Modtag ugentlig nyhedsbrev
tilmeld
afmeld
     
 
OPSLAGS-
TAVLEN
SE FLERE
     
 
 
   
       
 

ARTIKLER

Følg med i scenekunsten!
Tilmeld dig ovenfor hvis du vil modtage Prosceniums ugentlige nyhedsoversigt (udsendes mandage)
<12345678910>
 
12-12-2017 | artikel nr. 6503
del

#MeToo: Stilheden blev brudt til reading på Edison

Illustration af Jette Svane til #MeToo – #StopStilheden.

Massevis af kvinder inden for teater- og filmbranchen har siden den 11. november delt deres beretninger om overgreb og krænkelser i en lukket gruppe på Facebook. Disse er sidenhen blevet redigeret og anonymiseret, og søndag den 10. december blev de læst op ved en reading på Edison.

Den 10. december lagde Edison scene til en reading af udvalgte beretninger fra kvinder i den danske teater- og filmbranche. Beretningerne havde kvinderne delt i en lukket Facebookgruppe, og sidenhen sørgede Lærke Reddersen, en af stifterne af den lukkede Facebookgruppe, for at udvælge, redigere og anonymisere beretningerne, så de kunne blive læst op offentligt.

Linnea Voss, Gaia Muñoz Rosberg, Marina Bouras, Kitte Wagner og Dorte Rømer læste beretningerne op for et tydeligt berørt publikum og modtog en 15 minutters lang, stående applaus efterfølgende.

Formand for TIO rystet over beretninger

TIOs formand, Dorthe Skøtt Bebe, siger i forbindelse med #MeToo-bølgen og efter readingen, at hun er rystet, og at hun ønsker at skabe en arbejdskultur, der sætter kønnene fri og sikrer ligeværdighed:

”Jeg har nøje fulgt med i udviklingen i #MeToo-debatten i den seneste tid og er blevet meget berørt over at se omfanget. Jeg er rystet over de mange historier om grove og utilgivelige overgreb. Jeg er chokeret over oplevelserne af magtmisbrug og sexchikane og de mange eksempler på upassende omgangsform, den grænseoverskridende flirt, de upassende bemærkninger. Og dertil kommer alle de andre oplevelser, som er blevet ignoreret, glemt, gemt, fordi det har føltes som en næsten naturlig del af vore livsførelse – som et “man snor sig, det bedste man har lært”.

Jeg ved ikke, hvor meget #MeToo kan flytte på det ligestillingsmæssige plan, men jeg håber, at #MeToo-bevægelsen kan åbne vores øjne for de overgreb, der er så grove, at de skal politianmeldes – hver gang! – at der er alt for mange oplevelser af uligeværdig kønsbalance, og at mænd (og kvinder) bruger deres køn og magtposition upassende alt for ofte. Men også, at vi ikke nødvendigvis oplever det ens, fordi vores adfærd også bunder i en social struktur, som vi har levet i, siden vi var ganske små. Men derfor er det endnu vigtigere at starte dialogen på tværs af kønnene om dette, så det oplevede deles, og følelserne får ord. Og social indgroet adfærd blive løftet frem i lyset, og det blive betragtet fra en helt ny vinkel."

Hun slutter af med at sige:

”Jeg vil gøre mit til at skabe en arbejdskultur, der sætter kønnene fri og sikrer ligeværdighed. En arbejdskultur uden overgreb, usunde relationer og dårlig og upassende kommunikation. Jeg vil gøre mit bedste for at sige fra, når jeg oplever mine grænser blive overskredet eller når jeg oplever andres blive det. Og jeg håber andre vil gøre ligeså. Derfor har jeg også med glæde skrevet under på det manifest, der både sætter et solidt aftryk og udgør et lysende pejlemærke for vores fælles fremtid.”

Manifest og opråb

I forbindelse med readingen er der blevet udarbejdet et opråb af Lærke Reddersen samt et fælles manifest, som indtil videre er blevet underskrevet af 650.

Manifestet lyder:

”Underskriverne af dette manifest ønsker en ny kultur med nul-tolerance overfor sexisme, seksuel chikane og seksuelle overgreb i den danske film- og scenekunstbranche. 

En kultur, hvor ingen behøver at frygte at blive udsat for krænkelser af ovennævnte karakter hverken under uddannelse eller på arbejdspladserne.

En kultur, hvor det er accepteret at sige fra, hvor der bliver lyttet og handlet prompte, hvis krænkelser alligevel sker.

En kultur, hvor det ikke er ofrene der udskammes, men krænkerne der stilles til ansvar. 

Vi ønsker et opgør med tavshedskulturen og de patriarkalske strukturer der ligger til grund for den. 

Vi opfordrer til at chefer og ledere på institutioner, skoler, teatre, produktionsselskaber og TV stationer iværksætter tiltag, der vil sikre at seksuelle krænkelser, overgreb, chikane, magtmisbrug og kønsdiskriminering ophører. 

Vi opfordrer til, at de ramte gives mulighed for at deltage i og påvirke udformningen af disse tiltag. 

Vi tror på at det er muligt at skabe et sundt og trygt miljø i branchen, hvor alle er ligeværdige uanset køn. 

Vi tror på at bevidstgørelse og åbenhed er første skridt i denne retning.

Vi opfordrer alle, både ledere og medarbejdere, til at tage ansvar på deres arbejdsplads, således at der skabes et arbejdsmiljø, hvor krænkelser ikke finder sted og hvor det er normen at sige fra, frem for at tie, hvis man bliver vidne til magtmisbrug af enhver art.

