Modtag ugentlig nyhedsbrev
tilmeld
afmeld
     
 
OPSLAGS-
TAVLEN
SE FLERE
     
 
 
   
       
 

ARTIKLER

Følg med i scenekunsten!
Tilmeld dig ovenfor hvis du vil modtage Prosceniums ugentlige nyhedsoversigt (udsendes mandage)
<12345678910>
 
20-12-2017 | artikel nr. 6515
del

Huskunstnerordning styrker børn, unge og voksnes relation til kunsten

I et stort forskningsprojekt har forskere set nærmere på Statens Kunstfonds Huskunstnerordning. Af de i alt syv anbefalinger er én af anbefalingerne allerede blevet en realitet, da Huskunstnerudvalget blot nogle få dage efter offentliggørelsen af resultaterne valgte at revidere og skærpe ordningens støttekriterier.

Statens Kunstfond kunne i fredags offentliggøre resultaterne af et stort forskningsprojekt, hvor forskere fra universiteterne i Aalborg, Aarhus, Roskilde og København, Professionshøjskolen Absalon samt Agderforskningen i Norge har undersøgt Statens Kunstfonds huskunstnerforløb.

Styrket relation til kunsten

Forskergruppens resultater viste blandt andet, at både de deltagende børn, unge og tilknyttede voksne fik store kunstneriske oplevelser – både som publikum og som udøvende praktikere. Huskunstnerprojekterne har dermed bidraget til, at børn, unge og voksne har fået en styrket relation til kunstarterne i Huskunstnerordningen.

1,5 mio. kroner investeret i forskningsprojektet

I en artikel skriver Statens Kunstfond, at forskningsprojektet med en investering på i alt 1,5 mio. kr. har været en høj prioritet for Statens Kunstfond, og at resultatet ”præsenterer et helt nyt metodisk bud på, hvordan man kan undersøge og evaluere potentialerne i projekter, hvor børn og unge møder kunst. Og de giver en række anbefalinger til, hvordan kunstprojekter med børn og unge bør udvikles, gennemføres og evalueres.”

Forskning har ført til ændrede støttekriterier

Allerede dagen efter offentliggørelsen af forskningsresultaterne meddelte Huskunstnerudvalget, at de nu ville ændre reglerne for støtte.

Formand for Statens Kunstfonds Huskunstnerudvalg Sara Topsøe Jensen sagde i den forbindelse: "I Huskunstnerudvalget har vi i kraft af forskningsresultaterne nu valgt at revidere og skærpe Huskunstordningens støttekriterier og vil fremover lægge op til at den ansøgende institution og kunstner indgår et reelt partnerskab, inden de søger. Som noget nyt vil man fremover også kunne ansøge om at få dækket den deltagende kunstners honorarudgifter til både tilrettelæggelse, afvikling og evaluering af huskunstnerforløb.”

De ændrede regler trådte i kraft med det samme.

Forskergruppens anbefalinger

Ud over at forskergruppen anbefalede, at institution og kunstnere ikke skulle kunne stå alene som ansøgere, har de også peget på blandt andet følgende fokusområder:

  • Bedømmelseskriterier: Forskergruppen anbefaler at vægte positivt, når ansøgningerne inddrager både kunstneriske og didaktiske mål, da de er gensidigt supplerende. Dertil bør det også vægtes positivt, at der indgår både kunstneriske processer og kunstneriske produkter i projekterne.
  • Budget og tidsramme: Forskergruppen anbefaler, at der fastsættes en minimumstimesats for kunstnerne, at mindstehonoraret reguleres, og at ansøgningerne vedlægges et timebudget for kunstneres arbejde i de forskellige faser af projektet.
  • Ansøgningsbehandling: Forskergruppen anbefaler, at ansøgningsskemaet ændres, og at ansøgningsbehandlingen gribes anderledes an.
  • Evaluering og vidensdeling: Forskergruppen anbefaler, at der stilles krav til evaluering af alle projekter, og at der udarbejdes evalueringsværktøjer til dette. Det gør de, fordi der på nuværende tidspunkt ikke er evaluerings- eller dokumentationskrav til projekter, som har fået bevilliget mindre end 100.000 kr. (dvs. hovedparten af projekterne), og dermed mener forskergruppen, at man risikerer at miste værdifuld vidensdeling.
  • Anbefaling om samspil mellem Huskunstnerordningen og Den Åbne Skole: Forskergruppen anbefaler, at der blandt andet tages initiativ til at samarbejde med centrale aktører omkring Den Åbne Skole.
  • Nationalt videnscenter for kunstformidling for børn og unge: Forskergruppen anbefaler, at Kulturministeriet, Undervisningsministeriet, Socialministeriet, Uddannelsesministeriet og Forskningsministeriet indgår et samarbejde og etablerer et nationalt videnscenter for kunst og kulturarvsformidling for og med børn og unge.

Om Huskunstnerordningen

Huskunstnerordningens formål er at give børn og unge i alderen 0 til 19 år indblik og erfaring i kunstneriske processer gennem et møde med en professionel, aktiv kunstner.

