Modtag ugentlig nyhedsbrev
tilmeld
afmeld
     
 
OPSLAGS-
TAVLEN
SE FLERE
     
 
 
   
       
 

ARTIKLER

Følg med i scenekunsten!
Tilmeld dig ovenfor hvis du vil modtage Prosceniums ugentlige nyhedsoversigt (udsendes mandage)
<12345678910>
 
05-04-2018 | artikel nr. 6643
del

International performancekunstfestival sætter fokus på censur og sociale medier i kølvandet på #metoo

Macho Dance Workshop med den fillippinske koreograf og danser Eisa Johnson. Foto: Giannina Ottiker

Igen i år inviterer det københavnske kunstvenue Warehouse9 til International Performance Art Festival. I år har festivalens kuratorer valgt at sætte fokus på køn, kropsaktivisme og sociale medier samt på spørgsmålet om censur af LGBTQAI+-relateret kunst. Gennem workshops, talks og performance lectures danner Warehouse9 rammerne for en tværæstetisk samtale mellem lokale borgere, publikum, scenekunstaktører og internationale performere.

Torsdag den 19. april til søndag den 22. april præsenterer Warehouse9 fire dage med performance- og samtidskunst, der ønsker at undersøge og rykke ved den kunstneriske praksis, publikum og verden omkring os.

Sociale medier, vold og censur på programmet

Årets program sætter fokus på sociale medier og vold med den CPH:DOX-aktuelle dokumentar-performance “Cock, Cock.. Who’s there?” skabt af performancekunstneren Samira Elagoz baseret på egne oplevelser oven på en voldtægt. Som et led i årets tematik inviteres artister og publikum til en samtale om intimitet, kunstnerisk praksis og vold i en digital tidsalder.

Ud over vold er censur en central del af årets fokus hos IPAF. Der vil blive afholdt en paneldebat om LGBTQAI+ kunst og censur med deltagelse fra Leman Sevda Darıcıoğlu (TU) og Vala Tomasz Foltyn (PL). De to kunstnere har på forskellig vis erfaring med at være udsat for censur i forbindelse med deres arbejde som kunstnere og aktivister. Sidstnævnte åbner festivalen med en collage-performance, som ifølge arrangørerne sætter fokus på ekspressiv dans, autobiografisk tekst og ”grotesk teater”.

Publikum skal engageres og aktiveres

IPAF er kendt for et tæt samspil mellem kunstnere, kuratorerne og publikum. Også i år bliver festivalen grænsesøgende i såvel form som i indhold. I år præsenterer festivalen et gratis workshopprogram, som henvender sig til både publikum og kunstnere. Det tæller blandt andet en Macho Dance Workshop med den fillippinske koreograf og danser Eisa Johnson, kendt fra sit samarbejde med musikeren Peaches, og en kropsaktivistisk workshop med den britiske #bodypolitic-aktivist, Clare Farell.  

”Sådan som vi ser det, har en festival et ansvar for at engagere sit publikum mere end bare ”ind og ud”. Den har også et samfundsansvar. Vi ser det som vores opgave at skabe rammerne for kunstnerisk udvikling og at videregive konkrete færdigheder og erfaringer. Dette sker bedst ved at give mulighed nogle konkrete mødepunkter mellem kunstnere, aktivister og publikum, hvilket ofte ikke sker indenfor de mere traditionelle festivaler,” understreger producent Emma Sofie Møller.

Kurator Gritt Uldall-Jessen fortsætter:

”Vi ønsker med udbuddet af workshops og paneldebatter netop at aktivere og inddrage publikum. Værkerne på festivalen skal om muligt påvirke eller inspirere publikum til at tage stilling og evt. gribe ind i en given sag.”

Fakta om International Performance Art Festival

Festivalen, som også går under navnet IPAF, blev kickstartet i 2008 af Jørgen Callesen under navnet ”Body Images”. Dramatiker Gritt Uldall-Jessen sluttede sig til året efter, og siden har festivalen været kendt som IPAF. Festivalen udspringer af en kunstnerdreven scene med et direkte netværk til queer og kønspolitiske kunstnere og aktivister fra hele verden.

Den er støttet af Statens Kunstfond, Vesterbro Lokaludvalg, samt Creative Europe. Årets kuratorgruppe består af Emma Sofie Møller, Gritt Uldall-Jessen og Jørgen Callesen.

Tid: Torsdag d. 19. april-søndag d. 22. april
Sted: Warehouse9, Halmtorvet 11B, 1700 København

Se det fulde program her

23-04-2018

Ny leder til Svendborg Scenekunstakademi

Gitte Gry Bech Ballesheim skal stå i spidsen for Svendborg Scenekunstakademi og skabe en ny 3-årig gymnasial uddannelse for Danmarks teatertalenter.

