Modtag ugentlig nyhedsbrev
tilmeld
afmeld
     
 
OPSLAGS-
TAVLEN
SE FLERE
     
 
 
   
       
 

ARTIKLER

Følg med i scenekunsten!
Tilmeld dig ovenfor hvis du vil modtage Prosceniums ugentlige nyhedsoversigt (udsendes mandage)
<12345678910>
 
06-12-2016 | artikel nr. 5922
del

Teaterpokalen gik til Christian Lollike

Christian Lollike fra S/H modtog mandag den 5. december 2016 Teaterpokalen for forestillingen "Living Dead", produceret i samarbejde med Aarhus Teater. Forestillingen spillede i Aarhus i oktober og i november i Pakhus 11. Foto: Martin Bubandt

Foreningen af Danske Teaterjournalister uddelte mandag Teaterpokalen til Christian Lollike, mens instruktørprisen Teaterkatten gik til Liv Helm og Initiativprisen til Vendsyssel Teater.

Af Signe Ravn

”Det har været et bevæget år for den lille forslåede skare i vores fine forening,” indledte formanden for Foreningen af Danske Teaterjournalister, Jakob Steen Olsen, årets overrækkelse af Teaterpokalen.

Prisuddelingen fandt sted på Folketeatret i København mandag den 5. december, og Berlingskes teaterredaktør benyttede lejligheden til at takke de teaterchefer, der gik i brechen for den faglige og erfaringsbaserede teaterkritik, da Politiken og Jyllands Posten i efteråret meldte ud, at henholdsvis teaterredaktør Monna Dithmer og teateranmelder Henrik Lyding skulle fyres. Virakken førte til, at Henrik Lyding fortsætter på posten. Monna Dithmer er nu tilknyttet Politiken som fast freelancer, hvilket avisen på grund af presset følte sig nødsaget til at melde offentligt ud.

Læs Proscenium.dk’s artikel: ”Fyringer sender teaterjournalistikken i fare”

Læs Proscenium.dk’s artikel: ”TIO: Beskæmmende at medierne fralægger sig ansvaret for teaterjournalistikken”

Læs Journalistens artikel: ”Teatre dropper annoncer i JP og Politiken i protest over fyringer”

 

Hans teater er samfundsanalyse

Instruktør Christian Lollike modtog dansk teaters ældste hædersbevisning, Teaterpokalen, som trods navnet er et sølvfad, for sin forestilling ”Living Dead”.

”Han vil i kontakt med noget andet og mere. Med selve tidsånden. Hans teater er samfundsanalyse som dramatik mere end den slags fortløbende historier, han betragter som dødens pølse på teatret.  Men det er samfundsanalyser badet i kunstens uforudsigeligt groteske syrebad med frit valg på alle hylder. Realismen - den kan gå til filmen og til fjernsynet eller ad helvede til,” sagde Jakob Steen Olsen blandt andet i motiveringen.

Christian Lollike modtog teaterpokalen og hævede den stolt over hovedet, før han med et skævt smil sagde, at han aldrig havde været god til fodbold, men til gengæld altid havde drømt om at kunne hæve en pokal over hovedet, og nu var det endelig lykkedes.

Herefter holdt han det, han selv kaldte, ”en rigtig nørdtale”, fordi dette fora var oplagt til netop sådan en. Her gennemgik han de kunstneriske forberedelser og overvejelser i forbindelse med forestillingen og sluttede i taknemmelighed: ”Hold kæft, hvor folk har ofret sig og knoklet igennem, så tusind tak til det kunstneriske hold.”

Med Teaterpokalen følger 50.000 kroner.

Læs hele Jakob Steen Olsens motiveringstale på b.dk

En ung turboinstruktør

Teaterkatten, som er en instruktørpris bestående af 25.000 kroner og en lagkagekniv i sølv udformet af sølvsmed Manuel Sjødahl, som Jakob Steen Olsen traditionen tro lod følge af ordene om, at kniven er en klar opfordring:

”Beskær nu de forestillinger, og den viser, at dansk teater ikke kun er lort, men også lagkage, og endelig hvis man skal have kniven af de danske teaterkritikere, er det den her kniv, man vil have.”

