Modtag ugentlig nyhedsbrev
tilmeld
afmeld
     
 
OPSLAGS-
TAVLEN
SE FLERE
     
 
 
   
       
 

ARTIKLER

Følg med i scenekunsten!
Tilmeld dig ovenfor hvis du vil modtage Prosceniums ugentlige nyhedsoversigt (udsendes mandage)
<12345678910>
 
29-11-2017 | artikel nr. 6476
del

PS Profil: Thy Teater

Niels Vendius, Teaterchef på Thy Teater.

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Thy Teater.

Teater: Thy Teater
Navn: Niels Vendius
Titel: Teaterchef

1. Hvad er I særligt optagede af på jeres teater i øjeblikket?

Teater for publikums skyld! Så kort kan det siges. På Thy Teater præsenterer vi kvalitetsteater for publikums skyld og ikke for smagsdommere, administratorer, regnearkspedanter og bedrevidende politikere. Vi er optaget af at udvikle et demokratisk teaterudbud – sæson efter sæson – hvor alle borgere i lokalsamfundet oplever, at der er et relevant teatertilbud til lige netop dem – uanset genre.  Alle borgere, fra de er et år, og indtil de ikke længere kan sidde på en stol, høj som lav og uanset indkomstniveau og teaterpræferencer, er velkomne på teatret. Det afspejler sig ikke kun i et stort og mangfoldigt repertoire, men også i at personalet er venligt og engageret – og at publikum derfor oplever imødekommenhed lige fra det øjeblik, de får tanken om et teaterbesøg, og indtil de forlader teatret igen med et ”tak for i aften”.

Denne indstilling giver ejerskab til teatret, skulle jeg hilse og sige. Thy Teater er egnsteater i købstaden Thisted, som har lidt over 13.000 indbyggere og et meget begrænset opland. Seneste regnskabstal viste, at over 15.000 borgere havde købt billet til Thy Teater. Det er vi stolte af på Thy Teater, og vi ved, at når vi tager publikum alvorligt og er i ægte dialog med dem, så kommer de igen og igen. Vi ved det, bl.a. fordi vi hilser på dem hver gang. 

Vi lægger vægt på, at de begrænsede midler, Thy Teater har til rådighed for størstedelens vedkommende, anvendes på kunstnerhonorarer og ikke på administration. Således får publikum i Thisted og omegn mulighed for at møde langt over hundrede forskellige kunstnere i løbet af en sæson. Rammerne for teateroplevelserne er optimale. Vi arbejder med black box, publikum sidder tæt på scenen, og alle ser og hører optimalt.

Desværre er publikumsoplevelsen, og hvad publikum i øvrigt tænker, føler og oplever, når de går i teatret, underligt uudforsket. Der er skrevet kilometervis af bøger om scenekunstværket i sig selv, men ikke så meget om, hvad publikum oplever. Heldigvis er der en ny Ph.d. på vej, som beskæftiger sig med netop publikumsoplevelsen (Pernille Welent – Roskilde Universitet). Den glæder vi os til at læse.

2. Hvad er højdepunktet i jeres sæson?

Det er hver eneste af sæsonens forestillinger, og dem er der mange af. Kvalitetsteater er kvalitetsteater – og der er ikke nogen forestillinger, som er finere end andre eller rangerer højere end andre. Heller ingen genrer er finere end andre – derfor har vi både dans, opera, operetter, kabaretter, klassisk drama, eksperimenterende debatteater, nycirkus og nytænkende cross-over-forestillinger på repertoiret. Vi laver teater for publikum, og repertoiret afspejler derfor også, at publikum har forskellige præferencer – nogle foretrækker det ene, andre det andet, og andre igen prøver deres egne grænser af for noget nyt.

3. Hvilket nyt initiativ har I haft mest held med?

Vi er begunstiget af, at vi her på egnen har nogle store, uforstyrrede skovområder, som giver muligheder for at skabe unikke site-specific børneforestillinger ude i naturen. Vi begyndte i 2016 med dette enkle spørgsmål: Kan skoven bruges som teaterrum for børn? Det viste sig, at skovens lyde, lys, lugte og andre sanseoplevelser samt dens foranderlighed kom til at danne udgangspunkt for vores første naturforestilling med titlen ”Inde i den dybe skov”. Det blev en unik og også meget efterspurgt teateroplevelse. Se mere i denne video.

