Modtag ugentlig nyhedsbrev
tilmeld
afmeld
     
 
OPSLAGS-
TAVLEN
SE FLERE
     
 
 
   
       
 

ARTIKLER

Følg med i scenekunsten!
Tilmeld dig ovenfor hvis du vil modtage Prosceniums ugentlige nyhedsoversigt (udsendes mandage)
<12345678910>
 
12-02-2016 | artikel nr. 5421
del

Juraprofessor retter voldsom kritik mod fondsindgreb

Arbejdet med fondsindgrebet er gået alt for stærkt, og juraprofessor Rasmus Feldthus fra Københavns Universitet kalder det slet og ret lovsjusk.

For kort høringsfrist, beregninger baseret på alt for gamle tal, manglende dialog med fondene, manglende oplysninger for grundlaget af Skatteministeriets beregninger og helt grundlæggende fravær af overblik over indgrebets samfundsmæssige konsekvenser. Listen over klagepunkter i arbejdet med fondsindgrebet (L71, som påtænkte at skaffe transparensreglen og konsolideringsfradraget) er lang. Juraprofessor Rasmus Feldthus fra det juridiske fakultet på Københavns Universitet siger til Mandag Morgen, at han i sin tid ikke har set ”lignende lovsjusk”.

Læs Proscenium.dk's artikel "Nye fondsregler giver færre penge til kulturen"

Samfundsmæssige konsekvenser blev glemt

”Men der har man fra Skatteministeriet skudt helt forkert beregningsmæssigt. Det oprindelige forslag var langtfra bare flødeskum, men derimod en meget omfattende ændring i fondsbeskatningen – som kom uden nogen som helst advarsel eller dialog med fondene,” fastslår Rasmus Feldthus overfor Mandag Morgen.

Læs Proscenium.dk's artikel "Åbent samråd: Justering af fondsindgreb gør det spiseligt"

Juraprofessoren kritiserer, ifølge Mandag Morgen, L71 for at være kortsigtet og uigennemtænkt. Han mener, at man fra politisk side burde ”have kigget på de samfundsmæssige effekter af at afskaffe transparensreglen og konsolideringsfradraget. Men man har kun haft øjet rettet mod provenuet.”

Læs Proscenium.dk's artikel "CEPOS: Fondsindgreb modarbejder regeringens egen politik"

Fonde mangler afklaring

Skatteministeriet ville bruge provenuet fra fondsindgrebet til at nedbringe generationsskifteskatten, men da provenuet sandsynligvis bliver væsentligt lavere end forventet, mangler ministeriet at finde ud af, hvor pengene så skal komme fra. Ifølge Mandag Morgen bliver der først truffet beslutning om det i løbet af foråret 2016.

”… det uskønne forløb fortsætter, uden at fondene har fået en afklaring på, hvad der skal ske. De står stadig tilbage uden at kunne lave deres regnskaber færdige for 2015, og uden at kunne planlægge deres uddelinger for 2016. For hvordan skal de planlægge deres almennyttige uddelinger, når de ikke ved, hvor mange penge de har til rådighed efter skat?” spørger juraprofessor Rasmus Feldthus i Mandag Morgen.

Læs hele Mandag Morgens artikel "Jeg har ikke i min tid set lignende lovsjusk"

12-02-2016

Juraprofessor retter voldsom kritik mod fondsindgreb

Arbejdet med fondsindgrebet er gået alt for stærkt, og juraprofessor Rasmus Feldthus fra Københavns Universitet kalder det slet og ret lovsjusk.

11-02-2016

130 teatre er med på Aprilfestivalen

Når verdens største teaterfestival for børn og unge, Aprilfestivalen, rammer Frederiksberg til april, er det med 800 forestillinger, der alle har fri entré.

11-02-2016

Forsøgsstationen laver seminarer om dramatik

Forsøgsstationen i København står for to seminarer om aktuelle former for dramatik. ”Dramatik uden drama” den 12. februar er fuldt booket, men livestreames. Stadig ledige pladser til ”Dramatikerens værksted” den 14. marts 2016.  Arrangementet er gratis.  

10-02-2016

Wilton: Antal tilskuere bør være eneste krav

I kølvandet på det faldende antal publikummer på teatrene under KbhT, efterlyser teatercheferne større fleksibilitet.

09-02-2016

64 mio. kr. i EU-støtte til dansk kulturliv

Dansk kulturliv og de kreative erhverv er gode til at få kulturpenge fra EU. EU’s kulturstøtteprogram, Creative Europe, gav i 2015 64 mio. kr. til danske kulturelle virksomheder og organisationer. Det er 27 mio. kr. mere end i 2014 – en stigning på 40 pct.

09-02-2016

Kulturministeren inviterer dialogkreds til møde om Videncenter

Kulturminister Bertel Haarder (V) vil nu drøfte scenekunstområdet og Videnscenteret for Scenekunst med den dialogkreds, der arbejdede med Marianne Jelved sidste forår.

08-02-2016

Buhl: En pudsig form for Robin Hood

Chefen for Den Fynske Opera Jesper Buhl bakkes op fra flere sider. Københavns kulturborgmester og Socialdemokraternes kulturordfører mener heller ikke, at det er hensigtsmæssigt, at teatrene skal betale skat. 

05-02-2016

Seminar om kunst og kultur i dagtilbud

Kulturministeriet inviterer mandag den 29. februar 2016 kl. 14.15-17.15 til lancering og seminar om en landsdækkende kortlægning om brug af kunst og kultur i dagtilbud.

04-02-2016

Filiorum holder teaterfestival for de mindste

To forestillinger og Kunstnerisk Laboratorium er på programmet, når Filiorum inviterer til Teaterfestival for de mindste i uge 7.

04-02-2016

Kulturminister hælder til samme løsning som skatteministeren

Under besvarelsen af et spørgsmål fra Mogens Jensen, gjorde kulturministeren det klart, at han ligesom skatteministeren hælder til at skattefritage teatrene.

03-02-2016

Tilskuersucces i Sydjylland og på Fyn

Hovedstaden byder stadig velkommen til to ud af tre teatergængere ifølge Søndag Aften. Men over hele landet vinder de små teatre frem.

02-02-2016

Gitta Malling forlænger med Limfjordsteatret

Limfjordsteatrets bestyrelse har valgt at forlænge kontrakten med teaterlederen for femte gang, så den nu er gældende i yderligere fire år til og med 31.juli 2020.

02-02-2016

Forsøgsstationen lancerer kulturpolitisk blog

Københavnske Forsøgsstationen gik den 1. februar 2016 i luften med en ny kulturpolitisk blog. De første to indlæg er online.

01-02-2016

Indstil et projekt til Springfrøprisen 2016

Så er der åbent for indstillinger og ansøgninger til Springfrøprisen 2016, der præmierer spændende og anderledes forløb i de praktiske eller musiske fag.

01-02-2016

Inspirationsmøde om mangfoldighed i kulturlivet

Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst inviterer til gratis inspirationsmøde om mangfoldighed i kulturlivet den 11. februar 2016 fra kl. 16.30-18.

Proscenium er de danske teatres portal til internettet.
Artikler på Proscenium skrives og redigeres af TIO's sekretariat.
Opslagstavlen på Proscenium er brugerdrevet; TIO fralægger sig ethvert ansvar for indlæg på opslagstavlen.