Modtag ugentlig nyhedsbrev
tilmeld
afmeld
     
 
OPSLAGS-
TAVLEN
SE FLERE
     
 
 
   
       
 

ARTIKLER

Følg med i scenekunsten!
Tilmeld dig ovenfor hvis du vil modtage Prosceniums ugentlige nyhedsoversigt (udsendes mandage)
<12345678910>
 
31-01-2018 | artikel nr. 6569
del

PS Profil: TEATRET

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer TEATRET.

Teater: ”TEATRET”
Navn: Hans Rønne
Titel: Skuespiller, Instruktør

1. Hvad er I særligt optagede af på jeres teater i øjeblikket?

Lige nu er vi optaget af at forberede en opsætning af King Lear, som vi i de næste par måneder skal producere i samarbejde med Teatret Møllen i Haderslev.

Det kan lyde som ulidelig selvovervurdering, at vi i vores lille butik vil tage livtag med en stor og kompleks sværvægtsklassiker. Men vi gør os heller ingen illusioner om, at vi kan forløse hele det nuancerede tragediedrama i fuld skala. I stedet må vi gøre en dyd af nødvendigheden og tillade os selv nogle radikale formmæssige greb på Shakespeares universelle historie om magt og afmagt, velvidende det er kronjuvelerne, vi piller ved. Vi bør nok rettelig tilføje: ”Frit efter Shakespeares tragedie King Lear”.

Til alle tider og i alle samfundslag er der mennesker, der går utrolig langt for at opretholde deres magtposition.

Vores ambition er, at vi gennem skelen til det absurde teater og klovnen kan ironisere over vores tilbøjelighed at klamre os til den magt, som vi alle må give afkald på... før eller siden.

2. Hvilket nyt initiativ har I haft mest held med?

Det må være musikforestillingen SLAGBALLE BANKE, som vi sidste sommer producerede i samarbejde med Teateriet Apropos.

Aarhus og omegn vrimler med unge musikalske mennesker, som tilsyneladende har gravet folkemusikken frem fra forældre- og bedsteforældregenerationens kommodeskuffer og nu spiller den tilsat et moderne, rytmisk twist.

Denne musikalske brobygning hos de unge gav os forrige efterår ideen til at udskrive en lille konkurrence på Facebook, hvor vi søgte nykomponeret musik og tekster til vores kommende teaterprojekt. En musikforestilling om et broget orkester af forskellig alder, køn og etnicitet, der skulle blive enige om at spille til afslutningen af den lokale byfest.

Interessen var overvældende. Vi modtog hele 148 musiknumre med tilhørende danske tekster – fra stille ballader til hård rock.

Ud fra dette overflødighedshorn udvalgte vi 12 sange, som vores historie blev bygget op omkring, og hvor vi afprøvede tesen om, at musik og sang er det eneste sociale kit, der virkelig swinger.

Glæden ved at få et sammenspil til at fungere er fantastisk, og når det svinger, opleves det, som om helheden er mere end summen af de enkelte dele.

SLAGBALLE BANKE blev særdeles godt modtaget af både publikum og presse, og vi arbejder nu på at få forestillingen sendt på turne i 2020.

3. Hvad glæder I jer til i næste sæson?

Vi glæder os bl.a. til at producere en teatermonolog for unge og voksne med udgangspunkt i Erlend Loes stærke og sorthumoristiske dagbogsroman ”Muleum” om en ung kvindes fortvivlelse over hendes elskede families død i en flyulykke.

Historien er en smuk, humoristisk og ærlig fortælling om en ung kvinde i sorg – et menneske i dyb, dyb krise.

Samtidig sættes det morbidt på spidsen, hvordan vi både som individ og som samfund har svært ved at håndtere sorg og tab som andet og mere end en hastig forbigående uligevægtig tilstand.

Mange af os har svært ved at være tæt på den personlige død og på de sørgende, og vi vil helst fikse det i en fart. Den afmagt og den meningsløshed, der naturligt følger med et smerteligt tab passer dårligt ind i vores moderne individualistiske livssyn. Tidligere tiders fællesskab, rituelle handlinger og tro på en større mening er erstattet med krav om at ”have det godt” og have tjek på tingene.

Vores hovedperson er et handlekraftigt menneske, og da der går uendelige psykologtimer, forslag om køb en hund og anden ulidelig lavpraktik i omgivelsernes velmenende sorgterapi, beslutter hun sig for at stikke af og gå på dramatisk jagt efter sin egen død, sit eget liv.

