Modtag ugentlig nyhedsbrev
tilmeld
afmeld
     
 
OPSLAGS-
TAVLEN
SE FLERE
     
 
 
   
       
 

ARTIKLER

Følg med i scenekunsten!
Tilmeld dig ovenfor hvis du vil modtage Prosceniums ugentlige nyhedsoversigt (udsendes mandage)
<12345678910>
 
12-04-2018 | artikel nr. 6652
del

Syddjurs Egnsteater har forberedt sig i flere år til Aprilfestival

Syddjurs Egnsteater og kulturhotellet.

Aprilfestival indtager Syddjurs Kommune den 15.-22. april 2018, men allerede tilbage i 2013 begyndte Syddjurs Egnsteater at forberede sig til festivalen.

Syddjurs Egnsteater har siden 2013 arbejdet på og forberedt sig til, at Aprilfestival kommer til deres kommune. Og siden september 2017 er forberedelserne i samarbejde med Teatercentrum og Syddjurs Kommune for alvor blevet intensiveret.
Proscenium har stillet Hege Tokle, som er teater- og kunstnerisk leder på Syddjurs Egnsteater, en række spørgsmål om deres engagement i og forventninger til Aprilfestivalen.

Hvorfor valgte I at arbejde på at få festivalen til kommunen?

”Vi vil vise, at der virkeligt sker noget herude og gøre folk stolte af Syddjurs. Samtidig er Aprilfestivalen en platform til at synliggøre Syddjurs Egnsteater, især internt i en kommune, der ikke er er centraliseret om én by. Her er mange lokale aviser og små byer, som ikke orienterer sig mod ét punkt. Derfor kan der stadig være nogle, som ikke er klar over, at vi har et professionelt teater i kommunen, og det håber jeg Aprilfestivalen kan være med til at gøre klart, at vi har.

Derudover er mit mål som egnsteater at gøre kommunen attraktiv og få flere børn til kommunen ved at løfte niveauet af kommunens børneaktiviteter. Vi vil få folk til at se, at kommunen gør noget for børn og unge – og få de unge, som vokser op i kommunen, til at blive i den og ikke forlade den.”

Hvad har I konkret gjort for at få festivalen til kommunen?

”Jeg indkaldte Syddjurs og Norddjurs kommune til et møde tilbage i starten af år 2013, hvor jeg præsenterede samarbejdsprojektet Hjerterum, der skulle få kommunerne til at samarbejde om scenekunst for børn. Det gode samarbejde skulle føre videre til, at man kunne arrangere Aprilfestivalen sammen her i år 2018. Nu er Norddjurs kommune så ikke med som arrangør, men de har været behjælpelige med at købe nogle forestillinger til Norddjurs, så der kommer også scenekunst ud til skolerne i Norddjurs. Og når de ikke havde økonomi til at være medarrangør, er jeg glad for, at vi er endt med, at mange bække små, herunder at Aarhus Kommune og Favrskov også har købt forestillinger, kan løfte sådan et projekt.”

Hvad forventer I at få ud af festivalen?

”Jeg forventer at borgerne sidder tilbage med en kæmpe stor oplevelse af det super høje niveau, der er i professionel scenekunst for børn. Der er ikke mange, som er klar over, at Danmark har verdens højeste niveau, når det gælder scenekunst for børn og unge, men det tror jeg, de bliver klar over her i kommunen.

Vi har vores eget ungdomscrew, VærelZe 313, som skaber kulturoplevelser for unge i kommunen. Når der kommer over 180 unge med til denne festival, så håber jeg, at det kan give større fokus på de unge på festivalen. Det, regner jeg med, kan smitte af på vores egne unge og inspirere dem endnu mere og på den måde styrke fødekæden til de ungdomsgrupper, vi har i Syddjurs Kommune. Altså vise de unge i Syddjurs Kommune, at du ikke behøver at være hipster for at være kulturel. Vise at du får en god base og et ansvar ved at være med til at arrangere noget og en masse gode oplevelser.

Slutteligt er Aprilfestivalen for os teaterfolk også et showroom og et netværksmøde, hvor vi viser vores forestillinger og sælger dem til turne. Så jeg forventer, at vores to fantastiske forestillinger ”Liget og Lottokuponen” samt ”Kæmpen som ikke havde hjerte i livet” bliver taget godt imod.”

Om Projekt Hjerterum – optakten til Aprilfestival

For at samle Syddjurs Kommune og vise, hvad der kan opstå, når man samarbejder på tværs af institutioner og målgrupper, har Syddjurs Egnsteater som optakt til festivalen arbejdet med bl.a. trilogien Projekt Hjerterum, som løb fra 2014 til 2017. En række forskellige forestillinger, som helt eller delvist byggede på virkelige historier fra Syddjurs.

Syddjurs Egnsteater og børneteatret Filuren skabte projektet i samarbejde med bl.a. Opgang2, Limfjordsteatret, folkeskoler i Aarhus og på Djursland, Fregatten Jylland, Gl. Estrup Herregårdsmuseum, Søfartsmuseet og Falstadmuseet i Norge.

