Modtag ugentlig nyhedsbrev
tilmeld
afmeld
     
 
OPSLAGS-
TAVLEN
SE FLERE
     
 
 
   
       
 

ARTIKLER

Følg med i scenekunsten!
Tilmeld dig ovenfor hvis du vil modtage Prosceniums ugentlige nyhedsoversigt (udsendes mandage)
<12345678910>
 
25-11-2016 | artikel nr. 5890
del

Samarbejde med amerikansk turne-agent giver vigtige erfaringer

"The way back home" hedder Teater Refleksions forestilling "Vejen hjem" på engelsk. Den skal præsenteres på en turne i USA i foråret 2016. Foto: Anita Murphy

Teater Refleksion fik stablet sin kommende USA-turne på benene ved hjælp af amerikanske agenter. For 10 år siden brugte teatret også en amerikansk agent, men denne gang har processen været mere givtig. Producent Lisbeth El Jørgensen deler teatrets erfaringer.

Af Signe Ravn

Det er et stort arbejde at stable en udenlandsk turne på benene, og netop derfor skulle der gå ca. 10 år fra Teater Refleksions seneste USA-turne med forestillingen ”Farvel, Hr. Muffin” til, at teatret nu igen indtager landet på den anden side af Atlanten i 2017. Det sker med dukkeforestillingen ”Vejen hjem” baseret på en billedbog af den anerkendte nordirske, Brooklyn-bosatte forfatter Oliver Jeffers.

Når Teater Refleksion i begyndelsen af marts 2017 drager til USA, er det kulminationen på en proces, der tog sin begyndelse for fire år siden – inden ”Vejen hjem” overhovedet var blevet færdigproduceret - men som rigtig gik i gang for ca. halvandet år siden, hvor teatret indledte et samarbejde med den amerikanske agentvirksomhed Holden & Arts Associates.

 

Kender gud og hvermand

”Vi indgik en kontrakt med dem om at repræsentere os i en sæson blandt på de amerikanske messer og showcases. Nogle af dem kender jeg, for eksempel IPAY (International Performing Arts for Youth), som var den platform, vi blev præsenteret på sidste gang, vi turnerede i USA, og hvor vi i januar 2016 præsenterede ”Vejen hjem” i uddrag. Fra efteråret 2015 var ”Vejen hjem” repræsenteret af Holdens overfor deres meget store nordamerikanske netværk,” fortæller producent Lisbeth El Jørgensen fra Teater Refleksion til Proscenium.dk.

””Vejen hjem” er en lille forestilling, og forholdene i Amerika er meget kommercielle, så den turne, vi har fået banket sammen, er den størrelse, vi kan forvente,” siger Lisbeth El Jørgensen om den 2,5 måneder lange turne.

I foråret 2016 kom de første bookinger ind, og da de sidste kontrakter blev underskrevet i løbet af sommeren, gik arbejdet med at få visum- og arbejdstilladelse straks i gang. Det arbejde er ikke afsluttet endnu, fortæller Lisbeth El Jørgensen, og tilføjer, at behandlingstiden kan være op til ni måneder.

 

Der kræves megen dokumentation

Teater Refleksion fodrer Holden & Arts Associates med materiale, som deres arbejdstilladelsesadvokater så arbejder videre med. Men det er en dokumentationskrævende proces, fordi de amerikanske myndigheder kun accepterer dokumenter på engelsk. For at bevise, at man er et professionelt teater er det ikke nok at kunne vise, at man har deltaget på 48 festivaller over hele verden. Alle tilsagnsbreve skal være oversat.

Teater Refleksions turne vil strække forløber i to dele og indledes i marts 2017 med tre uger på The New Victory, som er Broadway-børneteatret i New York. Derefter går turen til seks forskellige steder, hvor der i alt skal spilles 77 forestillinger; fra Texas og helt op til den canadiske grænse fra San Antonio til Arkansas til Pennsylvania og to spillesteder i New Jersey, inden gps’en indstilles på Minnesota. Nogle af stederne spiller Teater Refleksion på børne- eller familiefestivaller. Turneen er færdig i midten af juni 2017.

