Modtag ugentlig nyhedsbrev
tilmeld
afmeld
     
 
OPSLAGS-
TAVLEN
SE FLERE
     
 
 
   
       
 

ARTIKLER

Følg med i scenekunsten!
Tilmeld dig ovenfor hvis du vil modtage Prosceniums ugentlige nyhedsoversigt (udsendes mandage)
<12345678910>
 
19-12-2017 | artikel nr. 6514
del

Er cigarkassetænkning vejen til et blomstrende kunstliv med lokalt engagement?

Formand for TIO, Dorthe Skøtt Bébe, med debatindlæg på Altinget.dk om Regeringen og DF's aftale om at etablere to nye regionale kunstfonde.

Regeringen og DF er i forbindelse med finanslovsaftalen blevet enige om at etablere to nye regionale kunstfonde. Men er de løsningen på at opnå ”et endnu mere blomstrende kulturliv i hele Danmark,” som Mette Bock skriver?

TIOs formand, Dorthe Skøtt Bébe, fik den 19. december bragt et debatindlæg på Altinget.dk om Regeringen og DF's aftale om at etablere to nye regionale kunstfonde.

I debatindlægget stiller hun spørgsmål til, hvad det er, Regeringen og DF ønsker at løse med de nye fonde: Vil man skabe flere kunstprojekter og aktiviteter ude i landet? Vil man skabe mere lokalt engagement omkring kunsten? Vil man øge den geografiske nærhed i uddelingen af bevillinger?

Derudover stiller hun spørgsmålstegn ved, om der ved oprettelsen af to nye fonde vil blive skabt unødvendigt bureaukrati.

Mette Bock svarer på kritik

Mette Bock har efterfølgende – også i et debatindlæg på Altinget.dk – svaret på vores spørgsmål. Her skriver hun blandt andet, at:

”I det nye initiativ bliver fokus i højere grad at bidrage til, at kunsten, også med et lokalt afsæt, får en levedygtig økonomi - og på også at understøtte kunstneren som erhvervsdrivende. Samtidig skal der naturligvis lægges vægt på det kvalitative niveau i kunsten.”

Derudover påpeger hun, at den 2-procentsbesparelse på Statens Kunstfond, der skal finansiere de nye regionale fonde, ikke kommer oven i omprioriteringsbidraget, og hun skriver, at Statens Kunstfond ikke er omfattet af omprioriteringsbidraget i 2018.

Statens Kunstfond ikke omfattet af omprioriteringsbidrag, men bevillinger skal omprioriteres

Kulturministeren skriver derudover i sit debatindlæg, at den 2-procentsbesparelse på Statens Kunstfond, der skal finansiere de nye regionale fonde, ikke kommer oven i omprioriteringsbidraget, og at Statens Kunstfond ikke er omfattet af omprioriteringsbidraget i 2018.

Det er korrekt, at fonden ikke er omfattet af det generelle omprioriteringsbidrag på to procent – og så alligevel: I samme periode som det generelle omprioriteringsbidrag effektueres (2016-2019), skal Kunstfonden afgive to procent af bevillingerne – svarende til 9 mio. årligt og 36 mio. årligt.

I aftale om finansloven for 2016 fremgår det nemlig, at der ”omprioriteres 2 pct. af bevillingerne til Statens Kunstfond, svarende til 9 mio. kr. årligt, i perioden 2016-2019 til en række udvalgte initiativer.”

Kunstfonden er altså også underlagt en omprioritering af midler i samme periode.

Læs Dorthe Skøtt Bébes debatindlæg her (Altinget.dk)

Læs Mette Bocks debatindlæg her (Altinget.dk)

Aftale om finansloven for 2016 (pdf)

23-04-2018

Ny leder til Svendborg Scenekunstakademi

Gitte Gry Bech Ballesheim skal stå i spidsen for Svendborg Scenekunstakademi og skabe en ny 3-årig gymnasial uddannelse for Danmarks teatertalenter.

20-04-2018

SWOP festival og 10 år som egnsteater

Utæmmelige hollandske vilddyr, MAXI golf for hele kroppen og sveddryppende belgisk 90’er-fest er blot nogle af de ting, publikum kan opleve, når Aaben Dans afholder den fjerde SWOP-festival 3.-7. maj i Roskilde og samtidig fejrer deres 10-årsjubilæum som egnsteater i Roskilde.