20-04-2018

SWOP festival og 10 år som egnsteater

Utæmmelige hollandske vilddyr, MAXI golf for hele kroppen og sveddryppende belgisk 90’er-fest er blot nogle af de ting, publikum kan opleve, når Aaben Dans afholder den fjerde SWOP-festival 3.-7. maj i Roskilde og samtidig fejrer deres 10-årsjubilæum som egnsteater i Roskilde.

20-04-2018

Navnenyt: Kasper Holten ny teaterchef for Det Kongelige Teater

Det Kongelige Teater kunne i dag den 20. april annoncere, at Kasper Holten er udnævnt som ny teaterchef fra 1. september 2018.

19-04-2018

Talk Town i Huset-KBH

Festivalen Talk Town finder sted for tredje gang i år. Denne gang 3.- 5. maj 2018 i Huset-KBH. Under festivalen afholder Københavns Musikteater en hel dag om scenekunst.

18-04-2018

PS Profil: Teater Refleksion

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teater Refleksion.

17-04-2018

Kunst- og Kulturpolitisk Topmøde: Dansk kunstpolitik i en globaliseret verden

Tirsdag den 15. maj inviterer Dansk Kunstnerråd, Kulturmødet Mors 2018 og Have Kommunikation til Kunst- og Kulturpolitisk Topmøde på Christiansborg. Kulturminister Mette Bock deltager, og danske kunstnere, politikere, kulturpersonligheder og formanden for Folketingets Kulturudvalg giver deres bud på, hvad kunsten kan gøre for at forandre samfundet. 

16-04-2018

Filiorum og Gentofte Kommune indgår ny aftale om teater til kommunens børn og unge

Filiorum og Gentofte Kommune tager nu hul på et nyt kapitel i deres samarbejde. Oven på fire sæsoner, hvor Filiorum har præsenteret professionelt teater og teaterfestivaler for børn og unge i kommunen, ligger nu en dugfrisk aftale om at sprede livsbekræftende og underfundige læringsforløb med teater som omdrejningspunkt til skoler, dagtilbud, GFO’er og fritidscentre.

16-04-2018

Scenekunstnere modtager livsvarig hædersydelse

Fire kunstnere, herunder scenekunstnerne Bodil Alling og Kitt Johnson, modtager livsvarig hædersydelse fra Statens Kunstfond.

13-04-2018

Hans Henriksen: Hold profitmotivet ude af det kunstneriske arbejde

I et debatindlæg på Altinget.dk skriver Hans Henriksen, direktør for Aalborg Teater, at de ikke-kommercielle teatre ikke må tvinges til at agere på de samme præmisser som de kommercielle teatre. I stedet bør man fokusere på selve formidlingen af de offentligt støttede teatres forestillinger.

12-04-2018

Syddjurs Egnsteater har forberedt sig i flere år til Aprilfestival

Aprilfestival indtager Syddjurs Kommune den 15.-22. april 2018, men allerede tilbage i 2013 begyndte Syddjurs Egnsteater at forberede sig til festivalen.

11-04-2018

PS Profil: Teatergruppen Batida

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teatergruppen Batida.

11-04-2018

Navnenyt: Ditte Felding bliver ny leder af Teaterhuset Filuren

Den 1. august 2018 starter Ditte Felding som ny leder af Teaterhuset Filuren.

10-04-2018

Samtalesalon om ligestilling, køn og feminisme

Hvordan finder man vej i de mange feminismer, der på tværs af køn, social klasse, seksuel orientering og etnicitet gør krav på ligestilling? Teatret Svalegangen og Kvindemuseet har slået pjalterne sammen, og folder emnet ud i en samtalesalon om køn, ligestilling og feminisme.

10-04-2018

Island Connect-residency går til Gunilla Lind Danseteater og Tatjana Vukadinovic

De to vindere af Island Connect Kroatien er nu fundet: Gunilla Lind Danseteater fra Danmark og Tatjana Vukadinović fra Kroatien. De skal også indgå i programmet for Bornholms Kulturuge i september.

10-04-2018

Høring i Beskæftigelses- og Ligestillingsministeriet om seksuel chikane

I går, mandag den 9. april 2018, holdt beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og ligestillingsminister Karen Ellemann en fælles høring om seksuel chikane på arbejdspladsen.

Proscenium er de danske teatres portal til internettet.
Artikler på Proscenium skrives og redigeres af TIO's sekretariat.
Opslagstavlen på Proscenium er brugerdrevet; TIO fralægger sig ethvert ansvar for indlæg på opslagstavlen.