Modtag ugentlig nyhedsbrev
tilmeld
afmeld
     
 
OPSLAGS-
TAVLEN
SE FLERE
     
 
 
   
       
 

ARTIKLER

Følg med i scenekunsten!
Tilmeld dig ovenfor hvis du vil modtage Prosceniums ugentlige nyhedsoversigt (udsendes mandage)
<12345678910>
 
06-12-2016 | artikel nr. 5922
del

Teaterpokalen gik til Christian Lollike

Christian Lollike fra S/H modtog mandag den 5. december 2016 Teaterpokalen for forestillingen "Living Dead", produceret i samarbejde med Aarhus Teater. Forestillingen spillede i Aarhus i oktober og i november i Pakhus 11. Foto: Martin Bubandt

Foreningen af Danske Teaterjournalister uddelte mandag Teaterpokalen til Christian Lollike, mens instruktørprisen Teaterkatten gik til Liv Helm og Initiativprisen til Vendsyssel Teater.

Af Signe Ravn

”Det har været et bevæget år for den lille forslåede skare i vores fine forening,” indledte formanden for Foreningen af Danske Teaterjournalister, Jakob Steen Olsen, årets overrækkelse af Teaterpokalen.

Prisuddelingen fandt sted på Folketeatret i København mandag den 5. december, og Berlingskes teaterredaktør benyttede lejligheden til at takke de teaterchefer, der gik i brechen for den faglige og erfaringsbaserede teaterkritik, da Politiken og Jyllands Posten i efteråret meldte ud, at henholdsvis teaterredaktør Monna Dithmer og teateranmelder Henrik Lyding skulle fyres. Virakken førte til, at Henrik Lyding fortsætter på posten. Monna Dithmer er nu tilknyttet Politiken som fast freelancer, hvilket avisen på grund af presset følte sig nødsaget til at melde offentligt ud.

Læs Proscenium.dk’s artikel: ”Fyringer sender teaterjournalistikken i fare”

Læs Proscenium.dk’s artikel: ”TIO: Beskæmmende at medierne fralægger sig ansvaret for teaterjournalistikken”

Læs Journalistens artikel: ”Teatre dropper annoncer i JP og Politiken i protest over fyringer”

 

Hans teater er samfundsanalyse

Instruktør Christian Lollike modtog dansk teaters ældste hædersbevisning, Teaterpokalen, som trods navnet er et sølvfad, for sin forestilling ”Living Dead”.

”Han vil i kontakt med noget andet og mere. Med selve tidsånden. Hans teater er samfundsanalyse som dramatik mere end den slags fortløbende historier, han betragter som dødens pølse på teatret.  Men det er samfundsanalyser badet i kunstens uforudsigeligt groteske syrebad med frit valg på alle hylder. Realismen - den kan gå til filmen og til fjernsynet eller ad helvede til,” sagde Jakob Steen Olsen blandt andet i motiveringen.

Christian Lollike modtog teaterpokalen og hævede den stolt over hovedet, før han med et skævt smil sagde, at han aldrig havde været god til fodbold, men til gengæld altid havde drømt om at kunne hæve en pokal over hovedet, og nu var det endelig lykkedes.

Herefter holdt han det, han selv kaldte, ”en rigtig nørdtale”, fordi dette fora var oplagt til netop sådan en. Her gennemgik han de kunstneriske forberedelser og overvejelser i forbindelse med forestillingen og sluttede i taknemmelighed: ”Hold kæft, hvor folk har ofret sig og knoklet igennem, så tusind tak til det kunstneriske hold.”

Med Teaterpokalen følger 50.000 kroner.

Læs hele Jakob Steen Olsens motiveringstale på b.dk

En ung turboinstruktør

Teaterkatten, som er en instruktørpris bestående af 25.000 kroner og en lagkagekniv i sølv udformet af sølvsmed Manuel Sjødahl, som Jakob Steen Olsen traditionen tro lod følge af ordene om, at kniven er en klar opfordring:

”Beskær nu de forestillinger, og den viser, at dansk teater ikke kun er lort, men også lagkage, og endelig hvis man skal have kniven af de danske teaterkritikere, er det den her kniv, man vil have.”

