Modtag ugentlig nyhedsbrev
tilmeld
afmeld
     
 
OPSLAGS-
TAVLEN
SE FLERE
     
 
 
   
       
 

ARTIKLER

Følg med i scenekunsten!
Tilmeld dig ovenfor hvis du vil modtage Prosceniums ugentlige nyhedsoversigt (udsendes mandage)
<12345678910>
 
15-11-2017 | artikel nr. 6449
del

PS Profil: Teatret Zeppelin

Teatret Zeppelin og Lasse Frank, PR-chef & Produktionskoordinator, er PS Profil

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teatret Zeppelin.

Teater: Teatret Zeppelin
Navn: Lasse Frank
Titel: PR-chef & Produktionskoordinator

1. Hvad er I særligt optagede af på jeres teater i øjeblikket?

Efter netop at have overstået 8 ugers spilleperiode med den anmelderroste flugtforestilling ’Under Haadys Skjold’ har vi allerede gang i tre store projekter. Vi arbejder på højtryk på en ny dramaworkshop om menneskerettigheder, som i næste uge skal prøves af på Rettighedsskolen Langelinie Skole. Også i ZepZone-regi (som er navnet på vores dramaworkshoplinje) forbereder vi workshoppen BRYD! om køn og normer, som de seneste år er blevet afviklet under Sex & Samfunds kampagneuge Uge Sex. Ambitionen er dog, at BRYD! skal nå endnu bredere ud og være en større del af skoleskemaet, og det arbejder vi også hårdt på.

Og så er vi i fuld gang med at producere vores næste forestilling ’Drengen der fik en hunds hjerte’, som har verdenspremiere den 27. januar 2018. Teatret bobler af liv på både systue, rekvisit- og scenografiværksted samt ved ”skrivemaskinen” med manuskriptudvikling.

2. Hvad er højdepunktet i jeres sæson?

Der er altid flere højdepunkter, men en verdenspremiere er nu altid noget særligt, og vi glæder os alle sammen til den 27. januar 2018, hvor vi lader tæppet gå for ’Drengen der fik en hunds hjerte’, sæson 17/18’s nyopsætning, som er skrevet frit efter den prisbelønnede børnebogsforfatter Louis Jensens roman af samme navn.

3. Hvilket nyt initiativ har I haft mest held med?

Vi er meget glade for at have fået en ny bestyrelse, som vi har stor tiltro til vil gavne teatret i fremtiden i såvel store som i små sager og anliggender. Bestyrelsen består af 5 kvinder, hvilket vi også er lidt stolte af i en tid, hvor det stadig ikke er normen. Vi forventer et stærkt samarbejde mellem den nye bestyrelse og trekløverledelsen på Teatret Zeppelin, som fortsat består af Mie Brandt, Jan Grube Christiansen og Lasse Frank.

Vi er også meget glade for, at Mie, teatrets kunstneriske leder, tog initiativ til at efteruddanne sig til Auteur på Scenekunstens Udviklingscenter i Odsherred, fordi det har åbnet op for helt nye samarbejdsformer og skabelse af værker fra bunden. Mie debuterede som auteur med ’Under Haadys skjold’ i 2015.

Og så er Lasse Frank, teatrets PR-chef og Projektkoordinator, for nylig trådt ind i bestyrelsen for Scenekunstens Kommunikation og er herigennem med til at gøre organisationen mere synlig.

4. Hvad står øverst på teatrets ønskeliste?

Lyddæmpning af vores publikumsfoyer og -café. Vi har allerede taget første skridt imod den drøm og fået en akustiker til at foretage målinger. Nu afventer vi spændt, hvad han vil foreslå. Vi ønsker os selvfølgelig også positive svar på de afsendte og kommende fondsansøgninger, så vi kan realisere endnu flere drømme og kunstneriske visioner.

5. Hvad er den største teaterpolitiske udfordring netop nu?

Den nye skolereform (2014) pålagde skolerne at øge brugen af kulturlivets tilbud uden for skolen. Men skolernes økonomi til udflugter og aktiviteter blev samtidig udsat for besparelser. Der har med andre ord været en forventning om, at kulturinstitutionerne, f.eks. teatrene – uden støtte hertil – skulle være hovedkraften i at indfri skolereformens krav om mere kultur til eleverne. Uden øremærkede økonomiske midler til hverken skoler eller kulturinstitutioner er udfordringen at etablere de frugtbare møder elever og scenekunsten imellem.

Joker-spørgsmålet fra seneste profilteater, Teaterhuset Filuren: ”Hvordan har jeres teater oplevet ændringer af skolernes brug af teaterforestillinger efter reformen?”

Sjovt nok var de første år efter implementeringen af skolereformen nogle af de mest velbesøgte i Teatret Zeppelins historie: i 2014 ca. 27.000 publikummer, 2015 ca. 29.000 og i 2016 ca. 32.000. I den første del af 2017 har vi også været pænt med. Dette skyldes for en meget stor del vores skolepublikum. Men på sigt ser vi alligevel udfordringer. Lige nu mærker vi det mest ved, at skolerne køber billetter en hel del senere end førhen. Tidligere var det ikke unormalt, at der blev købt billetter omkring et halvt år før forestillingen, mens det nu nogen gange er helt ned til nogle få dage før. Samtidig bliver en større del af billetkøbene nu finansieret af ”klassekassen” igen. Der er kommet en tilbageholdenhed i forhold til indkøb, som vi ikke har set tidligere – ikke over for oplevelsen, for langt de fleste lærere kan se idéen i kulturudflugten, men over for den økonomiske beslutning det er at indkøbe en teaterforestilling.

