Modtag ugentlig nyhedsbrev
tilmeld
afmeld
     
 
OPSLAGS-
TAVLEN
SE FLERE
     
 
 
   
       
 

ARTIKLER

Følg med i scenekunsten!
Tilmeld dig ovenfor hvis du vil modtage Prosceniums ugentlige nyhedsoversigt (udsendes mandage)
<12345678910>
 
21-02-2018 | artikel nr. 6585
del

PS Profil: Odin Teatret

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Odin Teatret.

Teater: Nordisk Teaterlaboratorium – Odin Teatret
Navn: Eugenio Barba, Ulrik Skeel og Per Kap Bech Jensen
Titel: Teaterleder, koordinator og administrerende direktør.

1. Hvad er I særligt optagede af på jeres teater i øjeblikket?

Under sidste festuge i 2017, den 10. i rækken siden 1989, blev der etableret en Kentaurlandsby i samarbejde med det franske teater Théâtre du Centaure foran rådhuset i Holstebro med ridebane, opstaldning og overnatning. Det franske teaters navn refererer til et grundelement ved deres arbejde: Skuespiller og hest er ét væsen. Tilstedeværelsen af nogle meget markante dyr midt i centrum udvidede pudsigt nok borgernes eksistentielle følelse. Børn, travle arbejdende, pensionister strømmede til. Selv de unge efter en bytur fandt hestene beroligende efter nattens strabadser. Vi arbejder derfor i øjeblikket på at få etableret Kentaurlandsbyen igen foran rådhuset i to uger i juni 2018 og på længere sigt, at den bliver et årligt tilbagevendende element, og Holstebro for en stund transformeres til en hestenes by.

Et andet projekt er Idom Biennalen, der startede i 2016. Over 14 dage blev en tom mark transformeret til skueplads for line dance, nycirkus, heste, forestillingen Hamlet til Hest, landbrugsmaskiner, Bo Stief, unge talenter, gudstjeneste og pop-up-bal for skoleelever. Alt sammen omkredset af 60 tons halm, opbygget som et Colosseum i Rom. Enhver landsby i ”festjylland” bør have en biennale. I 2018 lanceres Biennalen med inspiration af Vivaldi.

I samarbejde med gymnasiet, biblioteket, kunstmuseet og boghandleren i Holstebro har vi en særudgave af lyrikarrangementet 'Poesi på en torsdag', der i april gæstes af den syriske digter Adonis. Og efter sommerferien er der Odin Week Festival i august – en årligt tilbagevendende international workshop i Odin Teatrets maskinrum for 60 deltagere. I 2018 afholdes der to, hvor den første er international, og den anden afholdes specielt for spansktalende.

Selvom der er lang tid til Festugen 2020, så er vi allerede i gang med at sætte de første streger. Temaet for festugen er ’Generationer – transformationer’ og er sat til at løbe over 10 dage i starten af juni.

Endelig har vi kerneopgaven med forestillingerne. Ensemblet med 12 personer er netop kommet tilbage fra Madrid og drager snart til Theatre Olympics i Indien. Derefter er der ensembleforestillinger i Iran, Frankrig og Rumænien samt nogle mindre ture for nogle af de små forestillinger til Kina m.v.

2. Hvilket nyt initiativ har I haft mest held med?

Det lyder uforskammet, men alle initiativer, vi sætter i gang, har held med sig. Blandt de mange vil vi nævne Transit-festivalen, som er viet til teaterkvinder. Den samler hvert tredje år 80 teaterkvinder i alle aldre fra hele verden i Holstebro til en 10-dagesmaraton med tre til fire forestillinger om dagen, workshops, møder og konferencer.

Et andet projekt er alle vores residensophold, som vi igennem hele vores levetid har vægtet som en væsentlig aktivitet ved siden af vores ”normale” aktiviteter. Dog har vi inden for seneste år arbejdet mere målrettet med at få etableret disse ophold i nær tilknytning til det lokale i Holstebro. Således er det en forudsætning, at et residensophold foruden deres eget arbejde skal lave et lokalt samarbejde med en institution uden for teatrets normale ramme. På den måde skabes der nye og anderledes møder mellem mennesker.

3. Hvad glæder I jer til i næste sæson?

Til alle de samarbejdsprojekter og møder med danske og udenlandske teatre og teaterfolk, som med skæbnens gunst og med en vis indsats af os selv, vil finde sted fremover.

4. Hvad står øverst på teatrets ønskeliste? 

Bygning af et ny arbejdsrum, som vi vil kalde Belvedere. Et ikke decideret forestillingsrum som de fire øvrige, vi har. Rummet er beregnet til at blive anvendt, også når der ikke er forestillinger. Det er derfor tænkt som et møderum for forskellige grupper, som er i residens på teatret, eller det kan fungere som opholdssted for besøgende på teatret, som kan sidde i det med deres arbejde eller fordybe sig i det store udvalg af bøger, som teatret dels har udgivet og dels har i sit velassorterede bibliotek. Rummet vil også give mulighed for, at man kan samle op til 20 personer til møder, oplæg, mindre symposier, poesioplæsningsarrangementer eller intimkoncerter.

5. Hvad er den største teaterpolitiske udfordring netop nu?

Få politikere til at blive dogmatikere: Kultur er et dogme, som ikke skal kvantificeres. Som menneskerettighederne.

Joker-spørgsmålet fra seneste profilteater, Cantabile 2: ”I er et af Danmarks ældste og mest markante egnsteatre på grund af jeres stærke kunstneriske profil og jeres stærke strukturelle integritet i måden at organisere jer og arbejde på, både som udviklende og producerende teater. Hvad er jeres nøgle, jeres motor, til fortsat at kunne inspirere hinanden?”

