Modtag ugentlig nyhedsbrev
tilmeld
afmeld
     
 
OPSLAGS-
TAVLEN
SE FLERE
     
 
 
   
       
 

ARTIKLER

Følg med i scenekunsten!
Tilmeld dig ovenfor hvis du vil modtage Prosceniums ugentlige nyhedsoversigt (udsendes mandage)
<12345678910>
 
21-11-2017 | artikel nr. 6460
del

Teatret som demokratiskaber

Foto: Per Morten Abrahamsen. Fra Teatergrads forestilling "Demokrati".

I månederne op til kommunalvalget i dag den 21. november har flere teatre landet over sat vælgermøder, forestillinger og festivaler op med udgangspunkt i valg og demokrati.

Færre danskere stemmer til kommunal- og regionsvalg end til folketingsvalg. Det har en række teatre villet gøre noget ved, og de har derfor påtaget sig den svære opgave at få flere borgere engageret i valget.

Det har de gjort gennem forestillinger, festivaler, podcasts og mere traditionelle vælgermøder.

Publikums input gives videre til nyvalgte politikere

Byrumsteatret Teatergrads forestilling ”Demokrati” har spillet i 26 byer landet over i byrådssale. Publikum var derfor placeret i de stole, hvor politikerne normalt sidder, og i forestillingen udfordrede fire skuespillere fra Teatergrad publikum til at tage stilling til en række dilemmaer som dem, de kommunale politikere bliver sat over for. Til hver forestilling var også inviteret en lokal journalist samt lokale politikere.

Efter hver forestilling blev publikums budskaber samlet sammen – og de overdrages til de nyvalgte politikere efter den 21. november.

Læs mere om ”Demokrati”

Politikernes synspunkter i nyt lys (lyd, vind, sne og sæbebobler)

Dansk Rakkerpak, egnsteater i Næstved kommune, holder løbende ”Kultursuppe” med fællesspisning og hygge. Suppen var i denne anledning lavet om til valgflæsk, hvor teatret iscenesatte politikernes budskaber ved hjælp af lys, lyd, vindmaskiner, snemaskiner, sæbeboblemaskiner osv. Publikum fik derigennem lejlighed til at se deres politikere fra nye og underholdende sider.

Spot på borgerengagementet

På Tårnby Torv løb festivalen ”Imaginations for a Place” af stablen, hvor danske og udenlandske kunstnere, studerende ved Den Danske Scenekunstskole samt Tårnbys borgere og foreningsliv satte fokus på vigtigheden af borgerengagement og fællesskab gennem workshops, debatter og happenings.

Podcasts og vælgermøder

Teater BorderLine i Odsherred har lavet 11 podcasts, ”Små fortællinger om valg”, hvor politikere er blevet spurgt ind til både private og politiske holdninger i forbindelse med kommunalvalget. Efterfølgende blev de 11 podcasts afspillet på et vælgermøde, hvor tilhørerne fik mulighed for at stille spørgsmål til politikerne. 

Nørrebro Teater afholdt ligeledes valgdebat, hvor borgerne havde mulighed for at sende spørgsmål ind på forhånd.

Vil skabe engagement og interesse for hinanden

Formålet med de mange arrangementer er både at flere folk til stemmeurnerne og også at skabe et større politisk engagement blandt borgerne generelt.

Scenekunstnere og underviser på Den Danske Scenekunstskole Andreas Liebmann siger f.eks. til ISCENE om åbningen af festivalen ”Imaginations for a Place”: ”Det var vidunderligt at se, hvordan denne lille intervention indtog torvet. Ingen stopper her på Tårnby Torv. Men denne performance fik folk til at standse op, spørge og tale med hinanden.”

Christine Worre Kann, teaterdirektør og producent på forestillingen "Demokrati", siger også til Altinget.dk: ”Vi hører ofte i medierne om politikerlede og et demokrati i krise. Men det er ikke kun politikernes, men i lige så høj grad borgernes ansvar. Vi forsøger at pege på, at det også er vigtigt at kigge på os selv som medborgere i samfundet.”

15-12-2017

Navnenyt: Per Smedegaard ny talsmand for SceNet

Per Smedegaard, direktør og kunstnerisk leder for Teatret Svalegangen i Aarhus, overtager posten som SceNets talsmand efter teaterchef Peter Westphael, Randers Egnsteater.

15-12-2017

Navnenyt: Trine Bang bliver ny direktør for Kulturmødet

Trine Bang, programkoordinator for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, bliver Kulturmødet Mors' nye direktør.