Teaterkatten blev motiveret af redaktørmakkerparret fra Teater1, Mette Garfield og Rie Hammer, som kunne overrække den unge instruktør Liv Helm den flotte pris kun halvandet år efter, at hun blev færdiguddannet på Den Danske Scenekunstskole.

”Helm er i sandhed en opsigtsvækkende turboinstruktør. Hun kan som få tage livtag med den moderne dramatik og få den til at leve som et scenisk sansesus, når hun viser os afgrunden i os selv, i samfundsstrukturen og i de mellem-menneskelige forhold … Hun er punk, præ, post og pisse humoristisk. Hun er de moderne ords sceniske mester, en auditiv iscenesætter med unik sans for lyden som medfortæller. En menneskekender, der kan personinstruere, så det smerter i sjælen hos publikum på stolerækkerne. En formens mester, der lader fortællingen udspilles i de ydre rammer. Og en satirisk skarpskytte,” lød det blandt andet fra Hammer og Garfield.

Læs hele talen til Liv Helm

Og det var en rørt Liv Helm, der modtog prisen og takkede for den store ære.

”Jeg tror, det er første gang, at nogen har sagt noget så langt og så pænt om mig,” lød fra det Liv Helm, der også takkede Foreningen af Danske Teaterjournalister, ”Fordi I holder kritikken og refleksionen om denne kunstart i live.”

 

Stolt teaterdirektør vil fortsætte udvikling

Initiativprisen på 15.000 kroner gik til Vendsyssel Teater, som i januar kan slå dørene op til et nybygget teaterhus, som har kostet 175 mio. kroner. Netop det initiativ med at samle lokalsamfund, kommune og fonde i et fælles arbejde for at realisere det store byggeri var det, der blev anerkendt med prisen.  

”Hvad man har gjort i Hjørring og omegn for at rejse det nye teaterhus, der nu skal have Årets Initiativpris, ved jeg ikke. Sikkert en hel del. Men en ting ved jeg: Teatret i Hjørring hedder ikke Hjørring Teater, men Vendsyssel Teater. For det er og har altid været et teater, der vil mere end Hjørring,” sagde Henrik Lyding i sin tale til Vendsyssel Teater, som var repræsenteret af både teaterdirektør Lars Sennels, kunstnerisk leder Peter Schrøder og Hjørring Kommunes borgmester Arne Boelt.

”Jeg er enormt stolt. Det er rart at blive anerkendt, men det handler også om, at der er kigget ud, og at der er rigtig meget teater i hele landet. Med byggeriet har vi fået nogle rammer for at fortsætte vores gode udvikling,” fortalte Lars Sennels til Proscenium.dk umiddelbart efter prisoverrækkelsen.

Flere andre egnsteatre, blandt andet Limfjordsteatret, arbejder på at bygge nyt, og både det faktum og Initiativprisen ser Lars Sennels som et godt tegn for teaterbranchen.

”Det er tegn på grøde, og at man vil egnsteatrene. Vi ved jo alle sammen, at refusionsprocenten går ned, og der skal spares, men der sker det modsatte ude i landet. Her er det kommunerne, der er fremme i skoene og viser, hvad vi dur til. Sådan en pris er med til at styrke egnsteatrene, som er en stærk del af scenekunsten. Man får kun lov til at lave sådan et byggeri, hvis der allerede er gang i den. Vi er lidt mere end som så,” konkluderede en storsmilende Lars Sennels.

Pengepræmierne, der følger med de tre priser, er finansieret af Kulturministeriet.

20-04-2018

SWOP festival og 10 år som egnsteater

Utæmmelige hollandske vilddyr, MAXI golf for hele kroppen og sveddryppende belgisk 90’er-fest er blot nogle af de ting, publikum kan opleve, når Aaben Dans afholder den fjerde SWOP-festival 3.-7. maj i Roskilde og samtidig fejrer deres 10-årsjubilæum som egnsteater i Roskilde.

20-04-2018

Navnenyt: Kasper Holten ny teaterchef for Det Kongelige Teater

Det Kongelige Teater kunne i dag den 20. april annoncere, at Kasper Holten er udnævnt som ny teaterchef fra 1. september 2018.