I en teatergruppe findes der ikke klart afmærkede specialiseringsområder. Enhver af os påtager sig mangfoldige administrative og organisationsmæssige opgaver, fordi den indsats giver os muligheden for at vie 10% af vores tid til det, som stadig i dag føles væsentligt: arbejdet med en ny forestilling sammen med nogle mennesker, man har delt sit professionelle liv med.

Stafet-spørgsmålet: Hvad vil I gerne spørge næste profilteater, Riddersalen, om?

Riddersalen har en lang historisk betydning for teaterlandskabet i Danmark. I 2017 fik I ny ledelse. Hvordan balancerer I arven, samtidig med at I udvikler jer: I forhold til jer selv, konteksten og de faste/nye brugere af det skønne teater?

21-03-2018

PS Profil: Teater Patrasket

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teater Patrasket.

20-03-2018

20. marts: International teaterdag for børn og unge markeres

Den 20. marts er den internationale teaterdag for børn og unge. I den anledning har ASSITEJs præsident, sydafrikanske Yvette Hardie, skrevet en World Day Message, som Proscenium.dk bringer i fuld længde herunder. Bemærk, at teksten er på engelsk.

16-03-2018

CPH STAGE-program med fokus på køn og krop

Kønsroller, stereotyper og seksualitet. Kropslige grænser og afgrænsninger. Det gennemgående tema for mange af forestillingerne på dette års CPH STAGE teaterfestival er køn og krop. Festivalprogrammet viser, at scenekunsten med bid, humor og alvor diskuterer tidens aktuelle tema: kønsidentitet og kønspolitik.

16-03-2018

Kulturministeren skyder debat om fremtidens scenekunst i gang

Hvad er borgernes ønsker til fremtidens scenekunst? Hvordan styrker vi det lokale ejerskab til de danske teatre? Hvordan får teatrene flere indtjeningsmuligheder? Hvordan sikrer vi optimale kunstneriske udviklingsmuligheder for scenekunsten? Sådan lyder nogle af spørgsmålene fra kulturminister Mette Bock, der inviterer til en bred debat om fremtidens scenekunst.

15-03-2018

Program for Aprilfestival offentliggjort

Så er årets program for Aprilfestival offentliggjort. Fra 10.-22. april er det muligt at bestille gratis billetter til forestillingerne.

14-03-2018

Det Kongelige Teater rammes også af konflikten

Som statslig institution rammes Det Kongelige Teater samt Kulturministeriet også af den varslede strejke og lockout. Øvrige teatre rammes ikke, da de ikke er offentlige institutioner.

13-03-2018

8,5 mio. kr. til at styrke publikumsudvikling på teatre

Kulturministeren har afsat 8,5 mio. kroner til et 3-årigt projekt, der skal styrke publikumsudviklingen på scenekunstområdet til gavn for borgere i hele Danmark. Projektet forankres hos Udviklingsplatformen for Scenekunst, der bl.a. skal lave publikumsundersøgelser og igangsætte nye udviklingseksperimenter.

12-03-2018

Få indblik i teatres partnerskaber med dagtilbud på børnekulturkonference

Tre teatre, nemlig Det Lille Teater og Marionet Teatret i Kongens Have, Teatret Fair Play samt Aaben Dans fik i marts 2017 støtte fra puljen til nye partnerskaber mellem dagtilbud og kulturinstitutioner.

09-03-2018

Kultur og erhverv samles i nyt KL-udvalg

KL opretter to yderligere udvalg i valgperioden 2018-2022, så de fremover har otte udvalg. Børne- og Kulturudvalget skilles ad, så kultur fremover er en del af det nye Kultur-, Erhverv- og Planudvalg.

08-03-2018

Dansk scenekunst på internationale messer

Statens Kunstfond har i år stande på internationale messer i hhv. Düsseldorf og Montréal. Scenekunstnere, managere og producenter kan søge om at blive en del af kunstfondens stande.

07-03-2018

PS Profil: Himmerlands Teater

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Himmerlands Teater.

06-03-2018

DF: Afskaf legater, hædersydelser og støtte til udenlandske kunstaktiviteter

Søndag Aften giver i en artikel et overblik over Dansk Folkepartis forslag om kunstfonde, legatuddelinger, kunst i det offentlige rum samt omlægning af systemet med hædersydelse.

05-03-2018

Nordisk Kulturdag med fokus på ligestilling

På Nordisk Kulturdag 2018 i Stockholm var der fokus på ligestilling som vejen til publikumsudvikling og på talmateriale fra Kulturanalys Norden, som viser, at fordelingen mellem køn og etnicitet i kunstmiljøerne ikke afspejler befolkningstallene.

02-03-2018

Aprilfestival med mere end 100 professionelle teatre

Når ’Aprilfestival – teater for små & store’ løber af stablen fra 15. til 22. april i Syddjurs Kommune bliver det med mere end 100 professionelle teatre, der præsenterer teater for børn og unge i alderen 0-16 år. Det gør festivalen til den største af sin slags i verden.

01-03-2018

Analyse fra Søndag Aften: Sådan fordeler de kommunale kulturkroner sig

I en række artikler gennemgår Søndag Aften kommunernes kulturbudgetter for 2018. Kommunerne har øget deres budgetter til både teatre og museer, mens de sparer på budgetterne til bibliotekerne.

Proscenium er de danske teatres portal til internettet.
Artikler på Proscenium skrives og redigeres af TIO's sekretariat.
Opslagstavlen på Proscenium er brugerdrevet; TIO fralægger sig ethvert ansvar for indlæg på opslagstavlen.