20.11.18

Danmarks Teaterforeninger uddeler priser ved årets Teaterseminar

Den 16. – 18. november 2018 mødtes teaterforeninger og producenter fra hele landet i Kolding til Danmarks Teaterforeningers Teaterseminar. Udover at lade sig inspirere til at købe og sælge de bedste forestillinger til næste års turné, blev de fire priser Årets Turnéforestilling, Årets Børneteater, Årets Turnéskuespiller og Hædersprisen 2018 uddelt.

Årets vindere er:

Årets Turnéforestilling 2018: Indenfor Murene af Teater 2

Uddrag fra motivationstalen:
”Iscenesat af den garvede Søren Iversen hørte denne “Indenfor murene” – med få undtagelser – til I den mere klassiske afdeling. Det tåler dramaet fint.
Ikke mindst fordi stykkets force er dets rigdom på menneskeskæbner: Børnene som her var Frank Rubæk, som den konstant snakkende og allestedsnærværende søn Jakob, Jan Meyer som den mere melankolske, tænksomme Hugo og hvad man vel næsten kan kalde familiens uægte søn, Peter Pilegaard som den rørende husven Meier. Men især selvfølgelig Marie Sandø Jondals trodsige, stærke Esther, datteren der sætter hele handlingen i gang og familien i oprør.”

Årets børneteater 2018: Hils Din Mor

Uddrag fra motivationstalen:
”HiLS DiN MOR skaber forestillinger om ikke alene aktuelle, men selv i 2018 svære og derfor vigtige emner. På en måde som både er kunstnerisk stærk, direkte og gribende, og som varer udover selve teaterforestillingen. Som rækker ud i de unges debatter med teatret efter forestillingen, men som forhåbentlig og allervigtigst også sender dem ud fra teatersalen med en klar bevidsthed om, at det er op til den enkelte at vælge, hvem man forelsker sig i. Og op til den anden om man kan gengælde følelsen. Men aldrig op til alle andre at bedømme om de følelser er mere rigtige eller forkerte end andres.”

Årets Turnéskuespiller 2018: Kirsten Olesen, Det Kongelige Teater

Uddrag fra motivationstalen:
”Kirsten Olesen gør en rolle (som neurologen Lene i forestillingen ”Med sne”, red.), der kunne være i fare for at blive talende lærebog til et menneske bag den hvide kittel.
I efteråret har vi igen haft fornøjelsen af dig – i en noget mere svulstig og vanvittig rolle end den seriøse læges, nemlig som rengøringskone i Werner Schwabs ”Præsidentinderne”.
Det er en fornøjelse at have dig på tilbagevendende besøg over hele landet, en fornøjelse at du har lyst og glæde ved at turnere og dele din begavede kunst og glæde ved teatret med et stort publikum over hele landet, og ikke kun reservere dig til publikum på Ofelia Plads.”

Hædersprisen 2018: Paolo Nani Teater

Uddrag fra motivationstalen:
”Paolo Nani kom til Danmark i 1990, og kun to år senere skabte han en veritabel klassiker med forestillingen ”Brevet” – produceret sammen med Cantabile 2. Forestillingen har gået international sejrsgang og bliver stadig lige begejstret modtaget af publikum i dag mere end 25 år efter sin urpremiere.
Med den genialitet og præcision, den ekvilibristiske tilgang til teatersproget i sin reneste komiske og menneskelige form, som Paolo Nani står for, skaber han netop forestillinger, der kan opleves og forstås af alle – i går, i dag og uden tvivl også̊ i overmorgen og om 10 år.”

Tillykke til alle vinderne.

Foto: HiLS DIN MOR (fra forestillingen “Fucking Åmål”)