19-04-2018

Talk Town i Huset-KBH

Festivalen Talk Town finder sted for tredje gang i år. Denne gang 3.- 5. maj 2018 i Huset-KBH. Under festivalen afholder Københavns Musikteater en hel dag om scenekunst.

18-04-2018

PS Profil: Teater Refleksion

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teater Refleksion.

17-04-2018

Kunst- og Kulturpolitisk Topmøde: Dansk kunstpolitik i en globaliseret verden

Tirsdag den 15. maj inviterer Dansk Kunstnerråd, Kulturmødet Mors 2018 og Have Kommunikation til Kunst- og Kulturpolitisk Topmøde på Christiansborg. Kulturminister Mette Bock deltager, og danske kunstnere, politikere, kulturpersonligheder og formanden for Folketingets Kulturudvalg giver deres bud på, hvad kunsten kan gøre for at forandre samfundet. 

16-04-2018

Filiorum og Gentofte Kommune indgår ny aftale om teater til kommunens børn og unge

Filiorum og Gentofte Kommune tager nu hul på et nyt kapitel i deres samarbejde. Oven på fire sæsoner, hvor Filiorum har præsenteret professionelt teater og teaterfestivaler for børn og unge i kommunen, ligger nu en dugfrisk aftale om at sprede livsbekræftende og underfundige læringsforløb med teater som omdrejningspunkt til skoler, dagtilbud, GFO’er og fritidscentre.

16-04-2018

Scenekunstnere modtager livsvarig hædersydelse

Fire kunstnere, herunder scenekunstnerne Bodil Alling og Kitt Johnson, modtager livsvarig hædersydelse fra Statens Kunstfond.

13-04-2018

Hans Henriksen: Hold profitmotivet ude af det kunstneriske arbejde

I et debatindlæg på Altinget.dk skriver Hans Henriksen, direktør for Aalborg Teater, at de ikke-kommercielle teatre ikke må tvinges til at agere på de samme præmisser som de kommercielle teatre. I stedet bør man fokusere på selve formidlingen af de offentligt støttede teatres forestillinger.

12-04-2018

Syddjurs Egnsteater har forberedt sig i flere år til Aprilfestival

Aprilfestival indtager Syddjurs Kommune den 15.-22. april 2018, men allerede tilbage i 2013 begyndte Syddjurs Egnsteater at forberede sig til festivalen.

11-04-2018

PS Profil: Teatergruppen Batida

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teatergruppen Batida.

11-04-2018

Navnenyt: Ditte Felding bliver ny leder af Teaterhuset Filuren

Den 1. august 2018 starter Ditte Felding som ny leder af Teaterhuset Filuren.

10-04-2018

Samtalesalon om ligestilling, køn og feminisme

Hvordan finder man vej i de mange feminismer, der på tværs af køn, social klasse, seksuel orientering og etnicitet gør krav på ligestilling? Teatret Svalegangen og Kvindemuseet har slået pjalterne sammen, og folder emnet ud i en samtalesalon om køn, ligestilling og feminisme.

10-04-2018

Island Connect-residency går til Gunilla Lind Danseteater og Tatjana Vukadinovic

De to vindere af Island Connect Kroatien er nu fundet: Gunilla Lind Danseteater fra Danmark og Tatjana Vukadinović fra Kroatien. De skal også indgå i programmet for Bornholms Kulturuge i september.

10-04-2018

Høring i Beskæftigelses- og Ligestillingsministeriet om seksuel chikane

I går, mandag den 9. april 2018, holdt beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og ligestillingsminister Karen Ellemann en fælles høring om seksuel chikane på arbejdspladsen.

08-04-2018

Dansk Teater søger direktør

Til at stå i spidsen for den kommende brancheorganisation, Dansk Teater, som etableres på en generalforsamling den 13. juni 2018, søger fusionsudvalget nu en direktør til at stå i spidsen for organisationen.

Proscenium er de danske teatres portal til internettet.
Artikler på Proscenium skrives og redigeres af TIO's sekretariat.
Opslagstavlen på Proscenium er brugerdrevet; TIO fralægger sig ethvert ansvar for indlæg på opslagstavlen.