Modtag ugentlig nyhedsbrev
tilmeld
afmeld
     
 
OPSLAGS-
TAVLEN
SE FLERE
     
 
 
   
       
 

ARTIKLER

Følg med i scenekunsten!
Tilmeld dig ovenfor hvis du vil modtage Prosceniums ugentlige nyhedsoversigt (udsendes mandage)
<12345678910>
 
30-11-2017 | artikel nr. 6482
del

Vores sensommer, Hodja fra Pjort, Connie Tronbjerg og Palle Granhøj hædret ved årligt seminar

Connie Tronbjerg fra Teatret Møllen får overrakt prisen for Årets Turnéskuespiller af Lars Olsen fra Roskilde Teater. Foto: Danmarks Teaterforeninger.

I forrige weekend blev priserne for Årets Turneforestilling, Årets Børneteaterforestilling, Årets Turnéskuespiller samt Hædersprisen uddelt ved Danmarks Teaterforeningers årlige seminar.

17.-19. november blev Danmarks Teaterforeningers årlige seminar afholdt, og her blev priserne for Årets Turneforestilling, Årets Børneteaterforestilling, Årets Turnéskuespiller samt Hædersprisen uddelt.

Årets Turnéforestilling: Vores sensommer

Prisen for Årets Turnéforestilling gik til Vores sensommer, produceret af Klassisk T/Østre Gasværk.

Finn Bredahl Jørgensen fra Hjørring Teaterforening motiverede prisen: ”Måske er det på tryk ikke et stort og komplekst stykke, Vores sensommer. Men med de rette skuespillere i rollerne bliver det et menneskeligt og varmt stykke om en håndfuld mennesker, man trods deres særheder og stridigheder ikke kan lade være med at holde af. Vores sensommer er en hyldest til det levede, almindelige liv og til kærligheden, også når den ikke er så helt ligetil. Og det er en påmindelse om, at vi skal sørge for at få glæde af det liv, vi har – så længe det varer. Men mest af alt var det i denne udgave en vidunderligt velspillet oplevelse for tusindvis af teatergæster over hele landet.”

Årets Børneteaterforestilling: Hodja fra Pjort

Teaterforeningerne valgte Folketeatrets Hodja fra Pjort som Årets Børneteaterforestilling. Inge Risom fra Teater og Musik Odsherred sagde om forestillingen: ”Historien om Hodja er magisk – ikke kun på grund af forekomsten af et flyvende tæppe. Men fordi den insisterer på at vise os, hvordan alt kan ske for en 9-årig dreng med eventyr i blodet. Hvis blot man ikke lægger fantasien hindringer i vejen, for ”Ingen skal stjæle fra børnenes fantasi,” som det lyder i Sebastians sang. Eller fra de voksnes, skal man vel tilføje? For er det ikke netop dét, der er med til at gøre den nyskrevne musical god – at dens budskab er lige relevant for både børnene og de voksne? Påmindelsen om, at hvis man tør drømme stort og vildt nok, kan man blive ført steder hen, man ikke troede fandtes.”

Årets Turnéskuespiller: Connie Tronbjerg

Connie Tronbjerg fra Teatret Møllen modtog prisen for Årets Turnéskuespiller.

Lars Olsen fra Roskilde Teater sagde blandt andet: ”Årets turnéskuespiller har været en del af et meget fasttømret og meget berømt ensemble i stort set hele sine skuespillerkarriere. En karriere, hvis spændvidde når langt ud over normalen for det, som selv de mest bookede og eftertragtede skuespillere normalt kan gøre sig håb om at prøve kræfter med i løbet af en hel karriere: Holberg, Bertolt Brecht, fortælleteater, Tjekhov, sangroller, dramatiseringer af romaner, børneteater, ny dansk dramatik, debatteater. Og til og med har denne skuespiller ofte skullet glide mellem en håndfuld eller mere forskellige personer og karakterer i den enkelte forestilling. Men selv om der måske har skulle skiftes køn, temperament og temperatur, eller talen har skulle afløses af musik på brøkdele af sekunder, sker det ubesværet, nærmest usynligt foran publikum. Rollen er trukket skarpt og sikkert op hver gang.

Efterspørgslen på forestillingerne har altid været stor. Hver eneste forestilling bliver spillet, hver replik sendt af sted til os med et stærkt nærvær, en varme og med det karakteristiske smil, der altid glimter i øjnene. Men fremfor alt med en smittende glæde ved at stå på scenen sammen med sit hold og foran os i salen”.

Hædersprisen: Palle Granhøj

Endelig uddeltes Årets Hæderspris til Palle Granhøj fra Granhøj Dans.

Lars Salling, bestyrelsesformand i Danmarks Teaterforeninger, motiverede: ”Palle Granhøj har åbnet dansen for mange, også ikke på forhånd dansekyndige, med sine forestillinger, der på sin vis har lagt sig selv kunstneriske hindringer i vejen ved ikke at vælge de klassiske vinkler på forestillingerne. Det har været forestillinger med humor, med lån eller inspiration fra forskellige kulturer og kunstarter og med musik, som mange ikke vil forvente brugt til moderne danseforestillinger, skabt af en koreograf, der altid var tilgængelig for dialog om alternative spillesteder og ideer til formidling af forestillingerne lokalt.”

