Modtag ugentlig nyhedsbrev
tilmeld
afmeld
     
 
OPSLAGS-
TAVLEN
SE FLERE
     
 
 
   
       
 

ARTIKLER

Følg med i scenekunsten!
Tilmeld dig ovenfor hvis du vil modtage Prosceniums ugentlige nyhedsoversigt (udsendes mandage)
<12345678910>
 
30-03-2018 | artikel nr. 6640
del

Cantabile 2 bidrager til inspirationskatalog om Åben Skole-erfaringer

Pressefoto fra Waves Festival, som knyttes til Åben Skole-projektet Verdensklasser.

Kulturministeriet og Undervisningsministeriet har udgivet et stort inspirationskatalog om erfaringer med Åben Skole. Cantabile 2 har med projektet Verdensklasser bidraget til kataloget og til at skabe succes med Åben Skole i Vordingborg Kommune.

Nyt inspirationskatalog giver gode råd til, hvordan kommuner, kultur- og fritidsliv og skoler kan arbejde sammen om "Åben skole".

Derudover præsenteres erfaringerne fra seks konkrete projekter ved tre videndelingsseminarer den 17., 19. og 24. april 2018 i henholdsvis Silkeborg, Middelfart og Hillerød.

Projekt ”Verdensklasser”

I Vordingborg Kommune er det Cantabile 2 med projektet Verdensklasser under ledelse af Siri Facchini Haff, der har indgået samarbejde med kommunens folkeskoler.

I projektet afholdes der hen over tre år i alt 36 projektuger af ca. en uges varighed, hvor folkeskoleklasser fra alle alderstrin arbejder med en professionel scenekunstner fra Cantabile 2. Sammen skaber de en forestilling, der kan vises for andre klasser og forældrene.

Forløbene har bl.a. styrket eleverne inden for bevægelse, fornemmelse for musik og for rum og givet dem viden om stemmens og kroppens virkemidler. De har fået træning i samarbejde, det at lytte aktivt til hinanden og bidrage med egne idéer – alle elementer, der er del af folkeskolens Fælles Mål.

Fra idé gennem kaos til resultat

I folkeskolen i dag er der et styrket fokus på, at eleverne skal kunne realisere projekter, de skal kunne handle og skabe et produkt. Og her udgør en forestillingsproces netop en afsluttet intens kreativ proces, fra idé – gennem kreativt kaos – til præsentation af resultatet, der kan opleves af andre. En kreativ proces, som kan overføres til en lang række andre processer, som ikke nødvendigvis har noget med teater at gøre.

Samarbejdets processer

Siri Facchini Haff, performer og projektudvikler på Cantabile 2, udtaler i inspirationskataloget:

“Projektet tager afsæt i den undervisningsplan, læreren har lavet, og som klassen arbejder med udgangspunkt i. Forud for forløbet kommer scenekunstneren fra teateret på besøg på skolen og danner sig nogle indtryk af, hvad eleverne er optagede af, og hvad lærerne arbejder med.

Erfaringen fra projektet er nemlig, at det er vigtigt, allerede inden arbejdet for alvor går i gang, at afsætte tid til, at kontaktpersonen fra teateret besøger klassen på en introdag. På introdagen præsenterer teaterets scenekunstner og læreren temaet for eleverne. Samtidig laver scenekunstneren nogle indledende øvelser. På den baggrund får scenekunstneren viden om, hvad eleverne synes, er spændende, og hvad eleverne synes, er svært. På den måde kan forløbet forberedes og målrettes mere nøje til elevernes faglige og sociale behov. ”

Tilknytning til Waves Festival for international scenekunst

I projektets andet år knyttes alle skoledistrikterne i kommunen desuden til den store Waves Festival for international scenekunst. Her udnyttes det, at en række store navne fra udlandet befinder sig i Vordingborg for en uge. De internationale kunstnere besøger skolerne og afholder workshops og spiller forestillinger på skolerne.

Håb om at videreføre projektet

Cantabile 2 har været meget tilfredse med projektet og siger: ”Verdensklasser er på mange måder et meget vellykket projekt, og vi håber at kunne videreføre både den nationale og internationale del af projektet fremover, så det bliver integrerede dele af skolernes årshjul, og så scenekunst bliver en naturlig og nødvendig del af elevernes udvikling og dannelse.”

Fakta om Inspirationskataloget

Inspirationskataloget indeholder erfaringer og viden fra seks af de i alt 31 kommunale projekter om Åben Skole, som er støttet af Undervisningsministeriet og Kulturministeriet. Projekterne handler blandt andet om entreprenørskab, identitet, billedkunst og håndværk og design.

Kataloget indeholder også en vejledning med konkrete trin og gode råd til både forvaltningen, skoleledelsen, lærere og pædagoger og de eksterne samarbejdsparter.

Fakta om Åben Skole

Folkeskolereformen styrker muligheden for, at landets skoler laver samarbejder om undervisningen med lokale virksomheder og det lokale kultur- og foreningsliv. Ambitionen er, at eleverne på den måde får en anderledes og mere praksisnær undervisning i de eksterne læringsrum, end de er vant til fra klasseværelset.

