Modtag ugentlig nyhedsbrev
tilmeld
afmeld
     
 
OPSLAGS-
TAVLEN
SE FLERE
     
 
 
   
       
 

ARTIKLER

Følg med i scenekunsten!
Tilmeld dig ovenfor hvis du vil modtage Prosceniums ugentlige nyhedsoversigt (udsendes mandage)
<12345678910>
 
13-10-2016 | artikel nr. 5833
del

Filiorum giver Gentoftes unge scenekunst mod cybermobning

Forestillingen "#bitch #kælling #backstabber" danner grundlag for et dramapædagogisk forløb i Gentofte Kommune, hvor folkeeleverne fra de ældste klasser skal lære om konsekvenserne af digital mobning.

300 elever fra 7. og 8. klasse i Gentofte Kommune skal igennem et digitalt dannelsesforløb. Teatret Filiorum har tilrettelagt undervisningen, der bruger scenekunsten og teaterpædagogikken til at inspirere til mere omtanke og ansvarstagen i de unges virtuelle interaktion.

De seneste år har det myldret frem med ubehagelige sager om unge, der er blevet udsat for grov mobning og chikane på de sociale medier. Som en blandt mange ramte kommuner, tager Gentofte kommune nu alternative midler i brug for at tage hånd om de unges digitale mistrivsel. Sammen med det lokalt forankrede teater Filiorum ordinerer de nu teater og teaterpædagogik mod problemet på flere af kommunens folkeskoler.

 

Projektet hedder ”Digital Dannelse”, og er et teaterpædagogisk forløb udviklet særligt af Filiorum til at klæde de unge bedre på til at kunne navigere sikkert og ansvarsfuldt på de sociale medier med omtanke for både sig selv og andre. Ved at placere forløbet allerede i folkeskolen ønsker man at skabe et tidligt fundament for dannelse og trivsel i det virtuelle rum.

 

Om forløbet ”Digital Dannelse”

Gentofte Kommune og teatret Filiorum er gået sammen om at skabe et forløb med fokus på digital dannelse for 7. og 8. klasser i kommunen. Forløbet består af tre moduler: Et forløb, der introducerer problematikken, en visning af forestillingen ”#bitch #kælling #backstabber” og en efterbearbejdelse af det oplevede.

 

De deltagende skoler er: Bakkegårdsskolen, Tjørnegårdsskolen, Ordrup Skole, Skovshoved Skole, Skovgårdsskolen. I alt ca. 300 elever fordelt på 13 klasser. Eleverne ser forestillingen ”#bitch #kælling #backstabber” af Teateriet Apropos på Skovgårdsskolen den 12.-13. oktober, og der er forældrevisning af stykket med efterfølgende dialogarrangement den 12. oktober.

Bare noget, vi skrev
”Det var bare noget, vi skrev” – lyder en replik i Teateriet Apropos’ forestilling: ”#bitch #kælling #backstabber”, som udgør en vigtig del af undervisningsforløbet. Forestillingen, der er blevet til i samarbejde med Center for Digital Pædagogik, belyser nemlig de udfordringer og hurtigt eskalerende konflikter, som den ansigtsløse kommunikation giver på de sociale medier. For hvordan får man unge til at tage ansvar i et digitalt rum, hvor man ikke bliver konfronteret direkte med sin modtager?

Den opgave forsøger Gentofte Kommune og Filiorum at prikke hul på dels gennem den levende konfrontation med teaterstykkets to unge hovedpersoner, Mille og Marcus, og dels gennem konkrete og ofte fysiske teaterpædagogiske øvelser. Målet er at få tematikkerne til at lagre sig hos de unge og sætte sig som både tanker og fysiske spor, der skal hjælpe dem til at mærke bedre efter, inden de selv klikker ”Send” i cyberspace.

”Gennem scenekunstens formidling af problematikken vil vi gøre de unge mere bevidste om, hvordan de selv kommunikerer på de digitale platforme. Med forestillingen som afsæt kan eleverne tale mere frit om det, de har set, fordi de kan sætte ord på deres egne erfaringer, når de taler ud fra teaterstykket. Eleverne får på den måde reflekteret over konflikten uden selv at være midt i den,” forklarer Filiorums stifter og leder Clarissa Meister-Petersen.

Forældrene har også et ansvar
Mange forældre føler sig ”sat af” og magtesløse, når det kommer til de unges færden på de digitale medier, men med den digitale sfære som en stor og meget virkelig del af de unges liv er forældre i dag nødt til at påtage sig et ansvar også her. Ud over undervisningsforløbet målrettet de unge inviterer Gentofte Kommune og Filiorum derfor også de unges forældre til en visning af forestillingen med en efterfølgende dialog om, hvordan de kan understøtte de unges digitale dannelse.