Vi har siden reformen også registreret en øget brug af det undervisningsmateriale, vi udvikler særligt til vores egne forestillinger. Det er højt efterspurgt, og vi får mange positive kommentarer fra lærere, der ser materialet som et vigtigt supplement i undervisningen. Førhen var der nok flere skoleklasser, som tog i teatret blot for at få en hyggelig dag sammen, mens lærerne i dag i højere grad tænker over at få ”fulgt op” på oplevelsen ved at behandle den fagligt i skolen efterfølgende.

Stafet-spørgsmålet: Hvad du vil gerne spørge næste profilteater, Thy Teater (teaterleder Niels Vendius), om?

Hvad er dine forventninger til det kommende projektstøtteudvalg?

22-03-2018

Nu kan krænkede få rådgivning via telefonen

Film- og scenekunstbranchen lancerer i dag, torsdag den 22. marts, en anonym, gratis telefonlinje, hvor krænkede, krænkere og vidner kan få hjælp og vejledning. Initiativet udspringer af #metoo-kampagnen og er første skridt af flere for at forbedre det psykiske arbejdsmiljø og for at stoppe overgreb, sexkrænkelser og magtmisbrug i brancherne.

22-03-2018

Fusion: Teaterbranchen samler sig

Teatrenes Interesseorganisation (TIO) og Danske Teatres Fællesorganisation (DTF) er torsdag den 22. marts blevet enige om at fusionere under navnet Dansk Teater. Teaterbranchen får dermed en fælles stemme i debatten, når de to branche- og arbejdsgiverforeninger inden for scenekunsten samles.

21-03-2018

PS Profil: Teater Patrasket

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teater Patrasket.

20-03-2018

20. marts: International teaterdag for børn og unge markeres

Den 20. marts er den internationale teaterdag for børn og unge. I den anledning har ASSITEJs præsident, sydafrikanske Yvette Hardie, skrevet en World Day Message, som Proscenium.dk bringer i fuld længde herunder. Bemærk, at teksten er på engelsk.

16-03-2018

CPH STAGE-program med fokus på køn og krop

Kønsroller, stereotyper og seksualitet. Kropslige grænser og afgrænsninger. Det gennemgående tema for mange af forestillingerne på dette års CPH STAGE teaterfestival er køn og krop. Festivalprogrammet viser, at scenekunsten med bid, humor og alvor diskuterer tidens aktuelle tema: kønsidentitet og kønspolitik.

16-03-2018

Kulturministeren skyder debat om fremtidens scenekunst i gang

Hvad er borgernes ønsker til fremtidens scenekunst? Hvordan styrker vi det lokale ejerskab til de danske teatre? Hvordan får teatrene flere indtjeningsmuligheder? Hvordan sikrer vi optimale kunstneriske udviklingsmuligheder for scenekunsten? Sådan lyder nogle af spørgsmålene fra kulturminister Mette Bock, der inviterer til en bred debat om fremtidens scenekunst.

15-03-2018

Program for Aprilfestival offentliggjort

Så er årets program for Aprilfestival offentliggjort. Fra 10.-22. april er det muligt at bestille gratis billetter til forestillingerne.

14-03-2018

Det Kongelige Teater rammes også af konflikten

Som statslig institution rammes Det Kongelige Teater samt Kulturministeriet også af den varslede strejke og lockout. Øvrige teatre rammes ikke, da de ikke er offentlige institutioner.

13-03-2018

8,5 mio. kr. til at styrke publikumsudvikling på teatre

Kulturministeren har afsat 8,5 mio. kroner til et 3-årigt projekt, der skal styrke publikumsudviklingen på scenekunstområdet til gavn for borgere i hele Danmark. Projektet forankres hos Udviklingsplatformen for Scenekunst, der bl.a. skal lave publikumsundersøgelser og igangsætte nye udviklingseksperimenter.

12-03-2018

Få indblik i teatres partnerskaber med dagtilbud på børnekulturkonference

Tre teatre, nemlig Det Lille Teater og Marionet Teatret i Kongens Have, Teatret Fair Play samt Aaben Dans fik i marts 2017 støtte fra puljen til nye partnerskaber mellem dagtilbud og kulturinstitutioner.

09-03-2018

Kultur og erhverv samles i nyt KL-udvalg

KL opretter to yderligere udvalg i valgperioden 2018-2022, så de fremover har otte udvalg. Børne- og Kulturudvalget skilles ad, så kultur fremover er en del af det nye Kultur-, Erhverv- og Planudvalg.

08-03-2018

Dansk scenekunst på internationale messer

Statens Kunstfond har i år stande på internationale messer i hhv. Düsseldorf og Montréal. Scenekunstnere, managere og producenter kan søge om at blive en del af kunstfondens stande.

07-03-2018

PS Profil: Himmerlands Teater

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Himmerlands Teater.

06-03-2018

DF: Afskaf legater, hædersydelser og støtte til udenlandske kunstaktiviteter

Søndag Aften giver i en artikel et overblik over Dansk Folkepartis forslag om kunstfonde, legatuddelinger, kunst i det offentlige rum samt omlægning af systemet med hædersydelse.

05-03-2018

Nordisk Kulturdag med fokus på ligestilling

På Nordisk Kulturdag 2018 i Stockholm var der fokus på ligestilling som vejen til publikumsudvikling og på talmateriale fra Kulturanalys Norden, som viser, at fordelingen mellem køn og etnicitet i kunstmiljøerne ikke afspejler befolkningstallene.

Proscenium er de danske teatres portal til internettet.
Artikler på Proscenium skrives og redigeres af TIO's sekretariat.
Opslagstavlen på Proscenium er brugerdrevet; TIO fralægger sig ethvert ansvar for indlæg på opslagstavlen.