Vi forpligter os til at reagere, når vi er vidner til krænkelser eller overgreb.

Vi forpligter os til at støtte op om ofrene. 

Det er vores branche. Vores arbejdspladser. Vores fælles ansvar.”

Læs også:

Reading skal være med til at gøre op med overgrebskultur

TIO med i initiativ for at skabe bedre arbejdsmiljø på teater og film

Manifest for den danske film- og scenekunstbranche

Opråb af Lærke Reddersen

Årets "person" er #Metoo-bevægelsen

 

Andre mediers dækning af readingen:

100 kvindelige skuespillere deler krænkelser med andre (dr.dk)

#MeToo på scenen (iscene.dk)

100 vidnesbyrd om sex, magt og knuste drømme (b.dk)

100 danske kvinder fortæller om sexkrænkelser i film- og teaterbranchen (information.dk)

21-02-2018

PS Profil: Odin Teatret

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Odin Teatret.

19-02-2018

Navnenyt: Charlotte Bach tiltræder som jurist i TIO

Charlotte Bach tiltræder den 1. marts 2018 som TIOs nye jurist. Hun erstatter dermed Sanne Bech.

15-02-2018

En fælles stemme til Kulturmødet på Mors 2018

Vi gentager succesen fra sidste år og deltager til Kulturmødet på Mors 23-25. august 2018 med nye cases, der kan sætte gang i kulturdebatten.

13-02-2018

Forsker følger huskunstnerprojektet ”Fortællinger i lokalsamfundet”

I et forskningsprojekt, hvor Statens Kunstfonds Huskunstnerordning blev undersøgt, var seks caseprojekter udvalgt til at blive fulgt tæt af forskergruppen. En af de cases, som blev undersøgt, var Jesper la Cour og Det Fortællende Teaters samarbejde med Hem Skole i Skive.

12-02-2018

Danskerne er de største kulturforbrugere i EU

En ny opgørelse fra Eurostat viser, at hele 85,3 pct. af danskerne i løbet af et år deltager i en kulturel aktivitet. I gennemsnit deltager 63,7 pct. af europæerne i kulturelle aktiviteter.

09-02-2018

Island Connect residency går til Teater Bæst og Clownidoscopio Teatre

BIRCA og C.IN.E. har besluttet, hvem der får gratis recidency på Bornholm og Mallorca. Clownidoscopio Teatre, som kommer fra Ibiza, har allerede kontakt med Danmark, da deres stykke skal instrueres af Gitta Malling, teaterleder på Limfjordsteatret.

08-02-2018

Dansk Kunstnerråd om Åben Skole: Integrer kunst i skolen gennem fagligt samarbejde

I en ny rapport peger Dansk Kunstnerråd på, at de kunstneriske og kulturelle indslag i Åben Skole ofte blot bliver et underholdende indslag med kunstnere som ”dagens gæst”. I stedet for disse kortere besøg bør kunstnere og lærere indgå et samarbejde, forberede undervisningen sammen og derigennem drage fordel af hinandens fagligheder.

07-02-2018

PS Profil: Cantabile 2

I en serie skiftes TIO’s medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Cantabile 2.

06-02-2018

Stormøde: Teater- og filmbranchen viser vejen for andre brancher

Fredag den 2. februar løb et stormøde af stablen om psykisk arbejdsmiljø, sexkrænkelser og magt i film- og teaterbranchen. På mødet debatterede de ca. 180 deltagere livligt om bl.a. gråzoner og etiske retningslinjer. 
05-02-2018

Navnenyt: Maria Westh Hage er ny producent på Cantabile 2

Cantabile 2, egnsteater i Vordingborg, har ansat en producent med solid erfaring i ledelse, udvikling og samarbejde. Maria Westh Hage bor i Vordingborg, hvor hun i mange år har arbejdet inden for uddannelsesverdenen med skoleledelse, udvikling og samarbejder på tværs af organisationer, kommune og erhvervsliv.

02-02-2018

Fælles kultur med plads til forskellighed i kulturhus med 61 aktører

I forbindelse med Carte Blanches bidrag ”KUNSTEN AT LYTTE” til Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 lavede teatret et POP-OP-KULTURHUS i Viborg. I de 25 dage, kulturhuset var åbent, var der i alt 71 arrangementer med 61 forskellige aktører. Proscenium har talt med Carte Blanche, som giver deres anbefalinger til, hvordan man får et samarbejde med så mange parter til at lykkes.

01-02-2018

Årets Teateroplevelser 2017

CPHCulture har netop offentliggjort vinderne af Årets Teateroplevelser 2017:

31-01-2018

PS Profil: TEATRET

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer TEATRET.

30-01-2018

Navnenyt: Thorkild Andreasen udnævnt til Kunstrådet i Aarhus

Thorkild Andreasen, administrativ leder af Carte Blanche og medlem af TIOs bestyrelse, er ét af de seks nye medlemmer i Kunstrådet i Aarhus Kommune.

30-01-2018

Eksterne evaluatorer til egnsteaterevalueringen på plads

Det er nu faldet på plads, at de eksterne evaluatorer, som skal evaluere 13 egnsteatre, bliver Niels Andersen, Rasmus Adrian, Steen Nørgaard samt Pernille Plantener og Rikke Juellund. Evalueringen sættes i gang i februar 2018 og forventes afsluttet senest september 2019.

Proscenium er de danske teatres portal til internettet.
Artikler på Proscenium skrives og redigeres af TIO's sekretariat.
Opslagstavlen på Proscenium er brugerdrevet; TIO fralægger sig ethvert ansvar for indlæg på opslagstavlen.