Refleksions producent Lisbeth El Jørgensen, der har været på teatret i 15 år, fik anbefalet det velrenommerede firma Holden & Arts Associates, og hun kalder samarbejdet for ”upåklageligt”.

”Ikke desto mindre havde vi lange overvejelser omkring at bruge agenter eller ej,” siger Lisbeth El Jørgensen og fortsætter: ”En tredje gang vil vi nok vælge at gøre det selv. Simpelthen fordi det er en dyr service, man køber sig. Til en eventuel tredje USA-turne vil vi have den nødvendige erfaring in house til selv at gøre det.”

 

Naturligt loft for indtjening

Holden & Arts Associates’ honorar er en procentdel af Teater Refleksions omsætning på turneen.

”Vi har denne gang haft et meget tæt samarbejde med vores agent, så vi får mere viden om, hvad der skal til, hvor det er svært, og hvor man skal tilkøbe ydelser derovre. Agenten hjælper med det helt åbenlyse omkring arbejds- og opholdstilladelser, så er der noget om skat og forsikring, som er svært, men som vi lærer noget om. Agenten kommunikerer med os om arbejdet. Det er en mere diskuterende dialog, end jeg kan huske, at det var i første omgang. Dengang sendte vi information over, og så vi fik vi noget tilbage, der slet ikke var det, vi havde aftalt.”

Men nu er turneen på plads. Og forventningen er sorte tal, og at turneen rent økonomisk kan hvile i sig selv, selvom teatret ikke bliver styrtende rige af turneen. Til det er det amerikanske marked for kommercielt, og Teater Refleksions dukke- og animationsforestillinger kan som regel kun have 40-100 publikummer ad gangen. Og da de teatre, der præsenterer forestillingen i USA, kun kan tjene penge på at sælge billetter, så rammer man et loft for, hvor stort et honorar, Refleksion kan kræve.

Til gengæld har ”Vejen hjem” den fordel, at den bygger på en bog af en populær forfatter, så den med det samme vil vække genklang hos publikum og de amerikanske arrangører. 

 

Husk selv at dyrke netværket

Lisbeth El Jørgensen anbefaler gerne Holden & Arts Associates som samarbejdspartnere for andre danske børneteatre med turneplaner.

”Det er svært at være helt ude fra og komme ind. Med en agent får man deres kontaktnetværk forærende. Ellers skal man måske tage chancen og selv finansiere at tage en forestilling derover og blive set på messerne,” der understreger, at det på grund af ”Vejen hjem”’s publikumskapacitet ikke ville have været en rentabel fremgangsmåde, men at det kunne være løsningen for forestillinger, hvor der kan være 200-300 publikummer ad gangen. 

Men uanset hvad, skal man være drevet af entusiasme.

”Man skal synes det er sjovt at få det til at ske, og for os giver det mening at tage derover og præsentere arbejde, amerikanerne ellers ikke ville se,” fastslår Lisbeth El Jørgensen.

Undervejs på turneen rejser hun selv med i en uges tid for at tale med teaterfolk om samarbejdsaftaler og producent- og præsentationsnetværk.

”Selvom man har en agent, er det virkelig vigtigt, at man ikke lader den mulighed selv at få kontakt til de her folk glide sig af hænde,” lyder formaningen fra Teater Refleksions producent. 

Læs mere om Teater Refleksion

23-02-2018

Opfordring fra ministre: Bryd tabuet om seksuel chikane

I et brev til ledere, virksomheder og offentlige institutioner opfordrer ligestillingsminister Karen Ellemann og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen til at bryde tabuet om seksuel chikane.

22-02-2018

CPH STAGE: Highlights-udvalg klar

Hvert år udpeger CPH STAGE en række fremtrædende personer fra det danske scenekunstmiljø til at sidde i et uafhængigt udvalg, som skal udvælge en række highlights fra årets festivalprogram. Derudover har otte forestillinger fået produktionsstøtte til at spille på de internationale dage den 31. maj-2. juni 2018.