15-12-2017

Navnenyt: Lars Sennels træder ind i Dansehallernes bestyrelse

Charlotte Sahl-Madsen træder ud af Dansehallernes bestyrelse, og Kulturministeriet har udpeget Lars Sennels til at træde i hendes sted.

14-12-2017

Navnenyt: Den Fynske Opera får ny ledelse

Efter at have været uden ledelse siden 2016 får Den Fynske Opera nu ny ledelse. Det er operasangeren Thomas Storm og producenten Karsten K. E. Pudselykke, som fremover skal stå i spidsen for operahuset.

13-12-2017

PS Profil: Det Fortællende Teater

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Det Fortællende Teater.

12-12-2017

#MeToo: Stilheden blev brudt til reading på Edison

Massevis af kvinder inden for teater- og filmbranchen har siden den 11. november delt deres beretninger om overgreb og krænkelser i en lukket gruppe på Facebook. Disse er sidenhen blevet redigeret og anonymiseret, og søndag den 10. december blev de læst op ved en reading på Edison.

11-12-2017

Børns ret til et liv med kunst og kultur overses

Christian Have påpeger i en artikel om FN’s Børnekonvention, at børns ret til kunst og kultur ofte er overset, fordi Danmark fokuserer på de mere målbare færdigheder. Men netop kreativitet i de unge år er med til at skabe mere innovative voksne.

08-12-2017

Udviklings- og brainstormmøde på Det Frie Felts Festival

I dagene onsdag den 17. til søndag den 21. januar 2018 finder Det Frie Felts Festival for fjerde gang sted. Et af arrangementerne under festivalen er et udviklings- og brainstormmøde for scenekunstaktører den 18. januar.

07-12-2017

Kunstneriske uddannelser skal give Mette Bock samlet tilbagemelding i marts

Da Mette Bock mødtes med de kunstneriske uddannelsers rektorer, bad hun dem om, at de i fællesskab – i løbet af de næste fire måneder – kommer med nogle løsningsforslag til de problemer, Henrik Sveidahl har peget på i sin rapport om de kunstneriske uddannelser.

06-12-2017

Kunstnere og medarbejdere på Det Kongelige Teater hædret med kongelige ridderordener

Den 4. december offentliggjorde Det Kongelige Teater i en pressemeddelelse, hvilke medarbejdere og kunstnere der havde fået kongelige ridderordener.

06-12-2017

#MeToo: Åbent brev fra ministre og udtalelse fra Nordisk Kulturfond

Ligestillingsminister Karen Ellemann og kulturminister Mette Bock har i forbindelse med #MeToo-bevægelsen skrevet et åbent brev til kulturbranchen. Derudover har bestyrelsen for Nordisk Kulturfond ved sit seneste møde den 24. november 2017 også besluttet at komme med en udtalelse.

06-12-2017

Hans Rønne hyldet for sin ægthed og beskedenhed

Tirsdag den 5. december uddelte Foreningen Danske Teaterjournalister deres årlige priser. Teaterpokalen gik i år til Hans Rønne, Tue Biering modtog Teaterkatten for forestillingen ”ROCKY!”, mens Initiativprisen gik til Teaterøen.

05-12-2017

Fusion af kunstneriske uddannelser: Inddrag de studerende

Altinget.dk har givet en række debattører, som er knyttet til de kunstneriske uddannelser mulighed for at give deres indspark til debatten om fusionen af de 10 uddannelser. De studerende har fået spalteplads gennem Formand for De Studerendes Fællesråd Sana Mahin Doost, som opfordrer Mette Bock til at inddrage de studerende.

04-12-2017

Ny egnsaftale mellem BaggårdTeatret og Svendborg samt Faaborg-Midtfyn Kommune

BaggårdTeatret har indgået en ny egnsaftale med Svendborg og Faaborg-Midtfyns kommuner, som gælder fra 1. juli 2018 til 31. december 2020.

01-12-2017

Reading skal være med til at gøre op med overgrebskultur

I en gruppe på Facebook deler kvinder fra den danske teater-, film- og tv-branche deres beretninger om seksuelle overgreb og ydmygelser. Det er Dorte Rømer og Lærke Reddersen, som i lyset af #MeToo-kampagnen har taget initiativ til, at man også i dansk regi kan fortælle sin historie. Søndag den 10. december har de desuden arrangeret en reading af udvalgte beretninger på Teater Edison.

Proscenium er de danske teatres portal til internettet.
Artikler på Proscenium skrives og redigeres af TIO's sekretariat.
Opslagstavlen på Proscenium er brugerdrevet; TIO fralægger sig ethvert ansvar for indlæg på opslagstavlen.