Modtag ugentlig nyhedsbrev
tilmeld
afmeld
     
 
OPSLAGS-
TAVLEN
SE FLERE
     
 
 
   
       
 

ARTIKLER

Følg med i scenekunsten!
Tilmeld dig ovenfor hvis du vil modtage Prosceniums ugentlige nyhedsoversigt (udsendes mandage)
<12345678910>
 
31-05-2017 | artikel nr. 6214
del

Zangenbergs Teater har fået en livline

Zangenbergs Teater har fået fondsopbakning, og teatret forsøger nu, med administrativ leder Thea Kulavig i spidsen, at skabe grundlag for at gennemføre efterårssæsonen, mens der arbejdes på videre finansiering. Foto: Nicolai Egense

Zangenbergs Teater har i 11. time fået solid fondsopbakning, så teatret nu har et godt rygstød til at sikre den resterende finansiering, så efterårssæsonen kan gennemføres, mens man skaffer yderligere støtte. Centralt står en crowdfunding-kampagne, som teatret lancerer i løbet af få dage.

Af Signe Ravn

Opdateret den 9. juni 2017 med link til crowdfunding-kampagnen "Red et børneteater"

I slutningen af april mødtes Proscenium.dk med Zangenberg Teaters kunstneriske leder Henrik Zangenberg og administrativ leder Thea Kulavig. På det tidspunkt tydede alt på, at Zangenbergs Teater ville lukke med udgangen af denne sæson, med mindre, som Thea Kulavig sagde, at der ”kommer en rig onkel fra Amerika ind fra højre”.

Og det gjorde der så.

I form af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Fonden har nemlig valgt at støtte Zangenbergs Teaters treårige udviklingsprojekt om børn og trivsel og det at turde fejle med 300.000 kroner årligt i sæson 2017/18 og sæson 2018/19, og støtter på den måde også indirekte teatrets videre drift og skaber et godt afsæt for at få flere fonde interesseret i projektet. AP Møller Fonden har tidligere på året valgt at støtte projektet med 150.000 kroner, og således er det to tunge fonde, der stiller sig i spidsen for det, der kan blive teatrets redning.  

Donation giver blod på tanden

Og selvom de flotte donationer ikke endegyldigt har fået teatret ud af det økonomiske dødvande, som truer med at lukke det 39 år gamle børneteater, der også fungerer som åben børneteaterscene i indre by i København, så har det givet teatrets ledelse blod på tanden. Således knokler administrativ leder Thea Kulavig fortsat hårdt på med det videre arbejde med fundraising.

”For ca. tre uger siden måtte vi erkende, at det ikke lykkedes os at fundraise nok penge til at køre en sæson til, som det ellers var planen, for at købe os selv mere tid. Det var en grå og trist dag, hvor vi forberedte os på, at resten af sæsonen skulle gå med at pakke ned og lukke. Dagen efter, som i de bedste eventyr, så ringer Aage og Johanne Louis-Hansens Fond til os og vil gerne støtte os,” fortæller Thea Kulavig til Proscenium.dk.

Derefter fik teatret 24 timer til at skrive en supplerende ansøgning og sende et nyt budget, og få dage senere var donationen en realitet.  

”Teatrets særegne rum kan formidle historie, bygge broer og ikke mindst skabe møder mellem mennesker. I en tid hvor lande som f.eks. Italien giver unge penge øremærket til kultur i kampen mod terror, vælger man i Københavns Kommune at nedprioritere støtten til kunst for børn. Det er da absurd.”

 

Et beløb, der peger frem

”Det er et beløb, der peger fremad. Det er ikke nok, men det er alligevel så stort et beløb, at vi ikke kan ignorere det. Så nu kæmper vi videre på at sikre den resterende finansiering. Det er det treårige udviklingsprojekt om børn og trivsel og det at turde fejle, som vi søger penge til. Det er det, der skal løfte os videre. Zangenbergs Teater har eksisteret i 39 år, primært støttet gennem lille storbyteater-ordningen, og der har været en måde at gøre det på. Nu er der ingen penge, så vi skal genopfinde os selv som teater og rejse os fra asken. Det her projekt skal løfte os videre, og det er dén nye fremtid, fondene støtter,” forklarer Thea Kulavig.  

