09.10.18

Hans Rønne modtager hædersydelse af Statens Kunstfond

Dramatiker, instruktør og teaterleder af TEATRET i Aarhus, Hans Rønne, er blandt seks kunstnere, der har fået hædersydelser fra Statens Kunstfond.

De seks kunstnere er:

Hans Rønne, dramatiker og instruktør
Annemarie Lund, landskabsarkitekt
Dorte Mandrup-Poulsen, arkitekt
Bodil Nielsen, billedkunstner
Olafur Eliasson, billedkunstner
Jon Bang Carlsen, filminstruktør

Begrundelsen for indstillingen af Hans Rønne lyder:

Hans Rønne har med sine banebrydende og sublime forestillinger udviklet og præget scenekunsten herhjemme. Hans Rønnes arbejde og udtryk som iscenesætter og skuespiller rummer en sjælden generøsitet, dybde, enkelthed, sarthed, styrke og kompleksitet, og hans kunst har igen og igen berørt og bevæget små som store publikummer igennem flere årtier.

Hans Rønne begyndte på Kaskadeteatret i 1979 og stiftede i 1984 sit eget turnerende teater Teatret, hvor han fortrinsvis har spillet næsten ordløse soloforestillinger, instrueret en perlerække af storartede forestillinger, foruden at have varetaget en række instruktionsopgaver i forskellige regi.

Hans Rønne insisterer på at bruge teatret til at skildre det, der foregår i og imellem helt almindelige mennesker. Sidste års produktion Lev Menneske og Abrahams Børn fra 2016 bekræfter, at han stadig lever med sin tid, stadig har noget på hjertet, og at han kan formidle det med en sjælden barsk og hjerteskærende præcision.

Hans Rønnes arbejde rører, skubber, bevæger og rykker sit publikum, samtidig med at det altid er af undersøgende karakter – altid udspændt mellem liv og død, mellem himmel og helvede, med hjertet på rette sted. Den Komiske Tragedie, August og Napoleonskrigen står stadig som lysende og uforglemmelige forestillinger for de, som har oplevet dem.

Læs mere om hædersydelserne fra Statens Kunstfond, som bliver fordelt løbende mellem de forskellige kunstarter.