22-03-2018

Nu kan krænkede få rådgivning via telefonen

Film- og scenekunstbranchen lancerer i dag, torsdag den 22. marts, en anonym, gratis telefonlinje, hvor krænkede, krænkere og vidner kan få hjælp og vejledning. Initiativet udspringer af #metoo-kampagnen og er første skridt af flere for at forbedre det psykiske arbejdsmiljø og for at stoppe overgreb, sexkrænkelser og magtmisbrug i brancherne.

22-03-2018

Fusion: Teaterbranchen samler sig

Teatrenes Interesseorganisation (TIO) og Danske Teatres Fællesorganisation (DTF) er torsdag den 22. marts blevet enige om at fusionere under navnet Dansk Teater. Teaterbranchen får dermed en fælles stemme i debatten, når de to branche- og arbejdsgiverforeninger inden for scenekunsten samles.

21-03-2018

PS Profil: Teater Patrasket

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teater Patrasket.

20-03-2018

20. marts: International teaterdag for børn og unge markeres

Den 20. marts er den internationale teaterdag for børn og unge. I den anledning har ASSITEJs præsident, sydafrikanske Yvette Hardie, skrevet en World Day Message, som Proscenium.dk bringer i fuld længde herunder. Bemærk, at teksten er på engelsk.

16-03-2018

CPH STAGE-program med fokus på køn og krop

Kønsroller, stereotyper og seksualitet. Kropslige grænser og afgrænsninger. Det gennemgående tema for mange af forestillingerne på dette års CPH STAGE teaterfestival er køn og krop. Festivalprogrammet viser, at scenekunsten med bid, humor og alvor diskuterer tidens aktuelle tema: kønsidentitet og kønspolitik.

16-03-2018

Kulturministeren skyder debat om fremtidens scenekunst i gang

Hvad er borgernes ønsker til fremtidens scenekunst? Hvordan styrker vi det lokale ejerskab til de danske teatre? Hvordan får teatrene flere indtjeningsmuligheder? Hvordan sikrer vi optimale kunstneriske udviklingsmuligheder for scenekunsten? Sådan lyder nogle af spørgsmålene fra kulturminister Mette Bock, der inviterer til en bred debat om fremtidens scenekunst.

15-03-2018

Program for Aprilfestival offentliggjort

Så er årets program for Aprilfestival offentliggjort. Fra 10.-22. april er det muligt at bestille gratis billetter til forestillingerne.

14-03-2018

Det Kongelige Teater rammes også af konflikten

Som statslig institution rammes Det Kongelige Teater samt Kulturministeriet også af den varslede strejke og lockout. Øvrige teatre rammes ikke, da de ikke er offentlige institutioner.

13-03-2018

8,5 mio. kr. til at styrke publikumsudvikling på teatre

Kulturministeren har afsat 8,5 mio. kroner til et 3-årigt projekt, der skal styrke publikumsudviklingen på scenekunstområdet til gavn for borgere i hele Danmark. Projektet forankres hos Udviklingsplatformen for Scenekunst, der bl.a. skal lave publikumsundersøgelser og igangsætte nye udviklingseksperimenter.

12-03-2018

Få indblik i teatres partnerskaber med dagtilbud på børnekulturkonference

Tre teatre, nemlig Det Lille Teater og Marionet Teatret i Kongens Have, Teatret Fair Play samt Aaben Dans fik i marts 2017 støtte fra puljen til nye partnerskaber mellem dagtilbud og kulturinstitutioner.

09-03-2018

Kultur og erhverv samles i nyt KL-udvalg

KL opretter to yderligere udvalg i valgperioden 2018-2022, så de fremover har otte udvalg. Børne- og Kulturudvalget skilles ad, så kultur fremover er en del af det nye Kultur-, Erhverv- og Planudvalg.

08-03-2018

Dansk scenekunst på internationale messer

Statens Kunstfond har i år stande på internationale messer i hhv. Düsseldorf og Montréal. Scenekunstnere, managere og producenter kan søge om at blive en del af kunstfondens stande.

07-03-2018

PS Profil: Himmerlands Teater

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Himmerlands Teater.

06-03-2018

DF: Afskaf legater, hædersydelser og støtte til udenlandske kunstaktiviteter

Søndag Aften giver i en artikel et overblik over Dansk Folkepartis forslag om kunstfonde, legatuddelinger, kunst i det offentlige rum samt omlægning af systemet med hædersydelse.

05-03-2018

Nordisk Kulturdag med fokus på ligestilling

På Nordisk Kulturdag 2018 i Stockholm var der fokus på ligestilling som vejen til publikumsudvikling og på talmateriale fra Kulturanalys Norden, som viser, at fordelingen mellem køn og etnicitet i kunstmiljøerne ikke afspejler befolkningstallene.

Proscenium er de danske teatres portal til internettet.
Artikler på Proscenium skrives og redigeres af TIO's sekretariat.
Opslagstavlen på Proscenium er brugerdrevet; TIO fralægger sig ethvert ansvar for indlæg på opslagstavlen.