”Der er massiv opbakning fra vores kæmpe kundegruppe, borgere, virksomheder og indre by og fra branchen, der ønsker, at vi skal blive her, og vores fantastiske udlejer strækker sig, fordi de gerne vil beholde os, så nu kaster vi de sidste kræfter efter at prøve at overleve. Derfor har vi kaldt gode mennesker ind, som skal hjælpe os. Alle kneb gælder. Mange bække små,” siger Thea Kulavig.

Sælger fortsat skatte fra kostume- og rekvisitlageret

Både som administrativ leder, dramatiker og som børneteater-entusiast glæder hun sig over, at så mange frivilligt ønsker at give en hånd med i forsøget på at redde teatret. Såvel kunstnere som øvrige branchefolk og privatpersoner.

”Det er rørende, at så mange melder sig i en krisetid og tager ejerskab.”

Frem til sommerferien fortsætter teatret med at sælge ud af kostumer, rekvisitter, legetøj og andre effekter fra kælderen hver dag i teatrets åbningstid, og der kommer dagligt nye ting til salg.

Men Thea Kulavig har sat flere skibe i søen med hjælp fra Johanne Dal-Lewkovitch, Teater Kompas, og Nina Jensen, tidl. administrator på Uppercut, og selvfølgelige teatrets faste stab, Henrik Zangenberg og Morten Lyster.

200.000 skal findes via crowdfunding

Det mest ambitiøse projekt er en crowdfunding-kampagne på Boomerang.dk med et mål om at rejse 200.000 kroner. Den venter lige nu på godkendelse i systemet og lanceres i løbet af få dage, og Kulavig har linet en række prominente kunstnere op til at hjælpe med at sprede ordet om indsamlingen.

”Vi skal have fundet 200.000 kroner. Med dem kan vi overleve indtil jul og gennemføre den efterårssæson, vi har planlagt (og som man kan se i Teaterbilletter-brochuren nu red.), arbejde videre med finansieringen og sætte gang i de første workshops til udviklingsprojektet. Det er spændende.”

Den 10. juni holder teatret desuden en auktion, også med det formål at skaffe yderligere opmærksomhed og rejse midler til teatrets fortsatte drift. Her vil forskellige kunstnere med tilknytning til huset optræde og indtage rollen som auktionarius, når en række effekter skal finde nye ejere.

Blandt dem, der har meldt sin ankomst, er forfatter Flemming Quist Møller, hvis traditionsrige juleforestilling ”Nisselist og troldefis” har trukket fulde huse på teatret i Pilestræde i adskillige sæsoner. Han vil underholde med oplæsning af et folkeeventyr, ligesom han tager sin tyrkertromme med til et musikalsk indslag. Derudover donerer han et signeret eksemplar af sine erindringer ”Rytmeflip og abestreger” til auktionen.   

Udlejer teatret i juli og august

Endelig vil teatret udnytte sin kapacitet endnu bedre, således at det nu udlejer lokaler i juli og august. Salen har plads til ca. 110 personer (115 børn), der er cafe med borde/bænke, og med den korte afstand til Nørreport Station har både teatre, tangoklubber, studenterfester og andet godtfolk allerede meldt interesse for at leje teatret. Der er dog stadig ledige perioder, og har man interesse i at booke sig ind, så kan administrativ leder Thea Kulavig kontaktes på thea@zangenbergsteater.dk.

”Vi kaster alt efter det,” lyder det beslutsomt fra Thea Kulavig, før hun igen vender opmærksomheden mod finpudsningen af teatrets driftsstøtteansøgning til Projektstøtteudvalget for Scenekunst under Statens Kunstfond.

Tilbage for Zangenbergs Teater er bare at håbe på solid opbakning fra publikum, politikere, fonde og såvel kommunale som statslige støttegivere. De holder teatrets skæbne i deres hænder.

Støt Zangenberg Teaters crowdfunding-kampagne her

23-04-2018

Ny leder til Svendborg Scenekunstakademi

Gitte Gry Bech Ballesheim skal stå i spidsen for Svendborg Scenekunstakademi og skabe en ny 3-årig gymnasial uddannelse for Danmarks teatertalenter.

20-04-2018

SWOP festival og 10 år som egnsteater

Utæmmelige hollandske vilddyr, MAXI golf for hele kroppen og sveddryppende belgisk 90’er-fest er blot nogle af de ting, publikum kan opleve, når Aaben Dans afholder den fjerde SWOP-festival 3.-7. maj i Roskilde og samtidig fejrer deres 10-årsjubilæum som egnsteater i Roskilde.

