Teaterleder på Zangenbergs Teater Thea Kulavig. Foto: Nicolai Egense
Af Caroline M. B. Kirkegaard
Frem til januar 2017 modtog Zangenbergs Teater støtte som lille storbyteater, og siden de røg ud af den kommunale ordning, har folkene bag teatret arbejdet hårdt for at finde nye områder at udforske og for at finde nye muligheder for støtte.
Proscenium mødtes med teaterleder Thea Kulavig for at høre mere om planerne for teatret.
Råb højt om teatrets raison d’être
Teatret har overlevet uden nogen fast støtte siden 2017 og har klaret sig med indtægterne fra billetsalg, crowdfundingstøtte samt støtte fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond til et treårigt udviklingsprojekt om børn og trivsel.
Thea fortæller, at det netop har været vigtigt for dem at køre en ny profil op og at få nye visioner på plads og afprøvet, inden de søger om driftsstøtte. Og 1. juni er de klar: Så ligger der en ansøgning fra Zangenbergs Teater til Statens Kunstfond.
Teaterlederen er så absolut tilhænger af, at både stat og kommune støtter op om kunsten. ”Men lige nu er landskabet bare et andet,” siger hun og fortsætter: ”Og mens vi venter på, at det forhåbentligt ændrer sig igen, så er vi ude og råbe op om vores værd og vores raison d’être. Og det er da heller ikke publikum, men kommunen, som ikke længere støtter os. Kultur- og Fritidsudvalget flytter nemlig kunsten ud, hvor børnene bor – ud på broerne – og lukker derfor børneteatre i indre by. Men et børneteater i indre by er bare til for noget andet. Vi servicerer ikke kun lokale børnefamilier, men hele Sjælland – ja, hele Danmark.”
Samarbejder med handelsliv, dramaskoler og lokale institutioner
Siden januar 2018 har teatret haft fuld fart på med bl.a. at invitere nye målgrupper ind – f.eks. i form af ungdomsforestillinger produceret af unge scenekunstnere fra nye, professionelle teatre. Og så har de to egenproduktioner på vej: ’Far er sur’ og ’Fin(d) fem fejl’.
Derudover har teatret planer om:
-
Samarbejde med institutioner og skoler – og invitere publikum helt ind i maskinrummet.
-
Samarbejde med dramaskoler i både København og forstæderne til København for at give de unge et indblik i hele teaterapparatet, lige fra lys til kommunikation til skuespillet på scenen.
-
Samarbejde med den lokale handelsstandsforening og i det hele taget at arbejde mere sammen med naboerne – lige fra de mindre samarbejder og udveksling af konkrete tilbud til de større og fælles visioner om kultur i indre by og i den forbindelse at finde ud af, hvordan handels- og kulturliv kan supplere hinanden bedre.
Og på et eller andet tidspunkt skal teatret have et nyt navn, men indtil videre kører de videre under Zangenbergs Teater. For, som Thea fortæller, så er der stadig værdi i det gamle navn. Hun kalder det Zangenbergs Teater vol. 2 – og arbejder under det nye slogan ”Styrk fantasien”, som de mange, nye samarbejdspartnere netop også kan se sig selv arbejde for.
Holdet bag Zangenbergs Teater Vol. 2
Teaterleder Thea Kulavig og administrator Nina Jensen arbejder begge deltid og får derudover hjælp af Ingrid Alering, som er virksomhedspraktikant.
Thea siger: ”Så længe projektet giver mening, så bliver vi ved. Vi ved selvfølgelig, at man skal stoppe, når man opdager, at legen er slut – men vi opdager det stik modsatte. Vores største udfordring er timer i døgnet og hænder til at hjælpe. Vi mangler på ingen måde støtte og opbakning. Så vi bliver ved med at kæmpe for teatrets overlevelse.”
Til at hjælpe med det har Zangenbergs Teater fået en ny bestyrelse pr. 1. august 2017:
-
Per Baunsgaard, økonom i BUPL. Per var også del af den gamle bestyrelse.
-
Anne Rasmussen, kulturkonsulent i Ballerup Kommune og tidligere teaterchef på Københavns Musikteater.
-
Martin Geertz, uddannet skuespiller og teaterleder for Alias Produktion.
-
Troels Lundgaard Hansen, uddannet skolelærer og projektleder i Børne- og Ungdomsforvaltningen.
-
Kim Bach, freelance journalist og tilknyttet Radio24syv.
-
Jacob Smith, advokat i SMITH Law.
Bestyrelsen kan derfor med deres kunstneriske, økonomisk, juridiske og journalistiske kompetencer give Thea og Nina den bedst mulige sparring i forhold til at få en økonomisk ansvarlig institution op at køre.
Thea selv er cand.mag. i Dansk og Teatervidenskab og har tidligere arbejdet som kurator på Københavns Musikteater, været kunstnerisk leder på Det Kolde Bord og derudover arbejdet med mindre udviklingsprojekter – med få penge og meget hjerteblod, som hun selv formulerer det.
Nina er ligeledes cand.mag. i Teatervidenskab og har en fortid bl.a. i Teatercentrum og som administrator på Uppercut Danseteater.
Om Zangenbergs Teater