Modtag ugentlig nyhedsbrev
tilmeld
afmeld
     
 
OPSLAGS-
TAVLEN
SE FLERE
     
 
 
   
       
 

ARTIKLER

Følg med i scenekunsten!
Tilmeld dig ovenfor hvis du vil modtage Prosceniums ugentlige nyhedsoversigt (udsendes mandage)
<12345678910>
 
16-03-2018 | artikel nr. 6623
del

CPH STAGE-program med fokus på køn og krop

Forestillingen Manning er fri. Foto: Jon Kort.

Kønsroller, stereotyper og seksualitet. Kropslige grænser og afgrænsninger. Det gennemgående tema for mange af forestillingerne på dette års CPH STAGE teaterfestival er køn og krop. Festivalprogrammet viser, at scenekunsten med bid, humor og alvor diskuterer tidens aktuelle tema: kønsidentitet og kønspolitik.

Programmet for CPH STAGE teaterfestival byder på hele 90 forestillinger, der finder sted på 40 venues og spillesteder over hele København og Frederiksberg fra d. 31. maj til d. 9. juni.

Publikum har mulighed for at se eller gense store publikumssucceser fra denne sæson som Diktatoren på Nørrebro Teater og Rocky! på Husets Teater og Et vintereventyr på Republique fra sidste sæson. Flere forestillinger premierer for første gang i København under festivalen. Bl.a. de anmelderroste forestillinger Byen med Claes Bang af Odense Teater og Nothing af Teater Nordkraft. 

#Metoo-kampagnen sparker liv i kønsdebat

I efteråret slog #Metoo-kampagnen for alvor igennem i Danmark og fik sparket liv i kønsdebatten i den danske teater- og filmbranche. Netop kønspolitik og kønsidentitet er et gennemgående tema i flere af programmets forestillinger.

På Betty Nansen Teatret kan man bl.a. opleve Mungo Parks forestilling Manning er fri, der handler om den amerikanske whistleblower Bradley Manning, som under sin isolationsfængsling bliver til Chelsea Manning.  På Sort/Hvid igangsætter Madame Nielsen en kamp mellem racer og køn i forestillingen White Nigger # Black Madonna. På Teater Grob kan man opleve en kønspolitisk collage om mandens identitet i Hvordan man(d) gør. Forestillingen er skrevet af fire kvinder og undersøger, hvordan manden ’agerer sit køn’ i forskellige sociale sammenhænge og situationer – set gennem kvinders øjne. Kussesumpen på Teatret ved Sorte Hest søger på humoristisk og hjertelig facon tilbage til en kønsdebat, hvor der er plads til ironi, tabubelagte seksuelle drifter og ikke mindst til mænd.

Publikumsinddragende teater

En anden gennemgående tendens er publikumsinddragende teater. Her får man mulighed for at gå i direkte dialog med kunsten og opleve den på egen krop. Hvis man tør, kan man f.eks. tage på en rejse ud i natten med forestillingen The Night af Hello!Earth og Københavns Internationale Teater. Forestillingen varer hele natten, hvorfor man skal huske sovepose og tandbørste. I danseforestillingen One One One af Corpus bliver to publikummer tilbudt plads lige foran to dansere, hvorefter de kan opleve en unik forestilling skabt specielt til dem.

Fakta om CPH STAGE 2018

CPH STAGE finder sted på 40 venues og spillesteder over hele København og Frederiksberg fra d. 31. maj til d. 9. juni. 

Programmet byder på over 90 forestillinger. Herudover får publikum en enestående mulighed for at opleve readings, skoleforestillinger med morgendagens stjerner, åbne prøver, events, fester, særarrangementer og meget mere.

Den Brune Kødby danner i år rammen om festivalcentrum i samarbejde med teatrene Husets Teater, Sort/Hvid og Warehouse9. 

CPH STAGE blev skabt som et initiativ nedefra af fire mindre københavnske teatre (GROB, Husets Teater, Teater V og Sort/Hvid (det daværende CaféTeatret)) og fandt sted første gang i 2013.

Læs mere om CPH STAGE

23-04-2018

Ny leder til Svendborg Scenekunstakademi

Gitte Gry Bech Ballesheim skal stå i spidsen for Svendborg Scenekunstakademi og skabe en ny 3-årig gymnasial uddannelse for Danmarks teatertalenter.