20-04-2018

Navnenyt: Kasper Holten ny teaterchef for Det Kongelige Teater

Det Kongelige Teater kunne i dag den 20. april annoncere, at Kasper Holten er udnævnt som ny teaterchef fra 1. september 2018.

19-04-2018

Talk Town i Huset-KBH

Festivalen Talk Town finder sted for tredje gang i år. Denne gang 3.- 5. maj 2018 i Huset-KBH. Under festivalen afholder Københavns Musikteater en hel dag om scenekunst.

18-04-2018

PS Profil: Teater Refleksion

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teater Refleksion.

17-04-2018

Kunst- og Kulturpolitisk Topmøde: Dansk kunstpolitik i en globaliseret verden

Tirsdag den 15. maj inviterer Dansk Kunstnerråd, Kulturmødet Mors 2018 og Have Kommunikation til Kunst- og Kulturpolitisk Topmøde på Christiansborg. Kulturminister Mette Bock deltager, og danske kunstnere, politikere, kulturpersonligheder og formanden for Folketingets Kulturudvalg giver deres bud på, hvad kunsten kan gøre for at forandre samfundet. 

16-04-2018

Filiorum og Gentofte Kommune indgår ny aftale om teater til kommunens børn og unge

Filiorum og Gentofte Kommune tager nu hul på et nyt kapitel i deres samarbejde. Oven på fire sæsoner, hvor Filiorum har præsenteret professionelt teater og teaterfestivaler for børn og unge i kommunen, ligger nu en dugfrisk aftale om at sprede livsbekræftende og underfundige læringsforløb med teater som omdrejningspunkt til skoler, dagtilbud, GFO’er og fritidscentre.

16-04-2018

Scenekunstnere modtager livsvarig hædersydelse

Fire kunstnere, herunder scenekunstnerne Bodil Alling og Kitt Johnson, modtager livsvarig hædersydelse fra Statens Kunstfond.

13-04-2018

Hans Henriksen: Hold profitmotivet ude af det kunstneriske arbejde

I et debatindlæg på Altinget.dk skriver Hans Henriksen, direktør for Aalborg Teater, at de ikke-kommercielle teatre ikke må tvinges til at agere på de samme præmisser som de kommercielle teatre. I stedet bør man fokusere på selve formidlingen af de offentligt støttede teatres forestillinger.

12-04-2018

Syddjurs Egnsteater har forberedt sig i flere år til Aprilfestival

Aprilfestival indtager Syddjurs Kommune den 15.-22. april 2018, men allerede tilbage i 2013 begyndte Syddjurs Egnsteater at forberede sig til festivalen.

11-04-2018

PS Profil: Teatergruppen Batida

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teatergruppen Batida.

11-04-2018

Navnenyt: Ditte Felding bliver ny leder af Teaterhuset Filuren

Den 1. august 2018 starter Ditte Felding som ny leder af Teaterhuset Filuren.

10-04-2018

Samtalesalon om ligestilling, køn og feminisme

Hvordan finder man vej i de mange feminismer, der på tværs af køn, social klasse, seksuel orientering og etnicitet gør krav på ligestilling? Teatret Svalegangen og Kvindemuseet har slået pjalterne sammen, og folder emnet ud i en samtalesalon om køn, ligestilling og feminisme.

10-04-2018

Island Connect-residency går til Gunilla Lind Danseteater og Tatjana Vukadinovic

De to vindere af Island Connect Kroatien er nu fundet: Gunilla Lind Danseteater fra Danmark og Tatjana Vukadinović fra Kroatien. De skal også indgå i programmet for Bornholms Kulturuge i september.

10-04-2018

Høring i Beskæftigelses- og Ligestillingsministeriet om seksuel chikane

I går, mandag den 9. april 2018, holdt beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og ligestillingsminister Karen Ellemann en fælles høring om seksuel chikane på arbejdspladsen.

Proscenium er de danske teatres portal til internettet.
Artikler på Proscenium skrives og redigeres af TIO's sekretariat.
Opslagstavlen på Proscenium er brugerdrevet; TIO fralægger sig ethvert ansvar for indlæg på opslagstavlen.