06.09.18

Ny aftale med Odense Kommune sikrer flere penge til Den Fynske Opera og Nørregaards Teater

Der er netop indgået nye fireårige aftaler mellem Odense Kommune og de små storbyteatre på Fyn, Teater Momentum, Nørregaards Teater og Den Fynske Opera. Samtidig har et flertal i Odense By- og kulturudvalg stemt for, at ekstra midler tilføres en ny børneteaterscene i Vollsmose og ansættelsen af et fast ensemble på Den Fynske Opera.

Udvalget stod med cirka tre millioner kroner at fordele mellem de tre teatre over en fire-årig periode. Pengene stammer primært fra en omfordeling fra 2016, hvor daværende kulturminister Bertel Haarder flyttede penge fra hovedstadens storbyteatre til Odense og Aalborgs.

Nu er beslutningen taget: Den Fynske Opera får ud over det faste tilskud tilført en halv million kroner til at ansætte et fast ensemble af sangere frem for at ansætte på freelance basis, som de gør i dag.

Forvaltningen i Odense Kommune anbefalede med Socialdemokraterne i spidsen ellers By- og Kulturudvalget at give pengene til Teater Momentum til at udvikle en ny dansescene, som var det tredje bud på, hvordan de ekstra midler kunne være med til at udvikle det odenseanske kulturliv. Det blev dog nedstemt af fire af udvalgsmedlemmerne (fra EL, V og K) mod de tre fra Socialdemokratiet.

Ud over det ekstra tilskud til Den Fynske Opera får Nørregaards Teater indfriet sit ønske om en ekstra børneteaterscene i Vollsmose Kulturhus.

Fast ensemble og opera ud i byen
Den Fynske Operas bestyrelsesformand, Rune Kallager ser frem til de nye muligheder for operahuset:

”Nu har vi mulighed for at ansætte et ensemble, mulighed for at vise, hvad opera er. Det er ikke noget, vi kun behøver have inde i centrum. Det er noget, vi kan tage ud på plejehjemmene eller en ny Vollsmosescene med. Det er fantastisk.”

Enhedslistens Brian Skov Nielsen, som blev tungen på vægtskålen i afstemningen, er også glad for afgørelsen:

”Momentum gør det godt og er seje, men jeg synes, at Den Fynske Opera trænger til at få et løft efter nogle hårde år med rod i økonomien. Så vidt jeg kan se, vil et ensemble desuden betyde mere kultur for pengene i Odense, ikke mindst fordi det bliver produceret i Odense.”

Kilder: TV2 Fyn og Fyns Stiftstidende.

Sådan fordeles pengene på Fyn
De tre små storbyteatre, Nørregaards Teater, Teater Momentum og Den Fynske Opera får tilsammen 48 millioner kroner i støtte over en fireårig periode. Fordelingen af midler er således: Teater Momentum får godt 4,3 millioner kroner eller i alt 17,8 millioner kroner over fire år, mens tallene for Den Fynske Opera og Nørregaards Teater er henholdsvis 4,5 millioner kroner og 18,4 millioner kroner samt 3,4 millioner kroner og 13,7 millioner kroner.

Derudover har Nørregaards Teater fået 1,7 millioner kroner til at etablere sig i Vollsmose Kulturhus, og Den Fynske Opera har fået 1,3 millioner kroner til at ansætte faste sangere og optræde ude på byens institutioner. Kontrakten løber for fire år fra 2019 og skal genforhandles i 2022.

Kilde: Odense Kommune

Foto: Musicalen Leonora Christina er en af de store satsninger for Den Fynske Opera i denne sæson. Foto af Emilia Therese.