Modtag ugentlig nyhedsbrev
tilmeld
afmeld
     
 
OPSLAGS-
TAVLEN
SE FLERE
     
 
 
   
       
 

ARTIKLER

Følg med i scenekunsten!
Tilmeld dig ovenfor hvis du vil modtage Prosceniums ugentlige nyhedsoversigt (udsendes mandage)
<12345678910>
 
02-11-2017 | artikel nr. 6424
del

PS Profil: Teaterhuset Filuren

Teaterhuset Filuren og teaterleder Steen Mourier er PS Profil.

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teaterhuset Filuren.

Af Signe Ravn

Teater:Teaterhuset Filuren

Navn:Steen Mourier

Titel:Teaterleder

 

1. Hvad er I særligt optagede af på jeres teater i øjeblikket?

”Udover vores aktuelle forestilling “Alfabetmysteriet”, som vi har premiere på om tre uger, så er vi meget optagede af, hvordan næste sæson udformer sig. Hvilke spændende forestillinger skal vi producere og i samarbejde med hvem. Knap er man startet på sæsonen, før den næste er i støbeskeen. Vores aktuelle forestilling har trukket os ind i en verden af bøger, og vi glæder os meget til at vise en hel masse indskolingselever, hvordan glæden ved at læse kan fortælles gennem teater. Det er meget vigtigt for os ikke at løfte pegefingre af den digitale alder, men i stedet bare åbne den magiske verden, bøgerne kommer med. På længere sigt er vi optagede af at få etableret en ungdomsscene i landets næststørste by, i samarbejde med andre gode teaterkræfter i byen, blandt andet også det store vækstlag, vi føler stor tilknytning til.”

 

2. Hvad er højdepunktet i jeres sæson?

”Åh, der er vel flere højdepunkter. Men jeg vil pege specielt på afslutningen af vores trilogi ”Hjerterum” i samarbejde med Syddjurs Egnsteater. Samarbejdet og produktionerne indledtes i 2014 og sluttede med en forestilling i dette efterår, hvor de tre historiske kærlighedsfortællinger samledes til en forestilling. Projektet er støttet af 2017-sekretariatet under den europæiske kulturby og har gentænkt formidling som kulturel oplevelse. Projektet har som sagt været undervejs siden 2014, og i år blev det hele samlet med ni spillere på scenen, der har spillet i både Syddjurs, Flensborg og Aarhus.”

 

3. Hvilket nyt initiativ har I haft mest held med? 

”Vores kompetencecenter har gennem en længere periode udbudt forskellige forløb med drama/teaterpædagogiske læringsmetoder ud i folkeskolen. Mængden af bestilte undervisningsforløb har mangedoblet sig henover det sidste år, og det er blevet et eftertragtet tilbud for folkeskolerne i Aarhus Kommune.

Derudover har vi satset på at lave før/eftermateriale til alle de udbudte forestillinger, som lærere eller pædagoger frit kan benytte sig af. Vi oplever, at flere lærere/pædagoger klæder deres elever på til at komme en tur i teatret og derved forlænger teateroplevelsen ind i skolen.

I efterårsferien præsenterede vi TeaterTapas med vores HF-Stage, og dermed indbudt et ikke nødvendigvis teatervant publikum til at opleve fem forskellige stykker på hver 12-15 minutters varighed. Med pauser mellem de korte stykker, siddende ved runde cafeborde, med kaffe, the, kage og saft til forfriskning. Formen er charmerende, og publikum snuser til teatrets virkemidler. En succes for de unge spillere og med fuldt hus hver dag.”

 

4. Hvad står øverst på teatrets ønskeliste?

”Vi ønsker os mere plads! Vi er vi et hus, der står på flere ben. Teaterhuset Filuren har både et pædagogisk ben og et producerende ben. Under det pædagogiske afdeling har vi en skole med fritidstilbud, hvor der undervises i teater og dans på forskellige niveauer fra 5-årige til vores talentlinje SGK, til dette ønsker vi os brændende flere gode undervisningslokaler. Vi er så privilegerede, at vi har ventelister til vores hold, og vi ville frygtelig gerne kunne efterkomme efterspørgslen ved at kunne oprette flere hold. Den pædagogiske afdeling har de seneste år nydt godt af intensiv politisk interesse med flere bevillinger til følge, men pladsen, den ønsker vi os. Derudover har vi et producerende teater, hvor vi producerer for både de helt små og for ungdomspublikummet. I den forbindelse gør Teaterhuset Filuren en stor dyd ud af at samproducere med forskellige teatre, hvilket med kun en sal nogle gange rent pladsmæssigt sætter os i udfordrende situationer.”

 

5. Hvad er den største teaterpolitiske udfordring netop nu?

”At få en kulturforvaltning og en forvaltning for børn og unge (bl.a. folkeskolerne) til at samarbejde. At sænke de historisk og politisk bestemte barrierer mellem forskellige forvaltninger og skabe et helhedsperspektiv ville frigive nye kræfter og ressourcer.”

 

Joker-spørgsmålet fra seneste profilteater, Det Lille Turnéteater: ”Hej i Århus. Fortæl om jeres kunstneriske forbilleder, og om hvor I henter inspiration til jeres arbejde.”

