna Dithmer, og Danmarks måske flittigste og mest rejselystne anmelder, Henrik Lyding på Jyllands-Posten, begge blevet fyret.

Dermed er Jakob Steen Olsen, Berlingskes teaterredaktør, der også er formand for Foreningen Danske Teaterjournalister, den eneste fastansatte teaterskribent i Danmark, konstaterer han i et opslag på facebook tirsdag, hvor han vurderer skadevirkningerne af de to store dagblades dispositioner.

”I denne uge har først Jyllands-Posten, siden Politiken fyret deres erfarne og dygtige anmeldere som led i sparerunder. JP muligvis for helt at skrotte anmeldelserne, Politiken givetvis, fordi de tror, de kan købe sig billigt til noget ude i byen. Det er et hårdt slag. Ikke mindst for dansk teater, som mister seriøse stemmer, som skarpt, vidende og upartisk -og med stor kærlighed til kunstarten - vurderede, diskuterede og kommenterede det, der foregik på scenerne, placerede teatret i tiden. Og for avisernes læsere, som har ret til at blive klædt bedst muligt på i forhold til, hvad der rører sig på teaterfronten.
Og det er et bevis på et fortvivlende dannelsestab, som gennemsyrer hele vores samfund,” skriver Jakob Steen Olsen.

På facebook diskuterer flere teaterchefer netop nu muligheden for fremover at benytte andre kanaler til markedsføring af forestillingerne, og Mungo Park nøjes ikke med at diskutere. Her har man allerede truffet beslutning om at stoppe samarbejdet med Politiken og Jyllands-Posten fra januar.

”… efter Politikens og Jyllands-Postens beslutning om at nedprioritere teaterstoffet har vi på Mungo Park truffet en beslutning om tilsvarende at nedprioritere vores investering i marketing gennem Politiken og Jyllands-Posten. Vi vil fremover benytte andre kanaler. Jeg oplever, at vi har haft et godt samarbejde. Men det stopper altså til januar,” har Mungo Parks kommunikationschef Marie Louise Rolffes skrevet til Politikens chefkonsulent for Politikens annoncer ifølge Martin Lyngbos facebookprofil.

Fredericia Teater har valgt samme løsning som Mungo Park, hvis udmelding i kommentarfeltet bliver bakket op af Per Scheel-Krüger fra Teater Grob med udtalelsen: ”Hørt! og vi er også gået samme vej.”.

Jakob Bjerregaard Engmann fra BaggårdTeatret annoncerer på facebook ”Oprør i den danske teaterbranche”, men selvom hans teater på Fyn får fin opmærksomhed fra både Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis, men at ”… det er en forstemmende udvikling på nationalt plan, og der råbes retteligt bål og brand mange steder. Inden høtyvene findes frem, mener jeg dog, at vi bør få Chefredaktørerne ud af busken. Mediebilledet er i en revolutionerende forandring, hvor mediehusenes forretningsmodeller halser efter. Vi må tage debatten. Lige nu efterlader afskedigelserne et billede af aviser der ikke længere tør satse på fagspecifik og dybdegående kvalitetsjournalistik. Trist.”

20-04-2018

SWOP festival og 10 år som egnsteater

Utæmmelige hollandske vilddyr, MAXI golf for hele kroppen og sveddryppende belgisk 90’er-fest er blot nogle af de ting, publikum kan opleve, når Aaben Dans afholder den fjerde SWOP-festival 3.-7. maj i Roskilde og samtidig fejrer deres 10-årsjubilæum som egnsteater i Roskilde.

20-04-2018

Navnenyt: Kasper Holten ny teaterchef for Det Kongelige Teater

Det Kongelige Teater kunne i dag den 20. april annoncere, at Kasper Holten er udnævnt som ny teaterchef fra 1. september 2018.

19-04-2018

Talk Town i Huset-KBH

Festivalen Talk Town finder sted for tredje gang i år. Denne gang 3.- 5. maj 2018 i Huset-KBH. Under festivalen afholder Københavns Musikteater en hel dag om scenekunst.

