Modtag ugentlig nyhedsbrev
tilmeld
afmeld
     
 
OPSLAGS-
TAVLEN
SE FLERE
     
 
 
   
       
 

ARTIKLER

Følg med i scenekunsten!
Tilmeld dig ovenfor hvis du vil modtage Prosceniums ugentlige nyhedsoversigt (udsendes mandage)
<12345678910>
 
06-04-2018 | artikel nr. 6645
del

Zangenbergs Teater Vol. 2 vil styrke fantasien

Teaterleder på Zangenbergs Teater Thea Kulavig. Foto: Nicolai Egense

Zangenbergs Teater er stadig – her lidt over et år efter de mistede støtten som lille storbyteater – i fuld gang med at søge nye græsgange og sikre teatrets fremtid – nu under sloganet ”Styrk fantasien”. Teatrets leder, Thea Kulavig, er fortrøstningsfuld, for støtten fra publikum mangler ikke.

Af Caroline M. B. Kirkegaard

Frem til januar 2017 modtog Zangenbergs Teater støtte som lille storbyteater, og siden de røg ud af den kommunale ordning, har folkene bag teatret arbejdet hårdt for at finde nye områder at udforske og for at finde nye muligheder for støtte.

Proscenium mødtes med teaterleder Thea Kulavig for at høre mere om planerne for teatret.

Råb højt om teatrets raison d’être

Teatret har overlevet uden nogen fast støtte siden 2017 og har klaret sig med indtægterne fra billetsalg, crowdfundingstøtte samt støtte fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond til et treårigt udviklingsprojekt om børn og trivsel. 

Thea fortæller, at det netop har været vigtigt for dem at køre en ny profil op og at få nye visioner på plads og afprøvet, inden de søger om driftsstøtte. Og 1. juni er de klar: Så ligger der en ansøgning fra Zangenbergs Teater til Statens Kunstfond.

Teaterlederen er så absolut tilhænger af, at både stat og kommune støtter op om kunsten. ”Men lige nu er landskabet bare et andet,” siger hun og fortsætter: ”Og mens vi venter på, at det forhåbentligt ændrer sig igen, så er vi ude og råbe op om vores værd og vores raison d’être. Og det er da heller ikke publikum, men kommunen, som ikke længere støtter os. Kultur- og Fritidsudvalget flytter nemlig kunsten ud, hvor børnene bor – ud på broerne – og lukker derfor børneteatre i indre by. Men et børneteater i indre by er bare til for noget andet. Vi servicerer ikke kun lokale børnefamilier, men hele Sjælland – ja, hele Danmark.”

Samarbejder med handelsliv, dramaskoler og lokale institutioner

Siden januar 2018 har teatret haft fuld fart på med bl.a. at invitere nye målgrupper ind – f.eks. i form af ungdomsforestillinger produceret af unge scenekunstnere fra nye, professionelle teatre. Og så har de to egenproduktioner på vej: ’Far er sur’ og ’Fin(d) fem fejl’.

Derudover har teatret planer om:

  • Samarbejde med institutioner og skoler – og invitere publikum helt ind i maskinrummet.
  • Samarbejde med dramaskoler i både København og forstæderne til København for at give de unge et indblik i hele teaterapparatet, lige fra lys til kommunikation til skuespillet på scenen.
  • Samarbejde med den lokale handelsstandsforening og i det hele taget at arbejde mere sammen med naboerne – lige fra de mindre samarbejder og udveksling af konkrete tilbud til de større og fælles visioner om kultur i indre by og i den forbindelse at finde ud af, hvordan handels- og kulturliv kan supplere hinanden bedre.

Og på et eller andet tidspunkt skal teatret have et nyt navn, men indtil videre kører de videre under Zangenbergs Teater. For, som Thea fortæller, så er der stadig værdi i det gamle navn. Hun kalder det Zangenbergs Teater vol. 2 – og arbejder under det nye slogan ”Styrk fantasien”, som de mange, nye samarbejdspartnere netop også kan se sig selv arbejde for.

Holdet bag Zangenbergs Teater Vol. 2

Teaterleder Thea Kulavig og administrator Nina Jensen arbejder begge deltid og får derudover hjælp af Ingrid Alering, som er virksomhedspraktikant.

Thea siger: ”Så længe projektet giver mening, så bliver vi ved. Vi ved selvfølgelig, at man skal stoppe, når man opdager, at legen er slut – men vi opdager det stik modsatte. Vores største udfordring er timer i døgnet og hænder til at hjælpe. Vi mangler på ingen måde støtte og opbakning. Så vi bliver ved med at kæmpe for teatrets overlevelse.”

Til at hjælpe med det har Zangenbergs Teater fået en ny bestyrelse pr. 1. august 2017:

  • Per Baunsgaard, økonom i BUPL. Per var også del af den gamle bestyrelse.
  • Anne Rasmussen, kulturkonsulent i Ballerup Kommune og tidligere teaterchef på Københavns Musikteater.
  • Martin Geertz, uddannet skuespiller og teaterleder for Alias Produktion.
  • Troels Lundgaard Hansen, uddannet skolelærer og projektleder i Børne- og Ungdomsforvaltningen.
  • Kim Bach, freelance journalist og tilknyttet Radio24syv.
  • Jacob Smith, advokat i SMITH Law.