”Inspirationen hentes flere steder fra, naturligvis. Vi har arbejdet i nogle produktioner stærkt inspireret af Neville Tranter, der er stuffed puppets-mesteren. Især hans tilgang til dukketeaterforestillinger ønsker vi at dygtiggøre os i og skabe nye forestillinger for alle aldre. Derudover er vi meget inspirerede af de dygtige samarbejdspartnere, vi får på besøg i vores forskellige samproduktioner, både de allerede etablerede og dem på vej op mod stjernerne. Vi er blandt andet meget glade for og inspirerede af at samarbejde med Teateriet Apropos.”

 

Stafet-spørgsmålet: Hvad du vil gerne spørge næste profilteater, Teatret Zeppelin (kunstnerisk leder Mie Brandt og administrativ leder Jan Grube Christiansen), om?

”Hvordan har jeres teater oplevet ændringer af skolernes brug af teaterforestillinger efter reformen?”

23-11-2017

Forlaget DRAMA er lukket efter betalingsstandsning

DATS’ forlag, butik og webshop, DRAMA, har været nødt til at indføre betalingsstandsning. De vil sandsynligvis senere indgive en konkursbegæring. Bestyrelsen håber, at de engang i fremtiden kan starte et nyt forlag.

22-11-2017

Navnenyt: Ulla Dengsøe får Merete Hegner Prisen

Merete Hegner Prisen gik i år til den kunstneriske leder af Festival of Wonder, Ulla Dengsøe.

21-11-2017

Teatret som demokratiskaber

I månederne op til kommunalvalget i dag den 21. november har flere teatre landet over sat vælgermøder, forestillinger og festivaler op med udgangspunkt i valg og demokrati.

20-11-2017

Kunst og kultur til debat i kommunalvalget

Dagen op til kommunalvalget har Proscenium samlet en række debatindlæg fra kulturdebattører og kommunalpolitikere: Rasmus Norup (K) vil holde fast i aktiv kulturpolitik, fordi den skaber velfærd og livskvalitet. Maria Frej (SF) insisterer på at tale kulturen op, fordi kunst og kultur er med til at gøre os til stærkere og klogere mennesker, hvilket dermed også gør vores samfund stærkt. Michael Vajhøj (LA) mener, at kunsten er vigtig, fordi den tvinger os til at forholde os til vores samfund og til os selv.

17-11-2017

Bora Bora får støtte fra Statens Kunstfond

Projektstøtteudvalget for Scenekunst (PUS) under Statens Kunstfond har netop uddelt midler fra puljen for internationale residensværtskaber. Bora Bora, Københavns Internationale Teater og Dansehallerne har fået støtte.

17-11-2017

Skab bedre rammer for kunst i Åben Skole med national forpligtelse

Til et dialogmøde på Christiansborg fremhævede blandt andet TIO’s Åben Skole-udvalg, at samarbejdet med kommunerne er vigtigt for at få implementeret kunsten i skolen – samtidig efterspørges klare nationale rammer.

16-11-2017

Sammenlægning af de kunstneriske uddannelser: Er deres udfordringer egentlig ens?

Søndag Aften sætter spørgsmålstegn ved, om Henrik Sveidahls diagnose af de kunstneriskes uddannelsers udfordringer er korrekt, og om der skal findes én løsning til alle skolerne.

15-11-2017

PS Profil: Teatret Zeppelin

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teatret Zeppelin.

15-11-2017

Navnenyt: Martin Kragballe Appelquist Rasmussen er ny formand for UNIMA Danmark.

Martin Kragballe Appelquist Rasmussen er ny formand for den danske afdeling af den internationale dukketeaterorganisation UNIMA.

14-11-2017

Navnenyt: Caroline Kirkegaard er ny i TIO

TIOs kommunikationsmedarbejder Signe Ravn er gået på barsel, og Caroline M.B. Kirkegaard er derfor ny kvinde på posten.

13-11-2017

Flere går i teatret

En analyse fra Søndag Aften viser, at der i 2016 var næsten 100.000 flere gæster i teatret i forhold til 2015, og at teatrene fra 2012 til 2016 har oplevet en stigning i gæster på 11 pct.

13-11-2017

Fælles initiativ mod sexchikane

Det er skræmmende tal, som en undersøgelse fra Politiken blandt Dansk Skuespilforbunds kvindelige skuespillere, viser. Her er det kommet frem, at 64 pct. af de adspurgte kvindelige skuespillere har oplevet sexchikane fra en chef.

10-11-2017

Hvor mange penge bruger din kommune på kultur?

Undervisning og kultur er en post på alle kommuners budget. Men hvor mange penge bruger din kommune på kultur? Politiken.dk har lavet en oversigt.

09-11-2017

Bock: Sveidahls analyser skal diskuteres åbent

Mette Bock lovede i forrige uge, at der ikke bliver nogen tvangsfusion af de kunstneriske uddannelser, men hun understreger, at Sveidahl-rapportens analyser fortjener at blive diskuteret.

09-11-2017

GrowOP! Festival: Danmarks første operafestival for børn

Fra lørdag den 11. til søndag den 26. november får børn mulighed for at opleve opera målrettet netop dem, når GrowOP! Festival sted i Aarhus, Herning, Samsø, Ikast, Struer og Holstebro.

Proscenium er de danske teatres portal til internettet.
Artikler på Proscenium skrives og redigeres af TIO's sekretariat.
Opslagstavlen på Proscenium er brugerdrevet; TIO fralægger sig ethvert ansvar for indlæg på opslagstavlen.