Modtag ugentlig nyhedsbrev
tilmeld
afmeld
     
 
OPSLAGS-
TAVLEN
SE FLERE
     
 
 
   
       
 

ARTIKLER

Følg med i scenekunsten!
Tilmeld dig ovenfor hvis du vil modtage Prosceniums ugentlige nyhedsoversigt (udsendes mandage)
<12345678910>
 
21-12-2016 | artikel nr. 5942
del

PS Profil: Grønnegade Teater (fra årsskiftet Det lille Turnéteater)

Pernille Plantener Holst (billedet) og Sascha Hegner viderefører fra årsskiftet Grønnegade Teater som projektteater under navnet Det lille Turnéteater.

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Grønnegade Teater.

Af Signe Ravn

Teater: Grønnegade Teater – fra 1. januar 2017: Det lille Turnéteater

Navn: Pernille Plantener Holst

Titel (siden 2014): Teaterleder

 

Hvad er I særligt optaget af på jeres teater i øjeblikket?

”Vi har netop afsluttet produktion af og spilleperiode med vores sidste nye forestilling ”Ingen Verdens Ting”, som er en interaktiv forestilling for børn og deres voksne. Med denne forestilling udvider vi den traditionelle teaterform og inviterer publikum til at lege og skabe med undervejs i fortællingen. Det har været spændende at udfordre vores egne normer og at slippe noget af kontrollen for at give publikum plads til, helt fysisk, at være med til at skabe hinandens oplevelser.

Og så er vi naturligvis optagede af, at vi nu lukker ned som egnsteater, pakker spillestedet i Næstved ned og skal fortsætte virket som projektteater. Fra det nye år kommer vi igen til at arbejde under navnet Det lille Turnéteater, som vi gjorde i en årrække, før vi indgik egnsteateraftale.”

 

Hvad er højdepunktet i jeres sæson?

”En sæson er altid en stribe af højdepunkter. I første halvdel af denne sæson har vi spillet 67 opførelser, og vi sætter en ære i at gøre vores til, at de hver især bliver et højdepunkt. Personligt vil jeg sige, at højdepunktet har været præsentationen af sæsonens ny-produktionen ”Ingen Verdens Ting”, da det jo, som altid, er spændende, om man lykkes med at få samlet alle tråde til noget, der bliver en god oplevelse for publikum.”

 

Hvilket nyt initiativ har I haft mest held med?

”Som spillested har vi siden sidste sæson haft ”BørneteaterBrunch” på programmet en søndag om måneden, hvor man har købt samlet billet til teaterforestilling og efterfølgende brunch. Et initiativ vi har udbudt i samarbejde med vores lokale teaterforening, Næstved Teater. Det har været meget efterspurgt og værdsat blandt publikum. Det er som om, publikum gerne vil have ”hjælp” til at sætte deres teateroplevelse ind i en sammenhæng. Det at mødes om et fælles måltid er trygt og velkendt og kan således fungere godt som platform for et møde med noget mere usikkert og ukendt, som en teateroplevelse kan, og efter min mening gerne skal, være.”

 

Hvad står øverst på teatrets ønskeseddel?

”Vi er, som teater, på vej ind i en ny epoke, da vores egnsteateraftale med Næstved Kommune slutter nu ved udgangen af 2016. Teatret skal nu finde sig til rette i et lang mindre format uden fast spillested og økonomi til fastansat personale, men med ønsket om at fortsætte vores arbejde med at udvikle og præsentere nyskabende og vedkommende scenekunst både for børn og voksne. For eksempel at fortsætte arbejdet med udvikling af et scenekunst-format, der inviterer publikum til at lege med og til fortsat udvikling af innovativ brug af digitale medier. Vi vender blikket udad og ønsker os nye samarbejdspartnere og sponsorer, der vil gøre dette muligt.”

 

Hvad er den største teaterpolitiske udfordring netop nu?

”Jeg mener, at vi skal være meget opmærksomme på, hvordan mange års udsultning af de ”bløde værdier” og kunstneriske fag i folkeskolen nu for alvor begynder at slå igennem. Scenekunstneriske oplevelser får svært ved at få en meningsfuld plads i skolernes liv, hvis ikke der findes lærere eller andre, der kan formidle og skabe forbindelser. Hvis kunsten ikke har en betydningsfuld plads i samfundets uddannelser, så bliver næste skridt måske, at det får endnu mindre plads i samfundet, og at kunst alene bliver en individuel sag – og så er vi ilde stedt.

Scenekunst på skoleskemaet er derfor et ultravigtigt initiativ, og det er vigtigt at fastholde, at scenekunst har værdi, som drømme- og refleksionsrum og ikke bare som læringsmiddel.”

 

Jokerspørgsmål fra BaggårdTeatret: I skal fra næste sæson køre videre uden egnsteateraftale med Næstved Kommune. Har dette været et frisættende benspænd? Og hvis ja, hvordan?

”Ja. Det føles i høj grad frisættende at skulle slippe forpligtelserne i egnsteateraftalen, og det hænger naturligvis sammen med at samarbejdet med Næstved Kommune har skrantet og at kommunen i sidste ende har valgt ikke at ville os længere. Vi står nu med en frihed og helt anden økonomisk virkelighed, som tvinger os til at finde ind til kernen af, hvem ”vi” er, og hvad vi selv vil bruge vores ressourcer på i fremtiden.”

