Modtag ugentlig nyhedsbrev
tilmeld
afmeld
     
 
OPSLAGS-
TAVLEN
SE FLERE
     
 
 
   
       
 

ARTIKLER

Følg med i scenekunsten!
Tilmeld dig ovenfor hvis du vil modtage Prosceniums ugentlige nyhedsoversigt (udsendes mandage)
<12345678910>
 
20-12-2017 | artikel nr. 6516
del

Kunst og kultur på finansloven

Tirsdag den 19. december blev finansloven 2018 efter længere forhandlinger underskrevet. På den kommende finanslov er der afsat 74 mio. kr. til nye initiativer, og derudover er Regeringen og DF blevet enige om at etablere to nye regionale fonde.

Regeringen og DF blev efter længere forhandlinger enige om at underskrive Finansloven 2018.

Der er i næste års finanslov ikke mange ændringer i, hvor mange penge der er sat af til kunst og kultur. 74 mio. kr. har Regeringen og DF dog afsat til nye kulturelle initiativer, og derudover er de blevet enige om at etablere to nye regionale fonde. Til disse nye fonde er der afsat 4,8 mio. kr., som skal findes gennem besparelser i Statens Kunstfond.

Omprioriteringsbidraget

Selv om der ikke er sket de store ændringer i tilskuddet til scenekunstområdet, så er omprioriteringsbidraget stadig en realitet – og en stor udfordring for teatre og kulturinstitutioner. De besparelser, som grønthøstermetoden fører med sig, er ødelæggende for området.

Nye fonde skal skabe lokalt engagement

For at styrke kunstlivet uden for hovedstaden og udviklingen af den lokale kunstproduktion er Regeringen og DF blevet enige om at etablere to nye regionale kunstfonde, nemlig Den Jyske Kunstfond og Øernes Kunstfond.

Hertil afsættes der i alt 4,8 mio. kr., som skal findes gennem besparelser i Statens Kunstfond. Hvor fonden vil spare, vides endnu ikke, men det er op til fonden selv at beslutte dette.

Midlerne i de to regionale fonde skal uddeles af to nye udvalg, der skal fungere på lige fod med det nuværende Statens Kunstfond. Udvalgene skal honoreres inden for den samlede ramme på 4,8 mio. kr.

Det er endnu ikke besluttet, hvordan og hvem der skal udpege de nye fondsmedlemmer, der skal uddele midlerne, men det bliver en forudsætning, at projekterne også har lokal medfinansiering for at få støtte fra fondene.

TIO har stillet sig kritiske over for etableringen af disse nye fonde. I et debatindlæg på Altinget.dk skriver TIOs formand, Dorthe Skøtt Bébe:

”Det vil i sidste ende skabe mere bureaukrati, når fondene skal afholde deres møder, når Slots- og Kulturstyrelsen skal betjene fondene, når fondene skal gennemgå ansøgninger – og ikke mindst når også ansøgerne skal ansøge om midler hos både en regional fond og Statens Kunstfond. Altså det modsatte af en forenkling af støttestrukturen, som kulturministeren har talt for.”

Store ændringer gennem reformer – ikke på finansloven

I en pressemeddelelse siger kulturminister Mette Bock:

”Jeg synes, der er gode initiativer på finansloven i år, men de store ændringer på kulturområdet skal komme gennem det reformarbejde, som er i fuld gang. Det er nytænkning, der skal give plads til yderligere udvikling i en tid med stigende interesse for kultur. I 2018 kommer vi bl.a. til at se på museernes tilskudsstruktur, scenekunstområdet, de kunstneriske uddannelser og ikke mindst medieområdet, hvor vi skal lande en politisk aftale, som vil have fokus på dansk kvalitetsindhold.

Reformarbejdet er ikke noget som klares fra den ene dag til den anden – vi skal træffe nogle kloge, modige beslutninger, der sikrer langsigtet stabilitet, balance og udvikling.”

Læs også:

Dorthe Skøtt Bébes debatindlæg på Altinget.dk

74 mio. kr. til nye kulturinitiativer på regeringens finanslov (KUM.dk)

To nye regionale fonde skal styrke kunsten uden for hovedstaden (KUM.dk)

20-04-2018

SWOP festival og 10 år som egnsteater

Utæmmelige hollandske vilddyr, MAXI golf for hele kroppen og sveddryppende belgisk 90’er-fest er blot nogle af de ting, publikum kan opleve, når Aaben Dans afholder den fjerde SWOP-festival 3.-7. maj i Roskilde og samtidig fejrer deres 10-årsjubilæum som egnsteater i Roskilde.