Skoler, dagtilbud m.m. og kunstnere kan derfor indgå et partnerskab og søge om støtte til i en periode at få tilknyttet professionelle kunstnere inden for et eller flere kunstområder under Statens Kunstfond.

Huskunstnerordning har en bevillingsramme på 10 mio. kr. hvert år.

Læs mere om de ændrede støttekriterier

Læs mere om forskningsprojektet

Læs hele forskningsrapporten her

 

25-04-2018

PS Profil: Teatret ved Sorte Hest

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teatret ved Sorte Hest.

24-04-2018

Debatmøde om mangfoldighed, ligestilling og kønsdiskrimination i teater- og musikbranchen

På debatfestivalen Talk Town inviterer TIO sammen med Dansk Komponistforening samt Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner til debatmøde om, hvordan der bliver skabt mere ligestilling og mangfoldighed i teater- og musikbranchen.

23-04-2018

Ny leder til Svendborg Scenekunstakademi

Gitte Gry Bech Ballesheim skal stå i spidsen for Svendborg Scenekunstakademi og skabe en ny 3-årig gymnasial uddannelse for Danmarks teatertalenter.

20-04-2018

SWOP festival og 10 år som egnsteater

Utæmmelige hollandske vilddyr, MAXI golf for hele kroppen og sveddryppende belgisk 90’er-fest er blot nogle af de ting, publikum kan opleve, når Aaben Dans afholder den fjerde SWOP-festival 3.-7. maj i Roskilde og samtidig fejrer deres 10-årsjubilæum som egnsteater i Roskilde.

20-04-2018

Navnenyt: Kasper Holten ny teaterchef for Det Kongelige Teater

Det Kongelige Teater kunne i dag den 20. april annoncere, at Kasper Holten er udnævnt som ny teaterchef fra 1. september 2018.

19-04-2018

Talk Town i Huset-KBH

Festivalen Talk Town finder sted for tredje gang i år. Denne gang 3.- 5. maj 2018 i Huset-KBH. Under festivalen afholder Københavns Musikteater en hel dag om scenekunst.

18-04-2018

PS Profil: Teater Refleksion

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teater Refleksion.

17-04-2018

Kunst- og Kulturpolitisk Topmøde: Dansk kunstpolitik i en globaliseret verden

Tirsdag den 15. maj inviterer Dansk Kunstnerråd, Kulturmødet Mors 2018 og Have Kommunikation til Kunst- og Kulturpolitisk Topmøde på Christiansborg. Kulturminister Mette Bock deltager, og danske kunstnere, politikere, kulturpersonligheder og formanden for Folketingets Kulturudvalg giver deres bud på, hvad kunsten kan gøre for at forandre samfundet. 

16-04-2018

Filiorum og Gentofte Kommune indgår ny aftale om teater til kommunens børn og unge

Filiorum og Gentofte Kommune tager nu hul på et nyt kapitel i deres samarbejde. Oven på fire sæsoner, hvor Filiorum har præsenteret professionelt teater og teaterfestivaler for børn og unge i kommunen, ligger nu en dugfrisk aftale om at sprede livsbekræftende og underfundige læringsforløb med teater som omdrejningspunkt til skoler, dagtilbud, GFO’er og fritidscentre.

16-04-2018

Scenekunstnere modtager livsvarig hædersydelse

Fire kunstnere, herunder scenekunstnerne Bodil Alling og Kitt Johnson, modtager livsvarig hædersydelse fra Statens Kunstfond.

13-04-2018

Hans Henriksen: Hold profitmotivet ude af det kunstneriske arbejde

I et debatindlæg på Altinget.dk skriver Hans Henriksen, direktør for Aalborg Teater, at de ikke-kommercielle teatre ikke må tvinges til at agere på de samme præmisser som de kommercielle teatre. I stedet bør man fokusere på selve formidlingen af de offentligt støttede teatres forestillinger.

12-04-2018

Syddjurs Egnsteater har forberedt sig i flere år til Aprilfestival

Aprilfestival indtager Syddjurs Kommune den 15.-22. april 2018, men allerede tilbage i 2013 begyndte Syddjurs Egnsteater at forberede sig til festivalen.

11-04-2018

PS Profil: Teatergruppen Batida

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teatergruppen Batida.

11-04-2018

Navnenyt: Ditte Felding bliver ny leder af Teaterhuset Filuren

Den 1. august 2018 starter Ditte Felding som ny leder af Teaterhuset Filuren.

10-04-2018

Samtalesalon om ligestilling, køn og feminisme

Hvordan finder man vej i de mange feminismer, der på tværs af køn, social klasse, seksuel orientering og etnicitet gør krav på ligestilling? Teatret Svalegangen og Kvindemuseet har slået pjalterne sammen, og folder emnet ud i en samtalesalon om køn, ligestilling og feminisme.

Proscenium er de danske teatres portal til internettet.
Artikler på Proscenium skrives og redigeres af TIO's sekretariat.
Opslagstavlen på Proscenium er brugerdrevet; TIO fralægger sig ethvert ansvar for indlæg på opslagstavlen.