Bestyrelsen kan derfor med deres kunstneriske, økonomisk, juridiske og journalistiske kompetencer give Thea og Nina den bedst mulige sparring i forhold til at få en økonomisk ansvarlig institution op at køre.

Thea selv er cand.mag. i Dansk og Teatervidenskab og har tidligere arbejdet som kurator på Københavns Musikteater, været kunstnerisk leder på Det Kolde Bord og derudover arbejdet med mindre udviklingsprojekter – med få penge og meget hjerteblod, som hun selv formulerer det.

Nina er ligeledes cand.mag. i Teatervidenskab og har en fortid bl.a. i Teatercentrum og som administrator på Uppercut Danseteater.

Om Zangenbergs Teater

23-04-2018

Ny leder til Svendborg Scenekunstakademi

Gitte Gry Bech Ballesheim skal stå i spidsen for Svendborg Scenekunstakademi og skabe en ny 3-årig gymnasial uddannelse for Danmarks teatertalenter.

20-04-2018

SWOP festival og 10 år som egnsteater

Utæmmelige hollandske vilddyr, MAXI golf for hele kroppen og sveddryppende belgisk 90’er-fest er blot nogle af de ting, publikum kan opleve, når Aaben Dans afholder den fjerde SWOP-festival 3.-7. maj i Roskilde og samtidig fejrer deres 10-årsjubilæum som egnsteater i Roskilde.

20-04-2018

Navnenyt: Kasper Holten ny teaterchef for Det Kongelige Teater

Det Kongelige Teater kunne i dag den 20. april annoncere, at Kasper Holten er udnævnt som ny teaterchef fra 1. september 2018.

19-04-2018

Talk Town i Huset-KBH

Festivalen Talk Town finder sted for tredje gang i år. Denne gang 3.- 5. maj 2018 i Huset-KBH. Under festivalen afholder Københavns Musikteater en hel dag om scenekunst.

18-04-2018

PS Profil: Teater Refleksion

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teater Refleksion.

17-04-2018

Kunst- og Kulturpolitisk Topmøde: Dansk kunstpolitik i en globaliseret verden

Tirsdag den 15. maj inviterer Dansk Kunstnerråd, Kulturmødet Mors 2018 og Have Kommunikation til Kunst- og Kulturpolitisk Topmøde på Christiansborg. Kulturminister Mette Bock deltager, og danske kunstnere, politikere, kulturpersonligheder og formanden for Folketingets Kulturudvalg giver deres bud på, hvad kunsten kan gøre for at forandre samfundet. 

16-04-2018

Filiorum og Gentofte Kommune indgår ny aftale om teater til kommunens børn og unge

Filiorum og Gentofte Kommune tager nu hul på et nyt kapitel i deres samarbejde. Oven på fire sæsoner, hvor Filiorum har præsenteret professionelt teater og teaterfestivaler for børn og unge i kommunen, ligger nu en dugfrisk aftale om at sprede livsbekræftende og underfundige læringsforløb med teater som omdrejningspunkt til skoler, dagtilbud, GFO’er og fritidscentre.

16-04-2018

Scenekunstnere modtager livsvarig hædersydelse

Fire kunstnere, herunder scenekunstnerne Bodil Alling og Kitt Johnson, modtager livsvarig hædersydelse fra Statens Kunstfond.

13-04-2018

Hans Henriksen: Hold profitmotivet ude af det kunstneriske arbejde

I et debatindlæg på Altinget.dk skriver Hans Henriksen, direktør for Aalborg Teater, at de ikke-kommercielle teatre ikke må tvinges til at agere på de samme præmisser som de kommercielle teatre. I stedet bør man fokusere på selve formidlingen af de offentligt støttede teatres forestillinger.

12-04-2018

Syddjurs Egnsteater har forberedt sig i flere år til Aprilfestival

Aprilfestival indtager Syddjurs Kommune den 15.-22. april 2018, men allerede tilbage i 2013 begyndte Syddjurs Egnsteater at forberede sig til festivalen.

11-04-2018

PS Profil: Teatergruppen Batida

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teatergruppen Batida.

11-04-2018

Navnenyt: Ditte Felding bliver ny leder af Teaterhuset Filuren

Den 1. august 2018 starter Ditte Felding som ny leder af Teaterhuset Filuren.

10-04-2018

Samtalesalon om ligestilling, køn og feminisme

Hvordan finder man vej i de mange feminismer, der på tværs af køn, social klasse, seksuel orientering og etnicitet gør krav på ligestilling? Teatret Svalegangen og Kvindemuseet har slået pjalterne sammen, og folder emnet ud i en samtalesalon om køn, ligestilling og feminisme.

10-04-2018

Island Connect-residency går til Gunilla Lind Danseteater og Tatjana Vukadinovic

De to vindere af Island Connect Kroatien er nu fundet: Gunilla Lind Danseteater fra Danmark og Tatjana Vukadinović fra Kroatien. De skal også indgå i programmet for Bornholms Kulturuge i september.

10-04-2018

Høring i Beskæftigelses- og Ligestillingsministeriet om seksuel chikane

I går, mandag den 9. april 2018, holdt beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og ligestillingsminister Karen Ellemann en fælles høring om seksuel chikane på arbejdspladsen.

Proscenium er de danske teatres portal til internettet.
Artikler på Proscenium skrives og redigeres af TIO's sekretariat.
Opslagstavlen på Proscenium er brugerdrevet; TIO fralægger sig ethvert ansvar for indlæg på opslagstavlen.