21-02-2018

PS Profil: Odin Teatret

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Odin Teatret.

19-02-2018

Navnenyt: Charlotte Bach tiltræder som jurist i TIO

Charlotte Bach tiltræder den 1. marts 2018 som TIOs nye jurist. Hun erstatter dermed Sanne Bech.

15-02-2018

En fælles stemme til Kulturmødet på Mors 2018

Vi gentager succesen fra sidste år og deltager til Kulturmødet på Mors 23-25. august 2018 med nye cases, der kan sætte gang i kulturdebatten.

13-02-2018

Forsker følger huskunstnerprojektet ”Fortællinger i lokalsamfundet”

I et forskningsprojekt, hvor Statens Kunstfonds Huskunstnerordning blev undersøgt, var seks caseprojekter udvalgt til at blive fulgt tæt af forskergruppen. En af de cases, som blev undersøgt, var Jesper la Cour og Det Fortællende Teaters samarbejde med Hem Skole i Skive.

12-02-2018

Danskerne er de største kulturforbrugere i EU

En ny opgørelse fra Eurostat viser, at hele 85,3 pct. af danskerne i løbet af et år deltager i en kulturel aktivitet. I gennemsnit deltager 63,7 pct. af europæerne i kulturelle aktiviteter.

09-02-2018

Island Connect residency går til Teater Bæst og Clownidoscopio Teatre

BIRCA og C.IN.E. har besluttet, hvem der får gratis recidency på Bornholm og Mallorca. Clownidoscopio Teatre, som kommer fra Ibiza, har allerede kontakt med Danmark, da deres stykke skal instrueres af Gitta Malling, teaterleder på Limfjordsteatret.

08-02-2018

Dansk Kunstnerråd om Åben Skole: Integrer kunst i skolen gennem fagligt samarbejde

I en ny rapport peger Dansk Kunstnerråd på, at de kunstneriske og kulturelle indslag i Åben Skole ofte blot bliver et underholdende indslag med kunstnere som ”dagens gæst”. I stedet for disse kortere besøg bør kunstnere og lærere indgå et samarbejde, forberede undervisningen sammen og derigennem drage fordel af hinandens fagligheder.

07-02-2018

PS Profil: Cantabile 2

I en serie skiftes TIO’s medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Cantabile 2.

06-02-2018

Stormøde: Teater- og filmbranchen viser vejen for andre brancher

Fredag den 2. februar løb et stormøde af stablen om psykisk arbejdsmiljø, sexkrænkelser og magt i film- og teaterbranchen. På mødet debatterede de ca. 180 deltagere livligt om bl.a. gråzoner og etiske retningslinjer. 
05-02-2018

Navnenyt: Maria Westh Hage er ny producent på Cantabile 2

Cantabile 2, egnsteater i Vordingborg, har ansat en producent med solid erfaring i ledelse, udvikling og samarbejde. Maria Westh Hage bor i Vordingborg, hvor hun i mange år har arbejdet inden for uddannelsesverdenen med skoleledelse, udvikling og samarbejder på tværs af organisationer, kommune og erhvervsliv.

02-02-2018

Fælles kultur med plads til forskellighed i kulturhus med 61 aktører

I forbindelse med Carte Blanches bidrag ”KUNSTEN AT LYTTE” til Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 lavede teatret et POP-OP-KULTURHUS i Viborg. I de 25 dage, kulturhuset var åbent, var der i alt 71 arrangementer med 61 forskellige aktører. Proscenium har talt med Carte Blanche, som giver deres anbefalinger til, hvordan man får et samarbejde med så mange parter til at lykkes.

01-02-2018

Årets Teateroplevelser 2017

CPHCulture har netop offentliggjort vinderne af Årets Teateroplevelser 2017:

31-01-2018

PS Profil: TEATRET

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer TEATRET.

Proscenium er de danske teatres portal til internettet.
Artikler på Proscenium skrives og redigeres af TIO's sekretariat.
Opslagstavlen på Proscenium er brugerdrevet; TIO fralægger sig ethvert ansvar for indlæg på opslagstavlen.