En ny norsk film af instruktøren Margreth Olin med titlen ”Barndom” udtrykker fint nogle af de kunstneriske ideer bag initiativet. Vi fortsætter i de kommende sæsoner med at producere site-specific børneteater i skovene i Thy og i det øvrige Nordvestjylland.

4. Hvad står øverst på teatrets ønskeliste? 

Vi ønsker os ikke noget – nå ja, en elevator måske, så adgangsforholdene bliver bedre.

5. Hvad er den største teaterpolitiske udfordring netop nu?

Teatret generelt skal vristes fri af et stadigt voksende administrationscirkus og kontrol- og styringshysteri og i stedet gives tilbage til kunstnerne og publikum. Prøv at gå ind på et gennemsnitligt dansk teater i dagtimerne og tæl, hvor mange ansatte der sidder ved skrivebordene. Kom så igen om aftenen og tæl, hvor mange kunstnere der står på scenen. Forskellen er lige til at tude over. Hvordan er det kommet dertil, at så forholdsvist mange kulturkroner bliver brugt på administration, kontrol og styring og ikke på at have kunstnere på scenen? Det er en hån mod både kunstnere og publikum.

Joker-spørgsmålet fra seneste profilteater, Teatret Zeppelin: ”Hvad er dine forventninger til det kommende projektstøtteudvalg?”

Jeg forventer et mere favnende og modigt projektstøtteudvalg, som har kunstnerisk respekt for alle genrer, som reelt ønsker mangfoldighed, og som tror på, at teatret skal være for alle borgere i hele landet. Det er så trist at opleve den nuværende kulturminister rejse rundt og opfordre teatrene til at gæstespille mere hos hinanden og gøre turneperioderne længere, samtidig med at det nuværende projektstøtteudvalg arbejder i den stik modsatte retning – eksempelvis med voldsomme beskæringer i Turnénetværket.

Og hvilke turnémuligheder er der egentlig tilbage for de kvalitetsforestillinger, som er fantastiske og endda turnéegnede, men som hverken er afsindigt nyskabende/eksperimenterende eller er mere traditionelle – skabt i Folketeater-regi? Yderst få! I dette kunstneriske spænd mellem disse to yderpunkter befinder der sig et kolossalt potentiale af forestillinger med muligheder for turné/gæstespil i resten af Danmark, så det ikke kun bliver til kortere spilleperioder i København. Det bør gøres attraktivt for producenter at tænke i turné/gæstespil, så flere kunstnere får jobs, og publikum oplever et rigere og mere mangfoldigt teaterudbud i hele Danmark.

Stafet-spørgsmålet: Hvad du vil gerne spørge næste profilteater, Det Fortællende Teater (teaterleder Jesper la Cour), om?

Skal refusionen lægges ud til teatrene, så de selv skal afregne med staten, og skal refusionen gælde for alle teaterkøbere og ikke kun kommuner?

19-02-2018

Navnenyt: Charlotte Bach tiltræder som jurist i TIO

Charlotte Bach tiltræder den 1. marts 2018 som TIOs nye jurist. Hun erstatter dermed Sanne Bech.

15-02-2018

En fælles stemme til Kulturmødet på Mors 2018

Vi gentager succesen fra sidste år og deltager til Kulturmødet på Mors 23-25. august 2018 med nye cases, der kan sætte gang i kulturdebatten.

13-02-2018

Forsker følger huskunstnerprojektet ”Fortællinger i lokalsamfundet”

I et forskningsprojekt, hvor Statens Kunstfonds Huskunstnerordning blev undersøgt, var seks caseprojekter udvalgt til at blive fulgt tæt af forskergruppen. En af de cases, som blev undersøgt, var Jesper la Cour og Det Fortællende Teaters samarbejde med Hem Skole i Skive.