Hun er sin egen værste fjende og i hendes kamikazelignende kamp for at undgå livet, banker hun lige ind i det.

Det, der gør Erlend Loes historie egnet som teater i vores sammenhæng, er ikke mindst den omstændighed, at humoren og morbiditeten holder i hånd med smerten. Vi bevæger os konstant imellem grin og gråd. Julies situation er ikke er til at bære, men hendes selvironi, rationelle og logiske tankegang rammer os i hjertekulen.

Måske er livet trods alt livet værd.

Teksten bearbejdes for teater af Lærke Sanderhoff. Marie Mondrup skal spille den unge kvinde. Forestillingen skal sættes op på Husets Teater på Halmtorvet og spille der en periode, inden den skal videre på turne. Jeg får fornøjelsen af at sætte det i scene. Gitte Baastrup står for scenografien, og Poul Jepsen tager sig af teknik og lys.

4. Hvad står øverst på teatrets ønskeliste?

En fornyet treårig bevilling for perioden 2019 - 2021

Vi er lige nu midtvejs i den treårige bevillingsperiode, som Projektstøtteudvalget For Scenekunst tildelte os, sidst vi ansøgte om midler til at realisere vores projekter. Dette flerårige tilsagn har på alle måder været en gave for os, og det er en væsentlig grund til, at forestillingerne ”Lev menneske” og ”Slagballe banke” overhovedet kunne realiseres.

Såvel kunstnerisk som økonomisk og administrativt er der stor forskel på, om vi med nogenlunde sindsro kan planlægge og agere på tværs af sæsonskel, eller om alt skal rettes ind efter næste sæsonafslutning.

5. Hvad er den største teaterpolitiske udfordring netop nu?

Eftersom udbyttet af skattebetalte støttekroner til kunst- og kulturlivet jo ikke umiddelbart lader sig måle og veje i gængs forstand, ligger der en latent kulturpolitisk udfordring i at overbevise de politiske magthavere om det fornuftige i at bevilge tilstrækkeligt med penge til området.

Set med teaterbrillerne på er det et problem, at bevillingerne generelt i så mange år har været – og ser ud til fortsat at forblive – fastfrosset.

Ikke mindst på børneteaterområdet mangler der en styrkelse af bevillingerne – også til aftagerne.

Og med hensyn til egnsteatrene ville det være ønskeligt, at refusionsraten kom tilbage på de oprindelige 50 pct.

Joker-spørgsmålet fra seneste profilteater, Syddjurs Egnsteater: ”TEATRET” blev etableret helt tilbage i 1984 og har altså haft gang på teaterjorden i 34 år. Hvordan bliver I ved med at være nytænkende og komme uden om ”vi plejer”?

Faktisk er vi ikke særlig optaget af at tænke nyt. (Det radikalt nye kommer alligevel ikke fra os, men fra nye aktører.) Vi har mere fokus på, om vi nu også er tro mod vores udgangspunkt, nemlig en søgen efter det store i det små.

Skåret ind til benet handler alle vore forestillinger om det lille menneske, der bøvler med at få kærligheden til at blomstre. Men vi lader os gerne udfordre genremæssigt for at forhindre, at vi gentager os selv.

Det vigtigste for ”TEATRET” har altid været og er fortsat friheden til at kunne hente inspiration fra forskellig hold til realisering af de ideer, der på det givne tidspunkt trænger sig på, og så i hvert enkelt tilfælde søge de relevante mennesker og midler. De små produktioner i eget regi, mens de større projekter nødvendigvis må ske i samarbejde med mere ressourcestærke institutioner.

Stafet-spørgsmålet: Hvad vil I gerne spørge næste profilteater, Cantabile 2, om?

I er et velrenommeret dansk egnsteater med stærke relationer til Italien. Findes der lignende teaterinstitutioner i Italien støttet af staten eller af de enkelte regioner?

23-02-2018

Opfordring fra ministre: Bryd tabuet om seksuel chikane

I et brev til ledere, virksomheder og offentlige institutioner opfordrer ligestillingsminister Karen Ellemann og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen til at bryde tabuet om seksuel chikane.

22-02-2018

CPH STAGE: Highlights-udvalg klar

Hvert år udpeger CPH STAGE en række fremtrædende personer fra det danske scenekunstmiljø til at sidde i et uafhængigt udvalg, som skal udvælge en række highlights fra årets festivalprogram. Derudover har otte forestillinger fået produktionsstøtte til at spille på de internationale dage den 31. maj-2. juni 2018.