20-04-2018

Navnenyt: Kasper Holten ny teaterchef for Det Kongelige Teater

Det Kongelige Teater kunne i dag den 20. april annoncere, at Kasper Holten er udnævnt som ny teaterchef fra 1. september 2018.

19-04-2018

Talk Town i Huset-KBH

Festivalen Talk Town finder sted for tredje gang i år. Denne gang 3.- 5. maj 2018 i Huset-KBH. Under festivalen afholder Københavns Musikteater en hel dag om scenekunst.

18-04-2018

PS Profil: Teater Refleksion

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teater Refleksion.

17-04-2018

Kunst- og Kulturpolitisk Topmøde: Dansk kunstpolitik i en globaliseret verden

Tirsdag den 15. maj inviterer Dansk Kunstnerråd, Kulturmødet Mors 2018 og Have Kommunikation til Kunst- og Kulturpolitisk Topmøde på Christiansborg. Kulturminister Mette Bock deltager, og danske kunstnere, politikere, kulturpersonligheder og formanden for Folketingets Kulturudvalg giver deres bud på, hvad kunsten kan gøre for at forandre samfundet. 

16-04-2018

Filiorum og Gentofte Kommune indgår ny aftale om teater til kommunens børn og unge

Filiorum og Gentofte Kommune tager nu hul på et nyt kapitel i deres samarbejde. Oven på fire sæsoner, hvor Filiorum har præsenteret professionelt teater og teaterfestivaler for børn og unge i kommunen, ligger nu en dugfrisk aftale om at sprede livsbekræftende og underfundige læringsforløb med teater som omdrejningspunkt til skoler, dagtilbud, GFO’er og fritidscentre.

16-04-2018

Scenekunstnere modtager livsvarig hædersydelse

Fire kunstnere, herunder scenekunstnerne Bodil Alling og Kitt Johnson, modtager livsvarig hædersydelse fra Statens Kunstfond.

13-04-2018

Hans Henriksen: Hold profitmotivet ude af det kunstneriske arbejde

I et debatindlæg på Altinget.dk skriver Hans Henriksen, direktør for Aalborg Teater, at de ikke-kommercielle teatre ikke må tvinges til at agere på de samme præmisser som de kommercielle teatre. I stedet bør man fokusere på selve formidlingen af de offentligt støttede teatres forestillinger.

12-04-2018

Syddjurs Egnsteater har forberedt sig i flere år til Aprilfestival

Aprilfestival indtager Syddjurs Kommune den 15.-22. april 2018, men allerede tilbage i 2013 begyndte Syddjurs Egnsteater at forberede sig til festivalen.

11-04-2018

PS Profil: Teatergruppen Batida

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teatergruppen Batida.

11-04-2018

Navnenyt: Ditte Felding bliver ny leder af Teaterhuset Filuren

Den 1. august 2018 starter Ditte Felding som ny leder af Teaterhuset Filuren.

10-04-2018

Samtalesalon om ligestilling, køn og feminisme

Hvordan finder man vej i de mange feminismer, der på tværs af køn, social klasse, seksuel orientering og etnicitet gør krav på ligestilling? Teatret Svalegangen og Kvindemuseet har slået pjalterne sammen, og folder emnet ud i en samtalesalon om køn, ligestilling og feminisme.

10-04-2018

Island Connect-residency går til Gunilla Lind Danseteater og Tatjana Vukadinovic

De to vindere af Island Connect Kroatien er nu fundet: Gunilla Lind Danseteater fra Danmark og Tatjana Vukadinović fra Kroatien. De skal også indgå i programmet for Bornholms Kulturuge i september.

10-04-2018

Høring i Beskæftigelses- og Ligestillingsministeriet om seksuel chikane

I går, mandag den 9. april 2018, holdt beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og ligestillingsminister Karen Ellemann en fælles høring om seksuel chikane på arbejdspladsen.

Proscenium er de danske teatres portal til internettet.
Artikler på Proscenium skrives og redigeres af TIO's sekretariat.
Opslagstavlen på Proscenium er brugerdrevet; TIO fralægger sig ethvert ansvar for indlæg på opslagstavlen.