 

Hvad vil I gerne spørge næste profilteater, Den Fynske Opera (Marianne Klint), om?

”Momentum har i år valgt et repertoire inspireret af Det Kgl. Teaters skuespil-repertoire. Er valget af dig som administrativ leder på Den Fynske Opera det første skridt i retning af et ”mini-Kgl. Teater” hvor alle de sceniske kunstarter er samlet under fælles administration i Odense?”

21-11-2017

Teatret som demokratiskaber

I månederne op til kommunalvalget i dag den 21. november har flere teatre landet over sat vælgermøder, forestillinger og festivaler op med udgangspunkt i valg og demokrati.

20-11-2017

Kunst og kultur til debat i kommunalvalget

Dagen op til kommunalvalget har Proscenium samlet en række debatindlæg fra kulturdebattører og kommunalpolitikere: Rasmus Norup (K) vil holde fast i aktiv kulturpolitik, fordi den skaber velfærd og livskvalitet. Maria Frej (SF) insisterer på at tale kulturen op, fordi kunst og kultur er med til at gøre os til stærkere og klogere mennesker, hvilket dermed også gør vores samfund stærkt. Michael Vajhøj (LA) mener, at kunsten er vigtig, fordi den tvinger os til at forholde os til vores samfund og til os selv.

17-11-2017

Bora Bora får støtte fra Statens Kunstfond

Projektstøtteudvalget for Scenekunst (PUS) under Statens Kunstfond har netop uddelt midler fra puljen for internationale residensværtskaber. Bora Bora, Københavns Internationale Teater og Dansehallerne har fået støtte.

17-11-2017

Skab bedre rammer for kunst i Åben Skole med national forpligtelse

Til et dialogmøde på Christiansborg fremhævede blandt andet TIO’s Åben Skole-udvalg, at samarbejdet med kommunerne er vigtigt for at få implementeret kunsten i skolen – samtidig efterspørges klare nationale rammer.

16-11-2017

Sammenlægning af de kunstneriske uddannelser: Er deres udfordringer egentlig ens?

Søndag Aften sætter spørgsmålstegn ved, om Henrik Sveidahls diagnose af de kunstneriskes uddannelsers udfordringer er korrekt, og om der skal findes én løsning til alle skolerne.

15-11-2017

PS Profil: Teatret Zeppelin

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teatret Zeppelin.

15-11-2017

Navnenyt: Martin Kragballe Appelquist Rasmussen er ny formand for UNIMA Danmark.

Martin Kragballe Appelquist Rasmussen er ny formand for den danske afdeling af den internationale dukketeaterorganisation UNIMA.

14-11-2017

Navnenyt: Caroline Kirkegaard er ny i TIO

TIOs kommunikationsmedarbejder Signe Ravn er gået på barsel, og Caroline M.B. Kirkegaard er derfor ny kvinde på posten.

13-11-2017

Flere går i teatret

En analyse fra Søndag Aften viser, at der i 2016 var næsten 100.000 flere gæster i teatret i forhold til 2015, og at teatrene fra 2012 til 2016 har oplevet en stigning i gæster på 11 pct.

13-11-2017

Fælles initiativ mod sexchikane

Det er skræmmende tal, som en undersøgelse fra Politiken blandt Dansk Skuespilforbunds kvindelige skuespillere, viser. Her er det kommet frem, at 64 pct. af de adspurgte kvindelige skuespillere har oplevet sexchikane fra en chef.

10-11-2017

Hvor mange penge bruger din kommune på kultur?

Undervisning og kultur er en post på alle kommuners budget. Men hvor mange penge bruger din kommune på kultur? Politiken.dk har lavet en oversigt.

09-11-2017

Bock: Sveidahls analyser skal diskuteres åbent

Mette Bock lovede i forrige uge, at der ikke bliver nogen tvangsfusion af de kunstneriske uddannelser, men hun understreger, at Sveidahl-rapportens analyser fortjener at blive diskuteret.

09-11-2017

GrowOP! Festival: Danmarks første operafestival for børn

Fra lørdag den 11. til søndag den 26. november får børn mulighed for at opleve opera målrettet netop dem, når GrowOP! Festival sted i Aarhus, Herning, Samsø, Ikast, Struer og Holstebro.

08-11-2017

Renovering af DDSKS Odsherred forventes færdig til december

Der er fuld gang i byggeriet på DDSKS Odsherred. Hovedhuset, Lærkehuset, er ved at blive renoveret med nye værelser, badeværelser med videre. Leder af efter- og videreuddannelsesområdet, Kerstin Anderson, fortæller Proscenium.dk om arbejdet.

07-11-2017

Navnenyt: Tim Rushtons afløser er fundet

Bestyrelsen for Dansk Danseteater har udpeget ny kunstnerisk leder, nemlig den prominente koreograf Pontus Lidberg, der tiltræder i april 2018.

Proscenium er de danske teatres portal til internettet.
Artikler på Proscenium skrives og redigeres af TIO's sekretariat.
Opslagstavlen på Proscenium er brugerdrevet; TIO fralægger sig ethvert ansvar for indlæg på opslagstavlen.