Teaterkatten blev motiveret af redaktørmakkerparret fra Teater1, Mette Garfield og Rie Hammer, som kunne overrække den unge instruktør Liv Helm den flotte pris kun halvandet år efter, at hun blev færdiguddannet på Den Danske Scenekunstskole.

”Helm er i sandhed en opsigtsvækkende turboinstruktør. Hun kan som få tage livtag med den moderne dramatik og få den til at leve som et scenisk sansesus, når hun viser os afgrunden i os selv, i samfundsstrukturen og i de mellem-menneskelige forhold … Hun er punk, præ, post og pisse humoristisk. Hun er de moderne ords sceniske mester, en auditiv iscenesætter med unik sans for lyden som medfortæller. En menneskekender, der kan personinstruere, så det smerter i sjælen hos publikum på stolerækkerne. En formens mester, der lader fortællingen udspilles i de ydre rammer. Og en satirisk skarpskytte,” lød det blandt andet fra Hammer og Garfield.

Læs hele talen til Liv Helm

Og det var en rørt Liv Helm, der modtog prisen og takkede for den store ære.

”Jeg tror, det er første gang, at nogen har sagt noget så langt og så pænt om mig,” lød fra det Liv Helm, der også takkede Foreningen af Danske Teaterjournalister, ”Fordi I holder kritikken og refleksionen om denne kunstart i live.”

 

Stolt teaterdirektør vil fortsætte udvikling

Initiativprisen på 15.000 kroner gik til Vendsyssel Teater, som i januar kan slå dørene op til et nybygget teaterhus, som har kostet 175 mio. kroner. Netop det initiativ med at samle lokalsamfund, kommune og fonde i et fælles arbejde for at realisere det store byggeri var det, der blev anerkendt med prisen.  

”Hvad man har gjort i Hjørring og omegn for at rejse det nye teaterhus, der nu skal have Årets Initiativpris, ved jeg ikke. Sikkert en hel del. Men en ting ved jeg: Teatret i Hjørring hedder ikke Hjørring Teater, men Vendsyssel Teater. For det er og har altid været et teater, der vil mere end Hjørring,” sagde Henrik Lyding i sin tale til Vendsyssel Teater, som var repræsenteret af både teaterdirektør Lars Sennels, kunstnerisk leder Peter Schrøder og Hjørring Kommunes borgmester Arne Boelt.

”Jeg er enormt stolt. Det er rart at blive anerkendt, men det handler også om, at der er kigget ud, og at der er rigtig meget teater i hele landet. Med byggeriet har vi fået nogle rammer for at fortsætte vores gode udvikling,” fortalte Lars Sennels til Proscenium.dk umiddelbart efter prisoverrækkelsen.

Flere andre egnsteatre, blandt andet Limfjordsteatret, arbejder på at bygge nyt, og både det faktum og Initiativprisen ser Lars Sennels som et godt tegn for teaterbranchen.

”Det er tegn på grøde, og at man vil egnsteatrene. Vi ved jo alle sammen, at refusionsprocenten går ned, og der skal spares, men der sker det modsatte ude i landet. Her er det kommunerne, der er fremme i skoene og viser, hvad vi dur til. Sådan en pris er med til at styrke egnsteatrene, som er en stærk del af scenekunsten. Man får kun lov til at lave sådan et byggeri, hvis der allerede er gang i den. Vi er lidt mere end som så,” konkluderede en storsmilende Lars Sennels.

Pengepræmierne, der følger med de tre priser, er finansieret af Kulturministeriet.

23-01-2018

Navnenyt: Jesper de Neergaard vinder Scenekunstprisen 2017

Da Performing Arts Platform i fredags uddelte priser, modtog Bora Boras kunstneriske leder Scenekunstprisen, mens Don Gnus "A Snowball's Chance in Hell” vandt årets Publikumspris.

22-01-2018

Få indblik i partnerskaber mellem dagtilbud og kunstinstitutioner

På en børnekulturkonference, som Slots- og Kulturstyrelsen afholder den 21. marts i Aarhus, er der mulighed for at få indblik i og dele viden om partnerskaber mellem dagtilbud og kunst- og kulturinstitutioner.