18-04-2018

PS Profil: Teater Refleksion

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teater Refleksion.

17-04-2018

Kunst- og Kulturpolitisk Topmøde: Dansk kunstpolitik i en globaliseret verden

Tirsdag den 15. maj inviterer Dansk Kunstnerråd, Kulturmødet Mors 2018 og Have Kommunikation til Kunst- og Kulturpolitisk Topmøde på Christiansborg. Kulturminister Mette Bock deltager, og danske kunstnere, politikere, kulturpersonligheder og formanden for Folketingets Kulturudvalg giver deres bud på, hvad kunsten kan gøre for at forandre samfundet. 

16-04-2018

Filiorum og Gentofte Kommune indgår ny aftale om teater til kommunens børn og unge

Filiorum og Gentofte Kommune tager nu hul på et nyt kapitel i deres samarbejde. Oven på fire sæsoner, hvor Filiorum har præsenteret professionelt teater og teaterfestivaler for børn og unge i kommunen, ligger nu en dugfrisk aftale om at sprede livsbekræftende og underfundige læringsforløb med teater som omdrejningspunkt til skoler, dagtilbud, GFO’er og fritidscentre.

16-04-2018

Scenekunstnere modtager livsvarig hædersydelse

Fire kunstnere, herunder scenekunstnerne Bodil Alling og Kitt Johnson, modtager livsvarig hædersydelse fra Statens Kunstfond.

13-04-2018

Hans Henriksen: Hold profitmotivet ude af det kunstneriske arbejde

I et debatindlæg på Altinget.dk skriver Hans Henriksen, direktør for Aalborg Teater, at de ikke-kommercielle teatre ikke må tvinges til at agere på de samme præmisser som de kommercielle teatre. I stedet bør man fokusere på selve formidlingen af de offentligt støttede teatres forestillinger.

12-04-2018

Syddjurs Egnsteater har forberedt sig i flere år til Aprilfestival

Aprilfestival indtager Syddjurs Kommune den 15.-22. april 2018, men allerede tilbage i 2013 begyndte Syddjurs Egnsteater at forberede sig til festivalen.

11-04-2018

PS Profil: Teatergruppen Batida

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teatergruppen Batida.

11-04-2018

Navnenyt: Ditte Felding bliver ny leder af Teaterhuset Filuren

Den 1. august 2018 starter Ditte Felding som ny leder af Teaterhuset Filuren.

10-04-2018

Samtalesalon om ligestilling, køn og feminisme

Hvordan finder man vej i de mange feminismer, der på tværs af køn, social klasse, seksuel orientering og etnicitet gør krav på ligestilling? Teatret Svalegangen og Kvindemuseet har slået pjalterne sammen, og folder emnet ud i en samtalesalon om køn, ligestilling og feminisme.

10-04-2018

Island Connect-residency går til Gunilla Lind Danseteater og Tatjana Vukadinovic

De to vindere af Island Connect Kroatien er nu fundet: Gunilla Lind Danseteater fra Danmark og Tatjana Vukadinović fra Kroatien. De skal også indgå i programmet for Bornholms Kulturuge i september.

10-04-2018

Høring i Beskæftigelses- og Ligestillingsministeriet om seksuel chikane

I går, mandag den 9. april 2018, holdt beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og ligestillingsminister Karen Ellemann en fælles høring om seksuel chikane på arbejdspladsen.

08-04-2018

Dansk Teater søger direktør

Til at stå i spidsen for den kommende brancheorganisation, Dansk Teater, som etableres på en generalforsamling den 13. juni 2018, søger fusionsudvalget nu en direktør til at stå i spidsen for organisationen.

Proscenium er de danske teatres portal til internettet.
Artikler på Proscenium skrives og redigeres af TIO's sekretariat.
Opslagstavlen på Proscenium er brugerdrevet; TIO fralægger sig ethvert ansvar for indlæg på opslagstavlen.