21-02-2018

PS Profil: Odin Teatret

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Odin Teatret.

19-02-2018

Navnenyt: Charlotte Bach tiltræder som jurist i TIO

Charlotte Bach tiltræder den 1. marts 2018 som TIOs nye jurist. Hun erstatter dermed Sanne Bech.

15-02-2018

En fælles stemme til Kulturmødet på Mors 2018

Vi gentager succesen fra sidste år og deltager til Kulturmødet på Mors 23-25. august 2018 med nye cases, der kan sætte gang i kulturdebatten.

13-02-2018

Forsker følger huskunstnerprojektet ”Fortællinger i lokalsamfundet”

I et forskningsprojekt, hvor Statens Kunstfonds Huskunstnerordning blev undersøgt, var seks caseprojekter udvalgt til at blive fulgt tæt af forskergruppen. En af de cases, som blev undersøgt, var Jesper la Cour og Det Fortællende Teaters samarbejde med Hem Skole i Skive.

12-02-2018

Danskerne er de største kulturforbrugere i EU

En ny opgørelse fra Eurostat viser, at hele 85,3 pct. af danskerne i løbet af et år deltager i en kulturel aktivitet. I gennemsnit deltager 63,7 pct. af europæerne i kulturelle aktiviteter.

09-02-2018

Island Connect residency går til Teater Bæst og Clownidoscopio Teatre

BIRCA og C.IN.E. har besluttet, hvem der får gratis recidency på Bornholm og Mallorca. Clownidoscopio Teatre, som kommer fra Ibiza, har allerede kontakt med Danmark, da deres stykke skal instrueres af Gitta Malling, teaterleder på Limfjordsteatret.

08-02-2018

Dansk Kunstnerråd om Åben Skole: Integrer kunst i skolen gennem fagligt samarbejde

I en ny rapport peger Dansk Kunstnerråd på, at de kunstneriske og kulturelle indslag i Åben Skole ofte blot bliver et underholdende indslag med kunstnere som ”dagens gæst”. I stedet for disse kortere besøg bør kunstnere og lærere indgå et samarbejde, forberede undervisningen sammen og derigennem drage fordel af hinandens fagligheder.

07-02-2018

PS Profil: Cantabile 2

I en serie skiftes TIO’s medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Cantabile 2.

06-02-2018

Stormøde: Teater- og filmbranchen viser vejen for andre brancher

Fredag den 2. februar løb et stormøde af stablen om psykisk arbejdsmiljø, sexkrænkelser og magt i film- og teaterbranchen. På mødet debatterede de ca. 180 deltagere livligt om bl.a. gråzoner og etiske retningslinjer. 
05-02-2018

Navnenyt: Maria Westh Hage er ny producent på Cantabile 2

Cantabile 2, egnsteater i Vordingborg, har ansat en producent med solid erfaring i ledelse, udvikling og samarbejde. Maria Westh Hage bor i Vordingborg, hvor hun i mange år har arbejdet inden for uddannelsesverdenen med skoleledelse, udvikling og samarbejder på tværs af organisationer, kommune og erhvervsliv.

02-02-2018

Fælles kultur med plads til forskellighed i kulturhus med 61 aktører

I forbindelse med Carte Blanches bidrag ”KUNSTEN AT LYTTE” til Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 lavede teatret et POP-OP-KULTURHUS i Viborg. I de 25 dage, kulturhuset var åbent, var der i alt 71 arrangementer med 61 forskellige aktører. Proscenium har talt med Carte Blanche, som giver deres anbefalinger til, hvordan man får et samarbejde med så mange parter til at lykkes.

01-02-2018

Årets Teateroplevelser 2017

CPHCulture har netop offentliggjort vinderne af Årets Teateroplevelser 2017:

30-01-2018

Navnenyt: Thorkild Andreasen udnævnt til Kunstrådet i Aarhus

Thorkild Andreasen, administrativ leder af Carte Blanche og medlem af TIOs bestyrelse, er ét af de seks nye medlemmer i Kunstrådet i Aarhus Kommune.

Proscenium er de danske teatres portal til internettet.
Artikler på Proscenium skrives og redigeres af TIO's sekretariat.
Opslagstavlen på Proscenium er brugerdrevet; TIO fralægger sig ethvert ansvar for indlæg på opslagstavlen.