12-02-2018

Danskerne er de største kulturforbrugere i EU

En ny opgørelse fra Eurostat viser, at hele 85,3 pct. af danskerne i løbet af et år deltager i en kulturel aktivitet. I gennemsnit deltager 63,7 pct. af europæerne i kulturelle aktiviteter.

09-02-2018

Island Connect residency går til Teater Bæst og Clownidoscopio Teatre

BIRCA og C.IN.E. har besluttet, hvem der får gratis recidency på Bornholm og Mallorca. Clownidoscopio Teatre, som kommer fra Ibiza, har allerede kontakt med Danmark, da deres stykke skal instrueres af Gitta Malling, teaterleder på Limfjordsteatret.

08-02-2018

Dansk Kunstnerråd om Åben Skole: Integrer kunst i skolen gennem fagligt samarbejde

I en ny rapport peger Dansk Kunstnerråd på, at de kunstneriske og kulturelle indslag i Åben Skole ofte blot bliver et underholdende indslag med kunstnere som ”dagens gæst”. I stedet for disse kortere besøg bør kunstnere og lærere indgå et samarbejde, forberede undervisningen sammen og derigennem drage fordel af hinandens fagligheder.

07-02-2018

PS Profil: Cantabile 2

I en serie skiftes TIO’s medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Cantabile 2.

06-02-2018

Stormøde: Teater- og filmbranchen viser vejen for andre brancher

Fredag den 2. februar løb et stormøde af stablen om psykisk arbejdsmiljø, sexkrænkelser og magt i film- og teaterbranchen. På mødet debatterede de ca. 180 deltagere livligt om bl.a. gråzoner og etiske retningslinjer. 
05-02-2018

Navnenyt: Maria Westh Hage er ny producent på Cantabile 2

Cantabile 2, egnsteater i Vordingborg, har ansat en producent med solid erfaring i ledelse, udvikling og samarbejde. Maria Westh Hage bor i Vordingborg, hvor hun i mange år har arbejdet inden for uddannelsesverdenen med skoleledelse, udvikling og samarbejder på tværs af organisationer, kommune og erhvervsliv.

02-02-2018

Fælles kultur med plads til forskellighed i kulturhus med 61 aktører

I forbindelse med Carte Blanches bidrag ”KUNSTEN AT LYTTE” til Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 lavede teatret et POP-OP-KULTURHUS i Viborg. I de 25 dage, kulturhuset var åbent, var der i alt 71 arrangementer med 61 forskellige aktører. Proscenium har talt med Carte Blanche, som giver deres anbefalinger til, hvordan man får et samarbejde med så mange parter til at lykkes.

01-02-2018

Årets Teateroplevelser 2017

CPHCulture har netop offentliggjort vinderne af Årets Teateroplevelser 2017:

31-01-2018

PS Profil: TEATRET

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer TEATRET.

30-01-2018

Navnenyt: Thorkild Andreasen udnævnt til Kunstrådet i Aarhus

Thorkild Andreasen, administrativ leder af Carte Blanche og medlem af TIOs bestyrelse, er ét af de seks nye medlemmer i Kunstrådet i Aarhus Kommune.

30-01-2018

Eksterne evaluatorer til egnsteaterevalueringen på plads

Det er nu faldet på plads, at de eksterne evaluatorer, som skal evaluere 13 egnsteatre, bliver Niels Andersen, Rasmus Adrian, Steen Nørgaard samt Pernille Plantener og Rikke Juellund. Evalueringen sættes i gang i februar 2018 og forventes afsluttet senest september 2019.

26-01-2018

Politisk opbakning til film- og teaterbranchens arbejde for et bedre arbejdsmiljø

TIO og syv andre organisationer fra teater- og filmbranchen var til møde med ligestillingsminister Karen Ellemann og kulturminister Mette Bock for at tale om branchens tiltag mod krænkelser og chikane.

Proscenium er de danske teatres portal til internettet.
Artikler på Proscenium skrives og redigeres af TIO's sekretariat.
Opslagstavlen på Proscenium er brugerdrevet; TIO fralægger sig ethvert ansvar for indlæg på opslagstavlen.