Læs også:

PS Profil: Syddjurs Egnsteater

Syddjurs er klar til det store rykind (teateravisen.dk)

23-04-2018

Ny leder til Svendborg Scenekunstakademi

Gitte Gry Bech Ballesheim skal stå i spidsen for Svendborg Scenekunstakademi og skabe en ny 3-årig gymnasial uddannelse for Danmarks teatertalenter.

20-04-2018

SWOP festival og 10 år som egnsteater

Utæmmelige hollandske vilddyr, MAXI golf for hele kroppen og sveddryppende belgisk 90’er-fest er blot nogle af de ting, publikum kan opleve, når Aaben Dans afholder den fjerde SWOP-festival 3.-7. maj i Roskilde og samtidig fejrer deres 10-årsjubilæum som egnsteater i Roskilde.

20-04-2018

Navnenyt: Kasper Holten ny teaterchef for Det Kongelige Teater

Det Kongelige Teater kunne i dag den 20. april annoncere, at Kasper Holten er udnævnt som ny teaterchef fra 1. september 2018.

19-04-2018

Talk Town i Huset-KBH

Festivalen Talk Town finder sted for tredje gang i år. Denne gang 3.- 5. maj 2018 i Huset-KBH. Under festivalen afholder Københavns Musikteater en hel dag om scenekunst.

18-04-2018

PS Profil: Teater Refleksion

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teater Refleksion.

17-04-2018

Kunst- og Kulturpolitisk Topmøde: Dansk kunstpolitik i en globaliseret verden

Tirsdag den 15. maj inviterer Dansk Kunstnerråd, Kulturmødet Mors 2018 og Have Kommunikation til Kunst- og Kulturpolitisk Topmøde på Christiansborg. Kulturminister Mette Bock deltager, og danske kunstnere, politikere, kulturpersonligheder og formanden for Folketingets Kulturudvalg giver deres bud på, hvad kunsten kan gøre for at forandre samfundet. 

16-04-2018

Filiorum og Gentofte Kommune indgår ny aftale om teater til kommunens børn og unge

Filiorum og Gentofte Kommune tager nu hul på et nyt kapitel i deres samarbejde. Oven på fire sæsoner, hvor Filiorum har præsenteret professionelt teater og teaterfestivaler for børn og unge i kommunen, ligger nu en dugfrisk aftale om at sprede livsbekræftende og underfundige læringsforløb med teater som omdrejningspunkt til skoler, dagtilbud, GFO’er og fritidscentre.

16-04-2018

Scenekunstnere modtager livsvarig hædersydelse

Fire kunstnere, herunder scenekunstnerne Bodil Alling og Kitt Johnson, modtager livsvarig hædersydelse fra Statens Kunstfond.

13-04-2018

Hans Henriksen: Hold profitmotivet ude af det kunstneriske arbejde

I et debatindlæg på Altinget.dk skriver Hans Henriksen, direktør for Aalborg Teater, at de ikke-kommercielle teatre ikke må tvinges til at agere på de samme præmisser som de kommercielle teatre. I stedet bør man fokusere på selve formidlingen af de offentligt støttede teatres forestillinger.

11-04-2018

PS Profil: Teatergruppen Batida

I en serie skiftes TIOs medlemsteatre til at være ugens profil. 5 faste spørgsmål og 1 spørgsmål fra den forgangne uges profilteater. I denne uge svarer Teatergruppen Batida.

11-04-2018

Navnenyt: Ditte Felding bliver ny leder af Teaterhuset Filuren

Den 1. august 2018 starter Ditte Felding som ny leder af Teaterhuset Filuren.

10-04-2018

Samtalesalon om ligestilling, køn og feminisme

Hvordan finder man vej i de mange feminismer, der på tværs af køn, social klasse, seksuel orientering og etnicitet gør krav på ligestilling? Teatret Svalegangen og Kvindemuseet har slået pjalterne sammen, og folder emnet ud i en samtalesalon om køn, ligestilling og feminisme.

10-04-2018

Island Connect-residency går til Gunilla Lind Danseteater og Tatjana Vukadinovic

De to vindere af Island Connect Kroatien er nu fundet: Gunilla Lind Danseteater fra Danmark og Tatjana Vukadinović fra Kroatien. De skal også indgå i programmet for Bornholms Kulturuge i september.

10-04-2018

Høring i Beskæftigelses- og Ligestillingsministeriet om seksuel chikane

I går, mandag den 9. april 2018, holdt beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og ligestillingsminister Karen Ellemann en fælles høring om seksuel chikane på arbejdspladsen.

08-04-2018

Dansk Teater søger direktør

Til at stå i spidsen for den kommende brancheorganisation, Dansk Teater, som etableres på en generalforsamling den 13. juni 2018, søger fusionsudvalget nu en direktør til at stå i spidsen for organisationen.

Proscenium er de danske teatres portal til internettet.
Artikler på Proscenium skrives og redigeres af TIO's sekretariat.
Opslagstavlen på Proscenium er brugerdrevet; TIO fralægger sig ethvert ansvar for indlæg på opslagstavlen.