20-04-2018

SWOP festival og 10 år som egnsteater

Utæmmelige hollandske vilddyr, MAXI golf for hele kroppen og sveddryppende belgisk 90’er-fest er blot nogle af de ting, publikum kan opleve, når Aaben Dans afholder den fjerde SWOP-festival 3.-7. maj i Roskilde og samtidig fejrer deres 10-årsjubilæum som egnsteater i Roskilde.

20-04-2018

Navnenyt: Kasper Holten ny teaterchef for Det Kongelige Teater

Det Kongelige Teater kunne i dag den 20. april annoncere, at Kasper Holten er udnævnt som ny teaterchef fra 1. september 2018.

19-04-2018

Talk Town i Huset-KBH

Festivalen Talk Town finder sted for tredje gang i år. Denne gang 3.- 5. maj 2018 i Huset-KBH. Under festivalen afholder Københavns Musikteater en hel dag om scenekunst.

18-04-2018

PS Profil: Teater Refleksion

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teater Refleksion.

17-04-2018

Kunst- og Kulturpolitisk Topmøde: Dansk kunstpolitik i en globaliseret verden

Tirsdag den 15. maj inviterer Dansk Kunstnerråd, Kulturmødet Mors 2018 og Have Kommunikation til Kunst- og Kulturpolitisk Topmøde på Christiansborg. Kulturminister Mette Bock deltager, og danske kunstnere, politikere, kulturpersonligheder og formanden for Folketingets Kulturudvalg giver deres bud på, hvad kunsten kan gøre for at forandre samfundet. 

16-04-2018

Filiorum og Gentofte Kommune indgår ny aftale om teater til kommunens børn og unge

Filiorum og Gentofte Kommune tager nu hul på et nyt kapitel i deres samarbejde. Oven på fire sæsoner, hvor Filiorum har præsenteret professionelt teater og teaterfestivaler for børn og unge i kommunen, ligger nu en dugfrisk aftale om at sprede livsbekræftende og underfundige læringsforløb med teater som omdrejningspunkt til skoler, dagtilbud, GFO’er og fritidscentre.

16-04-2018

Scenekunstnere modtager livsvarig hædersydelse

Fire kunstnere, herunder scenekunstnerne Bodil Alling og Kitt Johnson, modtager livsvarig hædersydelse fra Statens Kunstfond.

13-04-2018

Hans Henriksen: Hold profitmotivet ude af det kunstneriske arbejde

I et debatindlæg på Altinget.dk skriver Hans Henriksen, direktør for Aalborg Teater, at de ikke-kommercielle teatre ikke må tvinges til at agere på de samme præmisser som de kommercielle teatre. I stedet bør man fokusere på selve formidlingen af de offentligt støttede teatres forestillinger.

12-04-2018

Syddjurs Egnsteater har forberedt sig i flere år til Aprilfestival

Aprilfestival indtager Syddjurs Kommune den 15.-22. april 2018, men allerede tilbage i 2013 begyndte Syddjurs Egnsteater at forberede sig til festivalen.

11-04-2018

PS Profil: Teatergruppen Batida

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teatergruppen Batida.

11-04-2018

Navnenyt: Ditte Felding bliver ny leder af Teaterhuset Filuren

Den 1. august 2018 starter Ditte Felding som ny leder af Teaterhuset Filuren.

10-04-2018

Samtalesalon om ligestilling, køn og feminisme

Hvordan finder man vej i de mange feminismer, der på tværs af køn, social klasse, seksuel orientering og etnicitet gør krav på ligestilling? Teatret Svalegangen og Kvindemuseet har slået pjalterne sammen, og folder emnet ud i en samtalesalon om køn, ligestilling og feminisme.

10-04-2018

Island Connect-residency går til Gunilla Lind Danseteater og Tatjana Vukadinovic

De to vindere af Island Connect Kroatien er nu fundet: Gunilla Lind Danseteater fra Danmark og Tatjana Vukadinović fra Kroatien. De skal også indgå i programmet for Bornholms Kulturuge i september.

10-04-2018

Høring i Beskæftigelses- og Ligestillingsministeriet om seksuel chikane

I går, mandag den 9. april 2018, holdt beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og ligestillingsminister Karen Ellemann en fælles høring om seksuel chikane på arbejdspladsen.

Proscenium er de danske teatres portal til internettet.
Artikler på Proscenium skrives og redigeres af TIO's sekretariat.
Opslagstavlen på Proscenium er brugerdrevet; TIO fralægger sig ethvert ansvar for indlæg på opslagstavlen.