19-01-2018

Kritikerforeninger samles for at sikre anmelderiets overlevelse

Berlingske kunne i sidste uge fortælle om den nystiftede paraplyorganisation Forenede Kritikere, der vil arbejde for at fremme forholdene for anmelderiet og kunstkritikken.

18-01-2018

Seminar fokuserede på strategisk forretningsudvikling i teaterbranchen

Med Christian Have som tovholder holdt Scenit og BilletBillet strategiseminar om forretningsudvikling og kommunikation i teaterbranchen den 11. januar.

17-01-2018

PS Profil: teater2tusind

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer teater2tusind.

16-01-2018

Søndag Aften om nye regionale fonde: Man kunne have tænkt i samarbejdsmuligheder

Søndag Aften har kigget lidt nærmere på, hvordan midlerne til kunsten og kulturen fordeler sig på finansloven 2018. Derudover peger Søndag Aften på, at de nye regionale fonde risikerer at møde modgang.

15-01-2018

ZeBUs lokaler under ombygning

I starten af januar går tredje fase af ombygningen af Musiktorvet på Amager i gang. I den forbindelse skal ZeBU og Amager Bios foyer rives ned og bygges om. ZeBU har i ombygningsperioden fundet alternative spillersteder på Amager.

11-01-2018

Over 900 har underskrevet ”Manifest for den danske film- og scenekunstbranche”

Der er nu mere end 900 kvinder og mænd, som har underskrevet det manifest, der blev skrevet i kølvandet på #MeToo-kampagnen samt en reading på Edison. Underskriftsindsamlingen lukker i slutningen af januar.

10-01-2018

PS Profil: ZeBU

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer ZeBU’s to kunstneriske ledere Jørgen Carlslund og Marc van der Velden.

10-01-2018

Lovforslag vedtaget: Teatrene fritages for selskabsskat

Sidste år fremsatte skatteministeren et lovforslag om at fritage teatre for selskabsskat. Lovforslaget er nu vedtaget og trådte i kraft den 1. januar 2018.

09-01-2018

Når egnsteatre skaber liv og tiltrækker nye beboere

Iscene har i løbet af 2017 været rundt og besøge en række egnsteatre, heriblandt Bornholms Teater, Fredericia Teater og Limfjordsteatret for at se nærmere på, hvad et egnsteater betyder for en kommune.

08-01-2018

Sophie Zinckernagel vinder Dramatisk Debut 2018

Den 7. januar blev Sophie Zinckernagel kåret som vinder af Dramatisk Debut 2018, dansk teaters store dramatikerkonkurrence for debuterende dramatikere. Hun vandt for sit manuskript ”John Lennon er død”, som nu bliver sat op på Teater V i efteråret 2018.

08-01-2018

Marianne Klint vil fremme gennemsigtigheden i teaterbranchen og i PUS

Som tidligere bestyrelsesmedlem i TIO har Proscenium talt med Marianne Klint om hendes nye post som udvalgsmedlem i Projektstøtteudvalget for Scenekunst (PUS). Hun går ydmygt til den nye opgave og vil gerne være med til at fremme gennemsigtighed i teaterbranchen.

05-01-2018

Lars Seeberg ny formand for Projektstøtteudvalget for Scenekunst

Kulturministeriet har offentliggjort, hvem der skal stå i spidsen for Statens Kunstfond samt alle udvalgsmedlemmer i de seks projektstøtteudvalg. Lars Seeberg bliver formand for Projektstøtteudvalget for Scenekunst.

04-01-2018

Billetstatistik lover godt for sæson 2017/2018

Nye tal på billetsalget fra 25. april til 31. december 2017 viser lovende fremgang for denne sæson – niveauet er nemlig højere end sidste år på samme tid.

Proscenium er de danske teatres portal til internettet.
Artikler på Proscenium skrives og redigeres af TIO's sekretariat.
Opslagstavlen på Proscenium er brugerdrevet; TIO fralægger sig ethvert ansvar for indlæg på opslagstavlen.