29.06.18

Fremgang for de fynske små storbyteatre

De har knækket koden i Odense: De tre små storbyteatre Teater Momentum, Nørregårds Teater og Den Fynske Opera har alle vendt deres underskud. Det skriver TV2 Fyn den 1. juni.

Foto: Producent på Teater Momentum, Anders Skovgaard. Foto: Niels Svalebøg. 

I løbet af den fireårige aftale, teatrene har med Odense Kommune, som udløber i 2019, har Teater Momentum øget sit publikumsantal med 143 procent, Nørregaards Teater med 24 procent, og Den Fynske Opera har vendt et underskud på én million kroner i 2015/2016 til et overskud på 900.000 kroner i 2016/2017.

Luksusproblem
På Teater Momentum har succesen den bagkant, at mange må gå forgæves når de 133 pladser i salen er fyldt: ”Så vi bliver nødt til at lave rigtig mange ting for få mennesker, fordi vi ikke har albuerum nok. Momentum er vokset helt åndssvagt meget, og nu står vi altså med det her problem, hvor vi ikke har plads nok til den efterspørgsel, der er”, siger Anders Skovgaard, producent på Teater Momentum.

Derfor kigger teatret mod mere plads i byen, som kan anvendes enkelte aftener – ligesom Nørregaards Teater håber at få en ekstra scene i Vollsmose.

Teater Momentums fremgang bunder i en længere udviklingsproces, som har handlet om at åbne huset op for publikum fortæller Ander Skovgaard.
Læs mere i artiklen ”Luksusproblem: Teater Momentum har flere besøgende end der er plads til”.

Forskel på opera og taleteater
På Den Fynske Opera er man kommet ud på den anden side efter en turbulent periode med underskud. Nu ser operachef Thomas Storm fremad ved at satse på lokal forankring og kvalitet frem for kvantitet.

Men udviklingen vil også kræve et større tilskud, som han vil gå i dialog med kommunen om i de forestående forhandlinger:
”Der er forskel på at producere opera og taleteater, og når vi får det samme (tilskud, red.) som andre, så kan vi producere lidt mindre. Opera koster mange penge, fordi der er mange medvirkende. Det er ikke bare seks sangere på scenen, men også 10 eller 20 musikere, som en større forestilling kræver. Og det er vigtigt, at politikerne tør at satse på den unikke, skabende kunst i byen. Det tror jeg er vigtigt, når man vil være en storby, for det giver branding og identitet,” fortæller Thomas Storm.

Læs mere i artiklen ”Den Fynske Opera er tilbage efter millionunderskud: – Nu ser vi fremad”

Teater i skolen
I Teaterhuset, hvor Teater Momentum, Den Fynske Opera og Nørregaards Teater holder til, er der fire scener, som teatrene prøver at fordele mellem sig, og der er ofte udsolgte sale.
Siden det lille storbyteater Nørregaards Teater blev etableret i 2011, er publikumstallet blevet fordoblet og det årlige publikumstal er nu oppe på 8000.

Det skyldes især den større andel af skoleelever, der kommer i teatret, fortæller teaterleder Carsten Wittrock: ”Vi har vænnet et skolepublikum til at bruge os, udover at privatpublikummet benytter os flittigt. Med ordningen “teater i skolen”, hvor fem klassetrin kan komme ind og se en forestilling med skolen, når vi rigtig mange.”

Læs mere i artiklen: ”Pladsmangel i Teaterhuset: Nørregaards Teater har vokseværk”