Læs mere

Læs mere om videndelingsseminarerne i Silkeborg, Middelfart og Hillerød

Inspirationskataloget kan downloades her

Læs mere om verdensklasser

23-04-2018

Ny leder til Svendborg Scenekunstakademi

Gitte Gry Bech Ballesheim skal stå i spidsen for Svendborg Scenekunstakademi og skabe en ny 3-årig gymnasial uddannelse for Danmarks teatertalenter.

20-04-2018

SWOP festival og 10 år som egnsteater

Utæmmelige hollandske vilddyr, MAXI golf for hele kroppen og sveddryppende belgisk 90’er-fest er blot nogle af de ting, publikum kan opleve, når Aaben Dans afholder den fjerde SWOP-festival 3.-7. maj i Roskilde og samtidig fejrer deres 10-årsjubilæum som egnsteater i Roskilde.

20-04-2018

Navnenyt: Kasper Holten ny teaterchef for Det Kongelige Teater

Det Kongelige Teater kunne i dag den 20. april annoncere, at Kasper Holten er udnævnt som ny teaterchef fra 1. september 2018.

19-04-2018

Talk Town i Huset-KBH

Festivalen Talk Town finder sted for tredje gang i år. Denne gang 3.- 5. maj 2018 i Huset-KBH. Under festivalen afholder Københavns Musikteater en hel dag om scenekunst.

18-04-2018

PS Profil: Teater Refleksion

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teater Refleksion.

17-04-2018

Kunst- og Kulturpolitisk Topmøde: Dansk kunstpolitik i en globaliseret verden

Tirsdag den 15. maj inviterer Dansk Kunstnerråd, Kulturmødet Mors 2018 og Have Kommunikation til Kunst- og Kulturpolitisk Topmøde på Christiansborg. Kulturminister Mette Bock deltager, og danske kunstnere, politikere, kulturpersonligheder og formanden for Folketingets Kulturudvalg giver deres bud på, hvad kunsten kan gøre for at forandre samfundet. 

16-04-2018

Filiorum og Gentofte Kommune indgår ny aftale om teater til kommunens børn og unge

Filiorum og Gentofte Kommune tager nu hul på et nyt kapitel i deres samarbejde. Oven på fire sæsoner, hvor Filiorum har præsenteret professionelt teater og teaterfestivaler for børn og unge i kommunen, ligger nu en dugfrisk aftale om at sprede livsbekræftende og underfundige læringsforløb med teater som omdrejningspunkt til skoler, dagtilbud, GFO’er og fritidscentre.

16-04-2018

Scenekunstnere modtager livsvarig hædersydelse

Fire kunstnere, herunder scenekunstnerne Bodil Alling og Kitt Johnson, modtager livsvarig hædersydelse fra Statens Kunstfond.

13-04-2018

Hans Henriksen: Hold profitmotivet ude af det kunstneriske arbejde

I et debatindlæg på Altinget.dk skriver Hans Henriksen, direktør for Aalborg Teater, at de ikke-kommercielle teatre ikke må tvinges til at agere på de samme præmisser som de kommercielle teatre. I stedet bør man fokusere på selve formidlingen af de offentligt støttede teatres forestillinger.

12-04-2018

Syddjurs Egnsteater har forberedt sig i flere år til Aprilfestival

Aprilfestival indtager Syddjurs Kommune den 15.-22. april 2018, men allerede tilbage i 2013 begyndte Syddjurs Egnsteater at forberede sig til festivalen.

11-04-2018

PS Profil: Teatergruppen Batida

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teatergruppen Batida.

11-04-2018

Navnenyt: Ditte Felding bliver ny leder af Teaterhuset Filuren

Den 1. august 2018 starter Ditte Felding som ny leder af Teaterhuset Filuren.

10-04-2018

Samtalesalon om ligestilling, køn og feminisme

Hvordan finder man vej i de mange feminismer, der på tværs af køn, social klasse, seksuel orientering og etnicitet gør krav på ligestilling? Teatret Svalegangen og Kvindemuseet har slået pjalterne sammen, og folder emnet ud i en samtalesalon om køn, ligestilling og feminisme.

10-04-2018

Island Connect-residency går til Gunilla Lind Danseteater og Tatjana Vukadinovic

De to vindere af Island Connect Kroatien er nu fundet: Gunilla Lind Danseteater fra Danmark og Tatjana Vukadinović fra Kroatien. De skal også indgå i programmet for Bornholms Kulturuge i september.

10-04-2018

Høring i Beskæftigelses- og Ligestillingsministeriet om seksuel chikane

I går, mandag den 9. april 2018, holdt beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og ligestillingsminister Karen Ellemann en fælles høring om seksuel chikane på arbejdspladsen.

Proscenium er de danske teatres portal til internettet.
Artikler på Proscenium skrives og redigeres af TIO's sekretariat.
Opslagstavlen på Proscenium er brugerdrevet; TIO fralægger sig ethvert ansvar for indlæg på opslagstavlen.