Syddjurs Egnsteater og kulturhotellet.
Syddjurs Egnsteater har siden 2013 arbejdet på og forberedt sig til, at Aprilfestival kommer til deres kommune. Og siden september 2017 er forberedelserne i samarbejde med Teatercentrum og Syddjurs Kommune for alvor blevet intensiveret.
Proscenium har stillet Hege Tokle, som er teater- og kunstnerisk leder på Syddjurs Egnsteater, en række spørgsmål om deres engagement i og forventninger til Aprilfestivalen.
Hvorfor valgte I at arbejde på at få festivalen til kommunen?
”Vi vil vise, at der virkeligt sker noget herude og gøre folk stolte af Syddjurs. Samtidig er Aprilfestivalen en platform til at synliggøre Syddjurs Egnsteater, især internt i en kommune, der ikke er er centraliseret om én by. Her er mange lokale aviser og små byer, som ikke orienterer sig mod ét punkt. Derfor kan der stadig være nogle, som ikke er klar over, at vi har et professionelt teater i kommunen, og det håber jeg Aprilfestivalen kan være med til at gøre klart, at vi har.
Derudover er mit mål som egnsteater at gøre kommunen attraktiv og få flere børn til kommunen ved at løfte niveauet af kommunens børneaktiviteter. Vi vil få folk til at se, at kommunen gør noget for børn og unge – og få de unge, som vokser op i kommunen, til at blive i den og ikke forlade den.”
Hvad har I konkret gjort for at få festivalen til kommunen?
”Jeg indkaldte Syddjurs og Norddjurs kommune til et møde tilbage i starten af år 2013, hvor jeg præsenterede samarbejdsprojektet Hjerterum, der skulle få kommunerne til at samarbejde om scenekunst for børn. Det gode samarbejde skulle føre videre til, at man kunne arrangere Aprilfestivalen sammen her i år 2018. Nu er Norddjurs kommune så ikke med som arrangør, men de har været behjælpelige med at købe nogle forestillinger til Norddjurs, så der kommer også scenekunst ud til skolerne i Norddjurs. Og når de ikke havde økonomi til at være medarrangør, er jeg glad for, at vi er endt med, at mange bække små, herunder at Aarhus Kommune og Favrskov også har købt forestillinger, kan løfte sådan et projekt.”
Hvad forventer I at få ud af festivalen?
”Jeg forventer at borgerne sidder tilbage med en kæmpe stor oplevelse af det super høje niveau, der er i professionel scenekunst for børn. Der er ikke mange, som er klar over, at Danmark har verdens højeste niveau, når det gælder scenekunst for børn og unge, men det tror jeg, de bliver klar over her i kommunen.
Vi har vores eget ungdomscrew, VærelZe 313, som skaber kulturoplevelser for unge i kommunen. Når der kommer over 180 unge med til denne festival, så håber jeg, at det kan give større fokus på de unge på festivalen. Det, regner jeg med, kan smitte af på vores egne unge og inspirere dem endnu mere og på den måde styrke fødekæden til de ungdomsgrupper, vi har i Syddjurs Kommune. Altså vise de unge i Syddjurs Kommune, at du ikke behøver at være hipster for at være kulturel. Vise at du får en god base og et ansvar ved at være med til at arrangere noget og en masse gode oplevelser.
Slutteligt er Aprilfestivalen for os teaterfolk også et showroom og et netværksmøde, hvor vi viser vores forestillinger og sælger dem til turne. Så jeg forventer, at vores to fantastiske forestillinger ”Liget og Lottokuponen” samt ”Kæmpen som ikke havde hjerte i livet” bliver taget godt imod.”
Om Projekt Hjerterum – optakten til Aprilfestival
For at samle Syddjurs Kommune og vise, hvad der kan opstå, når man samarbejder på tværs af institutioner og målgrupper, har Syddjurs Egnsteater som optakt til festivalen arbejdet med bl.a. trilogien Projekt Hjerterum, som løb fra 2014 til 2017. En række forskellige forestillinger, som helt eller delvist byggede på virkelige historier fra Syddjurs.
Syddjurs Egnsteater og børneteatret Filuren skabte projektet i samarbejde med bl.a. Opgang2, Limfjordsteatret, folkeskoler i Aarhus og på Djursland, Fregatten Jylland, Gl. Estrup Herregårdsmuseum, Søfartsmuseet og Falstadmuseet i Norge.
Læs også:
PS Profil: Syddjurs Egnsteater
Syddjurs er klar til det store rykind (teateravisen.dk)