 

Læs mere om Filiorums arbejde med scenekunsten i folkeskolen: filiorum.dk/da/sps-ny

23-04-2018

Ny leder til Svendborg Scenekunstakademi

Gitte Gry Bech Ballesheim skal stå i spidsen for Svendborg Scenekunstakademi og skabe en ny 3-årig gymnasial uddannelse for Danmarks teatertalenter.

20-04-2018

SWOP festival og 10 år som egnsteater

Utæmmelige hollandske vilddyr, MAXI golf for hele kroppen og sveddryppende belgisk 90’er-fest er blot nogle af de ting, publikum kan opleve, når Aaben Dans afholder den fjerde SWOP-festival 3.-7. maj i Roskilde og samtidig fejrer deres 10-årsjubilæum som egnsteater i Roskilde.

20-04-2018

Navnenyt: Kasper Holten ny teaterchef for Det Kongelige Teater

Det Kongelige Teater kunne i dag den 20. april annoncere, at Kasper Holten er udnævnt som ny teaterchef fra 1. september 2018.

19-04-2018

Talk Town i Huset-KBH

Festivalen Talk Town finder sted for tredje gang i år. Denne gang 3.- 5. maj 2018 i Huset-KBH. Under festivalen afholder Københavns Musikteater en hel dag om scenekunst.

18-04-2018

PS Profil: Teater Refleksion

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teater Refleksion.

17-04-2018

Kunst- og Kulturpolitisk Topmøde: Dansk kunstpolitik i en globaliseret verden

Tirsdag den 15. maj inviterer Dansk Kunstnerråd, Kulturmødet Mors 2018 og Have Kommunikation til Kunst- og Kulturpolitisk Topmøde på Christiansborg. Kulturminister Mette Bock deltager, og danske kunstnere, politikere, kulturpersonligheder og formanden for Folketingets Kulturudvalg giver deres bud på, hvad kunsten kan gøre for at forandre samfundet. 

16-04-2018

Filiorum og Gentofte Kommune indgår ny aftale om teater til kommunens børn og unge

Filiorum og Gentofte Kommune tager nu hul på et nyt kapitel i deres samarbejde. Oven på fire sæsoner, hvor Filiorum har præsenteret professionelt teater og teaterfestivaler for børn og unge i kommunen, ligger nu en dugfrisk aftale om at sprede livsbekræftende og underfundige læringsforløb med teater som omdrejningspunkt til skoler, dagtilbud, GFO’er og fritidscentre.

16-04-2018

Scenekunstnere modtager livsvarig hædersydelse

Fire kunstnere, herunder scenekunstnerne Bodil Alling og Kitt Johnson, modtager livsvarig hædersydelse fra Statens Kunstfond.

13-04-2018

Hans Henriksen: Hold profitmotivet ude af det kunstneriske arbejde

I et debatindlæg på Altinget.dk skriver Hans Henriksen, direktør for Aalborg Teater, at de ikke-kommercielle teatre ikke må tvinges til at agere på de samme præmisser som de kommercielle teatre. I stedet bør man fokusere på selve formidlingen af de offentligt støttede teatres forestillinger.

12-04-2018

Syddjurs Egnsteater har forberedt sig i flere år til Aprilfestival

Aprilfestival indtager Syddjurs Kommune den 15.-22. april 2018, men allerede tilbage i 2013 begyndte Syddjurs Egnsteater at forberede sig til festivalen.

11-04-2018

PS Profil: Teatergruppen Batida

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teatergruppen Batida.

11-04-2018

Navnenyt: Ditte Felding bliver ny leder af Teaterhuset Filuren

Den 1. august 2018 starter Ditte Felding som ny leder af Teaterhuset Filuren.

10-04-2018

Samtalesalon om ligestilling, køn og feminisme

Hvordan finder man vej i de mange feminismer, der på tværs af køn, social klasse, seksuel orientering og etnicitet gør krav på ligestilling? Teatret Svalegangen og Kvindemuseet har slået pjalterne sammen, og folder emnet ud i en samtalesalon om køn, ligestilling og feminisme.

10-04-2018

Island Connect-residency går til Gunilla Lind Danseteater og Tatjana Vukadinovic

De to vindere af Island Connect Kroatien er nu fundet: Gunilla Lind Danseteater fra Danmark og Tatjana Vukadinović fra Kroatien. De skal også indgå i programmet for Bornholms Kulturuge i september.

10-04-2018

Høring i Beskæftigelses- og Ligestillingsministeriet om seksuel chikane

I går, mandag den 9. april 2018, holdt beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og ligestillingsminister Karen Ellemann en fælles høring om seksuel chikane på arbejdspladsen.

Proscenium er de danske teatres portal til internettet.
Artikler på Proscenium skrives og redigeres af TIO's sekretariat.
Opslagstavlen på Proscenium er brugerdrevet; TIO fralægger sig ethvert ansvar for indlæg på opslagstavlen.