20-04-2018

Navnenyt: Kasper Holten ny teaterchef for Det Kongelige Teater

Det Kongelige Teater kunne i dag den 20. april annoncere, at Kasper Holten er udnævnt som ny teaterchef fra 1. september 2018.

19-04-2018

Talk Town i Huset-KBH

Festivalen Talk Town finder sted for tredje gang i år. Denne gang 3.- 5. maj 2018 i Huset-KBH. Under festivalen afholder Københavns Musikteater en hel dag om scenekunst.

18-04-2018

PS Profil: Teater Refleksion

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teater Refleksion.

17-04-2018

Kunst- og Kulturpolitisk Topmøde: Dansk kunstpolitik i en globaliseret verden

Tirsdag den 15. maj inviterer Dansk Kunstnerråd, Kulturmødet Mors 2018 og Have Kommunikation til Kunst- og Kulturpolitisk Topmøde på Christiansborg. Kulturminister Mette Bock deltager, og danske kunstnere, politikere, kulturpersonligheder og formanden for Folketingets Kulturudvalg giver deres bud på, hvad kunsten kan gøre for at forandre samfundet. 

16-04-2018

Filiorum og Gentofte Kommune indgår ny aftale om teater til kommunens børn og unge

Filiorum og Gentofte Kommune tager nu hul på et nyt kapitel i deres samarbejde. Oven på fire sæsoner, hvor Filiorum har præsenteret professionelt teater og teaterfestivaler for børn og unge i kommunen, ligger nu en dugfrisk aftale om at sprede livsbekræftende og underfundige læringsforløb med teater som omdrejningspunkt til skoler, dagtilbud, GFO’er og fritidscentre.

16-04-2018

Scenekunstnere modtager livsvarig hædersydelse

Fire kunstnere, herunder scenekunstnerne Bodil Alling og Kitt Johnson, modtager livsvarig hædersydelse fra Statens Kunstfond.

13-04-2018

Hans Henriksen: Hold profitmotivet ude af det kunstneriske arbejde

I et debatindlæg på Altinget.dk skriver Hans Henriksen, direktør for Aalborg Teater, at de ikke-kommercielle teatre ikke må tvinges til at agere på de samme præmisser som de kommercielle teatre. I stedet bør man fokusere på selve formidlingen af de offentligt støttede teatres forestillinger.

12-04-2018

Syddjurs Egnsteater har forberedt sig i flere år til Aprilfestival

Aprilfestival indtager Syddjurs Kommune den 15.-22. april 2018, men allerede tilbage i 2013 begyndte Syddjurs Egnsteater at forberede sig til festivalen.

11-04-2018

PS Profil: Teatergruppen Batida

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teatergruppen Batida.

11-04-2018

Navnenyt: Ditte Felding bliver ny leder af Teaterhuset Filuren

Den 1. august 2018 starter Ditte Felding som ny leder af Teaterhuset Filuren.

10-04-2018

Samtalesalon om ligestilling, køn og feminisme

Hvordan finder man vej i de mange feminismer, der på tværs af køn, social klasse, seksuel orientering og etnicitet gør krav på ligestilling? Teatret Svalegangen og Kvindemuseet har slået pjalterne sammen, og folder emnet ud i en samtalesalon om køn, ligestilling og feminisme.

10-04-2018

Island Connect-residency går til Gunilla Lind Danseteater og Tatjana Vukadinovic

De to vindere af Island Connect Kroatien er nu fundet: Gunilla Lind Danseteater fra Danmark og Tatjana Vukadinović fra Kroatien. De skal også indgå i programmet for Bornholms Kulturuge i september.

10-04-2018

Høring i Beskæftigelses- og Ligestillingsministeriet om seksuel chikane

I går, mandag den 9. april 2018, holdt beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og ligestillingsminister Karen Ellemann en fælles høring om seksuel chikane på arbejdspladsen.

08-04-2018

Dansk Teater søger direktør

Til at stå i spidsen for den kommende brancheorganisation, Dansk Teater, som etableres på en generalforsamling den 13. juni 2018, søger fusionsudvalget nu en direktør til at stå i spidsen for organisationen.

Proscenium er de danske teatres portal til internettet.
Artikler på Proscenium skrives og redigeres af TIO's sekretariat.
Opslagstavlen på Proscenium er brugerdrevet; TIO fralægger sig ethvert ansvar for indlæg på opslagstavlen.